A Politico meglebegtette: Magyarországnak nehéz dolga lesz, ha meg akarja tartani a bizottsági posztját

2024. szeptember 05. 20:53

Néhány napon belül bejelentik, mely tagállamok milyen portfóliókat kapnak Ursula von der Leyen második Európai Bizottságában. Nagy a verseny a zsírosabb tárcákért.

2024. szeptember 05. 20:53
Maráczi Tamás

Nyitókép: Ursula von der Leyen és Várhelyi Olivér sajtótájékoztatója a bővítésről 2023. november 8-án  /  fotó: John THYS / AFP

 

Ursula von der Leyen a jövő héten fogja bejelenteni az új Európai Bizottság összetételét, vagyis, hogy a 26 portfólió élére milyen biztosjelölteket nevezett meg. A Politico összeállításában arról ír, hogy a különböző szakterületek presztízse nem ugyanolyan mértékű, 

a vezető tárcákért nagy tülekedés zajlik a különböző tagállamok között, mindenki a legfontosabb területek egyikét akarja megkaparintani. 

A posztok elosztásánál figyelembe veszik a földrajzi adottságokat, az adott állam delegáltjának politikai irányultságát, valamint azt is, hogy a 26 biztos között egyensúly legyen a nemek között. Ezen kívül persze a zárt ajtók mögött nagyüzemben zajlik a lobbizás, a tagállamok vezetői megpróbálnak minél erőteljesebb posztot szerezni saját biztosjelöltjüknek. 

A második Von der Leyen-bizottság számára 

három terület kiemelt jelentőségű lesz, ezek a versenyképesség, a védelmi politika és a bővítés. 

Ezeken kívül fontos posztok még az uniós pénzek feletti ellenőrzést biztosító portfóliók, így a költségvetési, a kohéziós vagy a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő tárca.

Az uniós lap összesítése alapján így áll a verseny jelenleg a tisztségekért.

Gazdasági biztos

A gazdasági szektor irányításáért majdnem egy tucat jelentkező van, köztük több jelenlegi és volt pénzügyminiszter. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az ECR jobboldali frakció vezetője jó előre jelezte, hogy Olaszország igényt tart erre a tárcára, jelöltje Raffaele Fitto. Ott van a versenyben Magnus Brunner osztrák, illetve Michael McGrath volt ír és Maria Luís Albuquerque volt portugál pénzügyminiszter.

A lengyel Piotr Serafin egy évtizede Donald Tusk ET-elnök jobbkeze volt, brüsszeli bennfentes, aki az uniós lap szerint a költségvetési tárcát szemelte ki magának. Ott van Tomaž Vesel, a szlovén számvevőszék korábbi elnöke, aki pénzügyi vagy versenyképességi portfóliót szeretne. Wopke Hoekstra volt holland pénzügyminiszter szintén gazdasági feladatra vár az új Bizottságban.

Védelmi biztos

Ez egy új tisztség, amely 2024-ig nem szerepelt a Bizottság biztosi szakterületei között, 

nyilvánvalóan az ukrajnai háború okozta új biztonsági helyzet miatt lett rá szükség. 

Sokan Radosław Sikorski lengyel külügyminisztert várták erre a tisztségre, de ő váratlanul bejelentette, hogy nem szeretne pályázni a posztra. Ott van viszont Valdis Dombrovskis, a leköszönő Bizottság alelnöke és kereskedelmi biztosa, valamint a francia Thierry Breton, aki az első Von der Leyen-féle Bizottságban a belső piacért, a védelmi iparért és a technológiáért volt felelős. 

Mezőgazdasági biztos

A Politico szerint Von der Leyen elégedetlen volt a lengyel Janusz Wojciechowski biztossal, most egy karakteresebb agrárvezetőt keres a tárca élére. Több név merült fel: Christophe Hansen a luxemburgi parlament mezőgazdasági bizottságának tagja, ismeri az uniós agrárszabályozást, unokatestvére, Martine Hansen Luxemburg mezőgazdasági minisztere. Ciprus volt mezőgazdasági minisztere, Costas Kadis szintén kacsintgat az agrártárca felé, és a már máshol említett holland Wopke Hoekstra itt is versenyben van.

Kereskedelmi biztos

Brüsszeli bennfentesek szerint a következő bizottsági ciklusban a kereskedelem szabályozása nem lesz prioritás, mégis, vannak jelentkezők, akik ezt fontos szektornak érzik. A legesélyesebb a már kétszer is említett Wopke Hoekstra, aki kemény álláspontot képvisel a Kínával folyó kereskedelmi háborúban, és ilyen hozzáállást is ígér. Svédország Jessika Roswallt szeretné látni a biztosi székben, célja az EU szabadkereskedelmi agendájának újraélesztése. A harmadik jelölt az ír Michael McGrath lehet, aki a fent említett gazdasági ambíciói mellett a kereskedelemmel is kibékülne. 

Bővítési biztos

Von der Leyen ígéretet tett arra, hogy 

a bővítési biztosi poszt kiemelt fontosságú lesz. 

Az ukrajnai háború folyamán az EU csatlakozási tárgyalásokat kezdett Ukrajnával és Moldovával, és ez felgyorsította már folyamatban lévő tárgyalásokat a Nyugat-Balkán államaival. 

Két jelentkező van a biztosi posztra: a lett Valdis Dombrovskis, akinek esélyét erősíti, hogy Ukrajna csatlakozását elsősorban a balti országok szorgalmazták. A másik az eddigi biztos, a magyar Várhelyi Olivér – Magyarország szeretné megtartani a tisztséget, de az uniós lap szerint 

kevés esélye van, ugyanis a magyar kormány nem támogatja Ukrajna csatlakozását, 

illetve Várhelyi nem mutatott fel kiemelkedő teljesítményt.

Kohéziós biztos

A portfólió súlyát az adja, hogy az uniós költségvetési pénzek mintegy egyharmada felett diszponál, és a következő években egy szakmaibb támogatási rendszert akarnak megvalósítani, amelyet összefoglalóan „regionális beruházásnak” fognak nevezni.

Görögország jelezte, hogy szeretné ezt a tárcát, jelöltje Aposztolosz Cicikosztasz pedig tapasztalt szakpolitikus, aki részt vett regionális uniós támogatási programokban. Jekaterina Zaharieva, a bolgár kormány jelöltje 2017 és 2021 között külügyminiszter volt, de igazságügyi és regionális fejlesztési miniszterként is tevékenykedett, ebből fakad alkalmassága. A harmadik jelölt a román Roxana Mînzatu, aki szintén ismeri e szakterületet: 2019-ben az európai alapok felügyeletével megbízott miniszter volt.

--
 

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. szeptember 06. 09:36
Nem akarok ötleteket adni a haladár bizottságnak, de lehet, hogy szolga népnek nyilvánítanak, és kialakítják a magyar protektorátust? A III. birodalom bevallott célja volt a szolga népek távol keletre való telepítése....
nemecsekerno_007
2024. szeptember 06. 08:22
szintetikusnemecsekerno_007 2024. szeptember 06. 07:14 ,,Jaj de agresszív vagy…,, Kurva anyád, proli. És sajnálom, hogy elrontjuk a Fekete Párduc bulitokat 14 éve.
lemez
2024. szeptember 06. 07:45
Azt tudjuk elöre.Miután mindenünket elvettek,pofa be.
nemecsekerno_007
2024. szeptember 06. 07:05
Narancsisten 2024. szeptember 05. 22:26 ,,Látom a birkaagyú fideszesek nem értik meg. Haladó…,, Az olyanok homlokára kéne X-et rakni, mint te is. Rozsdás szöggel. Rohadtál volna anyádba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!