Így hathat az ukrán-magyar kapcsolatokra a kijevi kormányválság

2024. szeptember 04. 21:52

Szakértőt kérdeztünk.

2024. szeptember 04. 21:52
null

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Amint már beszámoltunk róla, szeptember negyedike reggel Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere benyújtotta lemondását, így újabb tisztségviselő távozik a kormányból. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A lemondások sorában őt megelőzően már Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős miniszter, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi miniszter is benyújtotta lemondását kedden. 

Továbbá lemondott Vitalij Koval, az ukrán állami vagyonkezelő alap elnöke is. A politikusok nem közölték döntésük okát. Az államfő Rosztyiszlav Surmát, kabinetfőnök-helyettesét is felmentette tisztségéből.

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója kérdésünkre elmondta, a kijevi kormányban történő változások révén 

tovább erősödhet a már eddig is tulajdonképpeni egyedüli hatalmi központként működő Elnöki Iroda befolyása,

az újonnan kinevezni tervezett miniszterek közül ugyanis többen is jelenleg (Olekszij Kuleba jövőbeli miniszterelnök-helyettes, Mikola Tocsickij kultúráért és információs politikáért felelős új miniszter) vagy korábban (Andrij Szibiha új külügyminiszter) annak vezetőhelyetteseként – azaz az ország de facto második emberének számító Andrij Jermak helyetteseként – dolgoztak. 

Mások pedig épp most kerülnek át az Elnöki Irodába (Irina Verescsuk eddigi miniszterelnök-helyettes, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős eddigi miniszter), tehát a változások alapvetően a fennálló viszonyokat erősítik. 

Bár korábban felvetették, hogy Denisz Smihalj miniszterelnök is távozhat, 

méghozzá Andrij Jermak nyomására, az ő távozásáról egyelőre nincs szó, az ő leváltását állítólag David Arahamija kormánypárti frakcióvezető ellenállása akadályozza.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán–magyar viszony szempontjából fontos minisztériumok élén történő változások valójában nem jelentenek változást.

Az, hogy Dmitro Kuleba helyére a külügyminisztérium élén Andrij Szibiha kerül, csak megerősíti azt az eddig is látható jelenséget, hogy az ukrán külpolitika valódi irányítója Andrij Jermak, és nem Kuleba

Sztefanisinát pedig úgy váltották le, hogy valószínűleg visszakerül majd a pozíciójába, csak immáron az igazságügyi minisztérium vezetését is átveheti. Sztefanisina feladata így vélhetően az lehet, hogy az európai és az ukrán jogrend egymáshoz hangolását elvégezze, 

így továbbra is az ő hatáskörében maradhat a Magyarország által Ukrajna felé intézett elvárások átültetése az ukrán törvénykezésbe.

Más kérdés, hogy az erről való elvi döntést nem ő hozza majd meg, így erre csak akkor kerülhet majd sor, ha a politikai akarat meglesz hozzá és Kijevben valós lehetőséget látnak az ország európai integrációjára. 

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség még, hogy létre terveznek hozni egy ukránok külföldről való visszatérését segítő minisztériumot – ennek pontos működéséről vagy akár leendő vezetőjéről még nem tudni semmit, azonban jelzi Kijev azon szándékát, hogy minél több ukrán menekült hazatérését érjék el. Ezt nem csupán a mozgósítás akadozása, de a jelentős munkaerőhiány is indokolttá teszi – zárta gondolatait a szakértő.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira004
2024. szeptember 05. 01:09
Magyarokat nem érdekli semmi közünk hozzá , inkább Brüsszelt Ámerikát kérdezzék.
Akitlosz
2024. szeptember 05. 00:32
Na és mit kutat a XXI. Század Intézet? Ez a rengeteg sok intézet sok közpénzt elvisz közhaszon nélkül.
Akitlosz
2024. szeptember 05. 00:30
Magyarország kormánya kb. mindent eltűr Ukrajnától. Pampogásnál többre nem futja.
letsgobrandon-2
2024. szeptember 04. 23:24
Szakértőt kérdeztünk. ..nos .. szerintem rottyon vannak... anno az Irani sah is kapott F-16-osokat... ..na de mindegy , ne bolygassuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!