Mi folyik a kijevi vezetésben?

2024. szeptember 04. 10:36

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.

2024. szeptember 04. 10:36

Fotó: Genya SAVILOV / AFP

 

Mint arról lapunk is beszámolt, jelentős változások történnek az ukrajnai kormányban, szerda reggel Dmitro Kuleba külügyminiszter is benyújtotta lemondását.

Ezt is ajánljuk a témában

A fejleményekről Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt, lapunk szerzőjét kérdeztük.

„A jelentős kormányzati változások már régóta benne voltak a levegőben. Arra, hogy miért most, részben válasz a poltavai tragédia és a donbaszi front rossz helyzete. 

Zelenszkijnek mindig jó érzéke volt a kommunikációhoz

– a figyelem egy része most elterelődik a rossz hírekről.”

De vannak mélyebb strukturális okok is. Dmytro Kuleba kivételével, aki Zelenszkijhez kötődik, a legtöbb lemondott tisztviselő Rinat Akhmetov körébe tartozott. „A volgai tatár származású Akhmetov egykor a leggazdagabb ukrán oligarcha volt, a Donbasz egyik ura, sok egyéb mellett a Mariupolban megsemmisült Azovstal tulajdonosa. Akhmetov állítólag elkezdte kivonni maradék pénzét Ukrajnából, és ezért nem kívánja fenntartani befolyását a kormányzatban. Rostyslav Shurma lemondása ebből a körből a legmeglepőbb, Akhmetov régi munkatársa volt, 

ezzel az Ukrajna talán második legerősebb emberének számító Andrij Jermak hatalma tovább növekszik. 

Lemond még az igazságügy miniszter, a a környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztere, az Ukrán Állami Vagyoni Alap vezetője, elbocsátották a NABU, a korrupció-ellenes ügynökség első igazgatóhelyettesét. Olga Sztefanyisina európai integrációért felelős miniszterelnök helyettes is beadta a lemondását.”

„Egy biztos, ilyen méretű kormányzati átalakítást Ukrajna nem látott a teljes körű orosz invázió kezdete óta” – fejtette ki a történtek kapcsán Demkó Attila.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2024. szeptember 04. 15:23
Éhezők viadala.
VeressZoltán
2024. szeptember 04. 15:19
Mi? Megvezetés.
lemez
2024. szeptember 04. 14:30
Mentik ami még menthetö,majd jónnek cia tisztek a kotmányba,mert még van a kalapba.A nyugdijalap meg eltünt,nem tudnak nyugdijat fizetni.
Doki53
2024. szeptember 04. 12:00
Kula bá a helyére került, a lefolyóba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!