New York Times: Izrael nemcsak belenyúlt a Hezbollah csipogóiba, hanem ők maguk gyártották le azokat

2024. szeptember 19. 10:29

Az amerikai lap szerint Izrael kihasználta azt, hogy a Moszad kibertámadásaitól tartó terrorszervezet el kezdett átállni nehezen beszerezhető, régimódi technológiákra.

2024. szeptember 19. 10:29

Nyitókép: Csipogó/A kép illusztráció/Steven Puetzer/Getty Images

Kedden fél négy után pár perccel több ezer csipogó kezdett el pittyegni Libanonban: az eszközöket a Hezbollah tagjai arra használták, hogy üzeneteket kapjanak a terrorszervezet vezetésétől. A keddi üzenetek azonban nem tartalmaztak utasítást és a csipogók néhány másodperccel később felrobbantak  – idézi fel az eseményeket a New York Times.

A robbanásokat a mindössze néhány unciányi robbanóanyagot tartalmazó vegyület okozta, amely a csipogókba volt rejtve.

Legkevesebb egy tucat ember meghalt, és több mint 2700-an megsebesültek, sokan közülük elvesztették a végtagjaikat. Másnap további 20 ember halt meg és több százan megsebesültek, amikor Libanonban szintén rejtélyes módon több száz kézi adóvevő robbant fel. A halottak és sebesültek túlnyomó többsége a Hezbollah tagjai volt, de a libanoni hatóságok beszámoltak több kiskorú áldozatról is ( a számok a tinédzser harcosok miatt bizonytalanok). 

Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy szerepet játszott volna a robbantásokban. 12 jelenlegi és volt védelmi és hírszerzési tisztviselő, akiket tájékoztattak az akcióról, azt állították a New York Timesnak, hogy az izraeliek álltak a támadás mögött. 

Ezt is ajánljuk a témában

Trójai faló

Haszan Naszr Alláh a libanoni síita terrorszervezet vezetője már évek óta szorgalmazta, hogy a szervezete tagjai ne használjanak mobilokat, hanem a Hezbollah inkább csipogókba fektessen be, amelyek korlátozott képességeik ellenére képesek adatokat fogadni anélkül, hogy elárulnák a felhasználó tartózkodási helyét. Az izraeli hírszerzés tisztviselői ebben lehetőséget láttak – írja az amerikai lap. 

Még mielőtt a Hezbollah úgy döntött, hogy átállnak a csipogók használatára, Izrael elindított egy akciót egy olyan fedőcég létrehozására, amely csipogók  gyártójának adja ki magát.

A Times szerint a történetnek van magyar kötődése is.

„Minden jel szerint a B.A.C. Consulting egy magyarországi székhelyű vállalat volt, amely egy tajvani vállalat, a Gold Apollo megbízásából gyártotta a készülékeket. Valójában egy izraeli fedőszervezet része volt, a műveletről tájékoztatott három hírszerző tiszt szerint. Elmondásuk szerint legalább két másik fedőcéget is létrehoztak, hogy elfedjék a csipogók készítőinek valódi személyazonosságát: az izraeli hírszerzést” – olvasható a New York Times cikkében. 

A lap információi szerint a fedőcégeknek voltak teljesen átlagos kliensei is, de az egyetlen megrendelő, amely igazán számított az a Hezbollah volt. A Timesnak nyilatkozó hírszerzési források szerint a Hezbollahnak szánt csipogókat külön gyártották le, és PETN robbanószert tettek az akkumulátorokba. 

Ahogy a Mandiner beszámolt róla a csipogókat nem Magyarországon gyártották: „A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon” – közölte szerda délután Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Izrael miatti félelem motiválta a csipogó rendeléseket

Az első csipogók 2022 nyarán érkeztek meg Libanonba, de a szervezet egyre többet kezdett rendelni, mivel Naszr Alláh szorgalmazta a tejes átállást. A Hezbollah tudta, hogy Izrael hatalmas pénzeket fektet a kibervédelembe, és különböző kémtechnológiákat fejlesztett ki. 

„Naszr Alláh nem csak azt tiltotta meg, hogy a Hezbollah találkozóin az emberei a mobiltelefonokat használjanak, hanem azt is elrendelte, hogy a Hezbollah mozgásának és terveinek részleteit soha ne közöljék mobiltelefonon keresztül” – mondta három hírszerzési tisztviselő a lapnak.

A vezető elrendelte, hogy tisztjeinél mindig legyen ott a csipogó, és háború esetén is azon keresztül közöljék a harcosokkal, hogy mi a feladatuk.

A nyár folyamán egyre több csipogószállítmány érkezett Libanonba, és két amerikai hírszerzési tisztviselő szerint több ezer érkezett az országba, amelyeket a Hezbollah tisztjei és szövetségeseik között osztottak szét ( így történhetett, hogy az iráni nagykövet is megsebesült.)

„A Hezbollah számára ezek védekezési eszköznek számítottak, de Izraelben a hírszerző tisztek a csipogókat gomboknak nevezték, amelyeket akkor lehetett megnyomni, amikor az idő megfelelőnek tűnt” – írja a NYT. Ez az idő kedden jött el. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. szeptember 19. 18:07
5m007h 0p3ra70r "1. Az egy tény, hogy magyar bakszámlára érkeztek eurómilliók?" Igen. "2. A pénzmosás elleni törvény egy EU direktíva. A pénz származását a küldő bolgár EU-s banknak kell igazolnia. Miért vizsgálvatná azt magyarországon bárki?" Mondjuk azért hogy ilyen esetek ne történhessenek meg??? "3. Magyar Péter milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentett?" Bármilyen magasat, olyat amilyet egy pl. Nasser veje , Asraf Marwan jelentett hogy konkrét példát is hozzak a magas körökben rokoni alapon forgolódó, lehallgatásokra és információ gyűjtésre beszervezett alakokról...
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 19. 17:57
» orion85m007h 0p3ra70r 2024. szeptember 19. 17:08 ha nem tűnik fel hogy a közel-keletről utalgatnak és a cég csak egy fedőcég,« 1. Az tény, hogy a közel-keletről közvetlenül ide utaltak vagy nem? Láttál transzferigazolást? 2. Ha az EU-n kívülről utalnak egy tranzakcióban megadott összeghatár felett, vagy egy időszakban megadott összeghatár felett, akkor a bank kötelessége automatikusan eszkalálni. 3. Jogállamban a titkosszolgálatok nem nézhetnek be senki pénztárcájába, hálószobájába. Nekik is engedélyt kell kérniük!
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:37
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­­k­e­­­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­z­e­­x­i­­ ­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 19. 17:25 Szerkesztve
» orion85m007h 0p3ra70r 2024. szeptember 19. 17:08 Látom tényleg megállt az eszedfaszod. Elmondom okostóni barátom! Mert ez a dolguk! Ezzel erővel egy terrorszervezet is tevékenykedhet itthon észrevétlenül.« Ne izgasd fel magad. Tevékenykedik is. És minden európai országban. És bármennyire is hihetetlen, észrevétlenül teszik. Pontosan azért nevezik észrevétlennek, mert nem vehető észre. Üdv a valóságban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!