Így történt a második hullám: csipogók után kézi adóvevők robbantak Libanonban

2024. szeptember 19. 08:32

Újabb támadás történt a Hezbollah síita terrorszervezet tagjai ellen: szerdán húsz ember meghalt, miután több száz kézi adóvevő robbant fel.

2024. szeptember 19. 08:32
null

Nyitókép: A Hezbollah két terroristájának a temetése/Anwar AMRO / AFP

 

Szerdán felrobbant több száz olyan walkie-talkie Libanonban, amelyeket a Hezbollah tagjai használtak. Ez két napon belül már a második támadás a síita terrorszervezet ellen, amelynek több ezer tagja sérült meg hétfőn, miután felrobbantak a szervezet által kiutalt csipogóik. 

Libanoni tisztviselők szerint legalább 20 ember meghalt és 450 megsebesült a szerdai második robbantási hullámban.

Egy izraeli jelentés szerint Jeruzsálem úgy véli, hogy a halálos áldozatok száma magasabb a bejelentettnél, és a Hezbollah elit Radwan egységét súlyosan érintette a kétnapos támadás.

Több robbanásra a likvidált tagok temetésén került sor – írja a BBC News.  

A Times of Israel információ szerint telefonok, napelemes rendszerek és ujjlenyomat-olvasó készülékek is felrobbantak. 

A terrorszervezet már közel egy éve folyamatosan lövi Izrael északi részét, ahonnan több tízezer lakost kellett kitelepítenie a zsidó államnak. 

Az Irán által pénzelt Hezbollah Izraelt vádolja a robbantásokért. 

Az izraeli kormány egyelőre nem kommentálta a történteket, azonban az IDF egy új hadosztályt irányított át a libanoni határra, amely azt jelzi, hogy felkészültek konfliktus eszkalációjára. 

Már a robbantások ellőtt is pattanásig feszült volt a helyzet az északi fronton, és a csipogó-akciót követően Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta: a libanoni határhoz közeli városok lakói hamarosan visszatérhetnek az otthonaikba. Joáv Gallant védelmi miniszter pedig a „háború új fázisáról” beszélt és arról, hogy a hadsereg fókusza Gázából átkerül északra. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Hezbollah október 8-án, egy nappal az Izrael elleni terrortámadás után kezdte lőni a zsidó állam északi részét. 

A terrorszervezet vezetője Haszan Naszr Alláh csütörtökön beszédet mond, amelyből várhatóan kiderül mit tervez a libanoni csoport. 

A szerdai robbanások újabb megalázó csapást jelentenek a Hezbollah számára, amelynek kommunikációs rendszere teljesen kompromittálódott. 

A Reuters hírügynökség egy libanoni biztonsági forrásra hivatkozva azt mondta, hogy a walkie-talkiekat a Hezbollah öt hónappal ezelőtt vásárolta – nagyjából ugyanabban az időben, amikor a csipogókat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jandor
2024. szeptember 19. 19:20
"Több robbanásra a likvidált tagok temetésén került sor " Hülyék ezek a Moszatosok. Temetkezésen drónokkal szokás mészárolni. /J. Biden/
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:38
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­­­k­e­l­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­u­­n­­­c­i­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 19. 13:51 Szerkesztve
» lájkbajnok 2024. szeptember 19. 10:14 Belesodródtunk. « Nem mondták, hogy árvízben ne ladikozz?
spiltyu-2
2024. szeptember 19. 13:10
...napelemes rendszerek is felrobbantak? Vajon Solar Edge gyártmányúak voltak? Csak mert azokat is Magyaroszágon gyárthatták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!