Lemond Kuleba ukrán külügyminiszter

2024. szeptember 04. 08:38

Az ukrán kormány több minisztere is beadta felmondását, szerda reggel pedig Dmitro Kuleba is távozott hivatalából.

2024. szeptember 04. 08:38

Fotó:  Sergei SUPINSKY / AFP

 

Szerda reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter benyújtotta a lemondását. Kuleba 2020 óta volt külügyminiszter, az ukrajnai háborús korszak egyik legismertebb politikusává vált. 

Korábban, 2023-ban arról beszélt: két okból távozna hivatalából, az egyik, ha az elnök erre kéri;

a másik, ha alapvető ellentétbe kerülne a külpolitikai irányvonallal, amivel már nem tudna azonosulni. 

A friss hírek szerint Kuleba most maga távozik hivatalából – ehhez indoklás egyelőre nem született.

Kuleba a sokadik a sorban, aki most távozik a hivatalából. Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője kedd folyamán adta be lemondását. Távozik hivatalából Vitalij Koval, az ukrán állami vagyonkezelő alap elnöke is. Lemondásukat nem indokolták a politikusok. Az államfő szerdán felmentette posztjáról kabinetfőnökének helyettesét, Rosztyiszlav Surmát is.

Korábban, júliusban az Ukrajinszka Pravda írt arról, hogy az ukrán elnök Denisz Smihal miniszterelnök elbocsátását tervezi.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóüzenetében arról beszélt, 

hogy a személycserékre Ukrajna kormányának megerősítése érdekében van szükség.

„Az ősz rendkívül fontos lesz. Állami intézményeinket meg kell erősíteni olyan módon, hogy Ukrajna el tudjon érni minden szükséges eredményt. Ezért meg kell erősíteni a kormányzat egyes ágazatait, és a személyi összetételben a változtatásokat már előkészítették. Változtatások lesznek az elnöki hivatalban is” – jelentette ki Zelenszkij.

 

 

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bunyevac1964
2024. szeptember 07. 21:13
Ennyi volt a lángosképű karrierje !
Tasi János
2024. szeptember 04. 18:36
Talán egy amerikai még nála IS jobban át tudná érezni az ukrán nép sorsát, elvégre még mindig túl népesek a nyugati kézben lévő földek és iparvidékek arra...
Hajnóczi Kristóf
2024. szeptember 04. 18:16
Der Untergang 2 (Zelenskyjs letzte Tage, 2024)
nzoltan-818
2024. szeptember 04. 13:55 Szerkesztve
Ha már Kuleba is menekül, vagy lapátra tették, - a végeredmény szempontjából mindegy-, akkor ott óriási balhé van kibontakozóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!