Kegyetlen rakétatámadásokat intézett egymás ellen az izraeli hadsereg és a Hezbollah Libanon határán

2024. szeptember 20. 12:16

„Ilyet nem láttam a háború kezdete óta” – írta közleményében az izraeli polgármester.

2024. szeptember 20. 12:16
null

Nyitókép: Nyitókép illusztráció. Fotó: JALAA MAREY / AFP

Különösen heves rakétatámadások zajlottak le Izrael és Libanon határán az utóbbi napon – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

A hadsereg csütörtök este a palesztinokat támogató, libanoni síita Hezbollah milíciájának több mint száz, tüzelésre kész rakétakilövőjét vette célba légicsapásokkal. Korábban a Libanon felől kilőtt rakéták súlyos károkat okoztak a határ mentén több izraeli településen. A térségben fekvő Metula polgármestere David Azulaj hatalmas károkról számolt be a városban, melynek lakóit már korábban kitelepítették. A házak egy részét porig rombolták, másoknak a teteje beszakadt, több épület pedig kigyulladt. 

Ilyet nem láttam a háború kezdete óta” – írta közleményében az izraeli polgármester. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az izraeli légierő több hullámban több tucat csapást mért Dél-Libanonban a Hezbollah erőire.

Libanoni biztonsági források szerint a legintenzívebb bombázások zajlottak a térségben a gázai fegyveres konfliktus tavaly októberi kitörése óta, mióta a Hezbollah is támadásokat hajt végre a Gázai övezetből Izraelt megtámadó Hamász palesztin szélsőséges szervezet megsegítésére Izrael északi határ menti területei ellen. Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a vadászrepülőgépek a Hezbollah több mint száz olyan rakétavetőjére csaptak le Libanon déli részén, amelyek készen álltak az azonnali bevetésre. A kilövők összesen mintegy ezer rakéta indítására voltak képesek. Emellett az Irán által támogatott Hezbollahhoz tartozó épületeket és egy fegyverraktárt is lőttek. 

Az IDF továbbra is rombolja és felszámolja a Hezbollah terrorszervezet terrorképességét és katonai infrastruktúráját

 – közölte a hadsereg. 

A több hullámban végrehajtott légicsapások miatt a polgári védelem felszólította az észak-izraeli települések civil lakóit, hogy tartózkodjanak óvóhelyeik közelében, de a szigorítást péntek reggel feloldották. A Hezbollah rakéta- és dróntámadásaiban csütörtökön elesett két, a határsávban állomásozó izraeli katona, további kilenc megsebesült - jelentették az izraeli hatóságok. Joáv Galant védelmi miniszter a hadsereg parancsnokaival és más védelmi tisztviselőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy a hadsereg folytatni fogja a csapásokat Libanonban annak érdekében, hogy teljesítse az újonnan hivatalossá vált háborús célt, a libanoni lövedékek miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült észak-izraeliek hazatérését. Az izraeli hadsereget fokozott készültségbe helyezték az elmúlt napok libanoni eseményei nyomán, és további feszült napokra számítanak. Izrael nem vállalta magára a Libanonban kommunikációs eszközökkel elkövetett támadásokat, amelyekben több tucat, túlnyomó többségükben a Hezbollahhoz tartozó fegyveres halt meg, és több ezren megsebesültek. Az elmúlt napokban az izraeli hadseregben helyzetértékeléseket tartottak, és terveket terjesztettek a politikai szint elé. Csütörtök este Herci Halevi vezérkari főnök jóváhagyta az új haditerveket

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 20. 14:14
A civil lakosság célbavétele a csipogók véletlenszerű felrobbantásával, és a tegnapi temetésen történő robbantással, az orosz kormány szerint is nemzetközi terrorizmus. Csak úgy mondom, az Izrael seggéből ki sem látszó fideszeseknek. Lehet keresztet rakni a szabadság szoborra, de nem elég kereszténynek látszani, valamilyen szinten annak is kellene lenni.
Mandiner444hu
2024. szeptember 20. 13:25
Egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz
gyzoltan-2
2024. szeptember 20. 13:00
Komolyan mondom, az a megtévesztő tudatállapotom, hogy a zsidóság elvesztette a minimális türelmét, s előrébb hozza a világvégét! Mint tudjuk, a Messiás a világ végén jön el, így megérthetjük a zsidóság jogos türelmetlenségét, hogy mielőbb találkozni óhajtanak a Messiással! -elmondhatom, én megértő vagyok..!
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 12:22
🍓 ️ ­­É­­r­t­é­k­e­l­d­ ­a­ ­­­s­­­z­e­x­­­i­ ­p­­­u­­n­c­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!