Felrobbantott csipogók: Izrael szerint új korszak kezdődik a háborúban

2024. szeptember 19. 20:28

Az izraeli kormány dicséri a Moszad, a Shin Bet és a hadsereg kiváló teljesítményét.

2024. szeptember 19. 20:28

Nyitókép: Yoav Gallant egy észak-izraeli katonai bázist látogat meg 2024. szeptember 18-án  /  fotó: Ariel Hermoni / Anadolu via AFP
 

Izrael hivatalosan nem ismerte el a felelősségét a libanoni robbantásos merényletekért. Az izraeli védelmi miniszter a légierő észak-izraeli Ramat-Davidnál fekvő bázisán mondott beszédében azonban a támadásokra utalva gratulált az izraeli titkosszolgálatok (a Shin Bet és a Moszad), illetve a hadsereg példás munkájához, a sikeres együttműködéshez. Joáv Gallant szerint a háború ezzel egy új fázisába lépett, mint fogalmazott, egy „új korszak elején járnak” a hadviselésben.

A CNN írása emlékeztet: a keddi művelet az IDF és a Moszad közös akciója lehetett, Gallant szerdai megjegyzése azonban az első alkalom, hogy egy izraeli tisztségviselő nyilvánvalóan elismerte Izrael szerepét a kettős támadásban.

Mint ismeretes, kedden 2800 ember sebesült meg a Hezbollah tulajdonában álló csipogók felrobbanásában, míg a szerdai walkie-talkie-s merényletben húszan haltak meg és 450-en sérültek meg Libanonban.

Egy az izraeli nemzetbiztonsági szervekkel kapcsolatban álló forrás a CNN-nek azt is elmondta, hogy Izrael azért aktiválta a csipogókba, illetve a walkie-talkie-kba telepített robbanószerkezeteket, mert azt hitte, hogy a Hezbollah felfedezte, hogy a kütyüket megbütykölték. A személyhívók detonációi néhány órával azután történtek, hogy Izrael hétfőn megszavazta, hogy a hadsereg biztosítsa a libanoni határ menti zsidó közösségek lakosainak biztonságos hazatérését.

Ezt is ajánljuk a témában

A Hezbollah és Izrael között közel egy éve tartó fegyveres konfliktus miatt több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát a határ mindkét oldalán, Dél-Libanonban és Észak-Izraelben is. 

Benjamin Netanjahu többször megígérte, legutóbb szerdán, hogy a zsidó lakosság biztonságban visszatérhet otthonaiba. 

A CNN pedig úgy értesült, hogy az IDF egy alakulatát áthelyezi Gázából Észak-Izraelbe a művelet végrehajtására.

A szerdai robbantásokban használt walkie-talkie-k egyébként a japán ICOM cég már nem gyártott modelljei voltak. Az IC-V82-as eszközöket nem egy hivatalos beszállítótól szerezte be a Hezbollah, hivatalosan nem is engedélyezték ezt, és a biztonsági szolgálatok sem ellenőrizték a rádiótelefonokat – közölte a libanoni tájékoztatási minisztérium. Az ICOM szerdai közleménye szerint a cég vizsgálja a körülményeket, de az biztos, hogy a felrobbantott modellek gyártását már egy évtizede leállították, a telefonok vélhetően hamisítványok voltak.

„Megsértették a nemzetközi humanitárius jogot”

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi képviselője szerint ezek a támadások megsértették a nemzetközi humanitárius jogot, amely tiltja a robbantásos csapdák alkalmazását, a civil személyek sérülésével agy halálával járó robbantásokat.

A libanoni külügyminiszter a CNN-nek elmondta, 

tartanak attól, hogy a kettős merénylet egy igaz háború bevezetője volt, 

Libanon pedig nem szeretne belevonódni ebbe a háborúba. A CNN hírszerzési és biztonsági elemzője, Bob Baer azonban komoly esélyt lát arra, hogy a Hezbollah kommunikációs hálózatának megzavarása valóban egy közelgő izraeli katonai offenzíva előkészítése volt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

--

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 19. 22:32
Ezek után kétszer is meggondolom elfogadok e ingyenes ajándék telefont. Nyereményjátékként sem. Felmegy az ára a cserélhetö akkus telefonoknak. Mint a használt autókénak.😄
Arisztokrata
2024. szeptember 19. 22:32
A világ egyre mélyebbre csúszik a totálterrorizmus gödrében. Ennek igazi világforradalom lesz a vége.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 22:15
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­­­k­­­e­l­­­d­ ­a­ ­s­­z­­e­­x­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 19. 22:14
Az eszközök leszállításában résztvevő izraeli fedőcég. a BAC egy budapesti társasházban van bejelentve. Nem szívesen lennék most lakó abban az épületben. Jelentkezzen aki azt akarja, hogy élő pajzsnak használják az izraeli titkosszolgálatok az arabokkal folytatott konfliktusban. Egy okkal több, amiért jobb családi házban lakni, hiszen egy társasházban nem válogathatja meg az ember a szomszédait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!