Baljós jövőképet vázolt fel a magyar miniszter: Ha minden így megy tovább, szomorú jövő vár az emberiségre

2024. szeptember 23. 21:36

„Vagy kirobban a harmadik világháború, vagy ismét blokkokra szakad a világ” – közölte Szijjártó Péter.

2024. szeptember 23. 21:36
Cyprus Hungary

Nyitókép: Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy újra eljöjjön a béke időszaka, visszatérjen a tisztességes és békés nemzetközi együttműködés, ebben viszont az ENSZ-nek is nagy szerepet kellene játszania – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Közgyűlésének jövővel foglalkozó csúcstalálkozóján rámutatott, hogy a második világháború óta most a legrosszabb a globális biztonsági helyzet, a terrorveszély erősödik, a migrációs áradatok számos országot jelentős kihívások elé állítanak, és több mint harminc fegyveres konfliktus is zajlik világszerte.

„Ezen rendkívül súlyos kihívások leküzdéséhez pedig alapvető változásokra lenne szükség a nemzetközi politikában (…) A kölcsönös tiszteletnek vissza kellene térnie a világpolitikába, a párbeszédnek kellene lennie a legfőbb eszköznek” – szögezte le.

„Aki a mainstreamtől eltérő álláspontot képvisel, aki kiáll a nemzeti érdekeiért, aki szuverén véleményt képvisel, azt napjainkban sajnos azonnal megbélyegezik, megvádolják vagy megtámadják. Politikailag, jogilag, sőt akár időnként fizikailag, ahogy történt ebben az országban vagy éppen a szomszédunkban, Szlovákiában” – tette hozzá.

A legszomorúbb, hogy a nemzetközi liberális mainstream mára szitokszóvá tette a »békét«, legalábbis Európában”

– vélekedett.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy miközben az európai politikusok általában minden fegyveres konfliktus esetében azt hangoztatják, hogy békés rendezésre, diplomáciai megoldásra van szükség, most, amikor a kontinensen tombol a háború, azonnal „megbélyegzik, támadják és bírálják azokat, akik szót emelnek a béke mellett”.

Kifejtette, hogy ha minden így megy tovább, akkor szomorú jövő vár az emberiségre: vagy kirobban a harmadik világháború, vagy ismét blokkokra szakad a világ.

Utóbbi kapcsán arra emlékeztetett, hogy Magyarország a múltban erősen rajtavesztett Kelet és Nyugat szembenállásán, így nem is csoda, ha ehelyett inkább a konnektivitásban és a tisztességes nemzetközi együttműködés visszatérésében érdekelt, amiből korábban is mindenki sokat profitált.

„Úgy gondolom, hogy az ENSZ-nek ebben nagy szerepet kellene játszania” – húzta alá, arra is kitérvén, hogy a világszervezetet nem az azonosan gondolkodó országok klubjaként hozták létre, hanem éppen azért, hogy mindenki tárgyalhasson mindenkivel mindenről.

Az ENSZ-nek vissza kellene nyernie ezt a funkióját. Az a kérdésem, hogy mégis hol kellene beszélnünk a békéről, ha nem itt?”

– mondta. „Ezért nem fogadunk el semmifajta korlátozást arra vonatkozóan, hogy kivel találkozhatunk, kivel nem, milyen témáról tárgyalhatunk és milyen témáról nem” – fűzte hozzá.

„Mi, magyarok közép-európai békeszerető nemzet vagyunk. Amit meg tudok ígérni, hogy mi, magyarok mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a következő időszak, a jövő a béke korszaka legyen, ahol a nemzetközi együttműködés tisztességes és békés, ahol a »béke« nem szitokszó, és ahol senkit nem bélyegeznek meg azért, mert kiáll a béke mellett” – összegzett.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 23:34
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­z­­e­­x­­i­­ ­­p­­u­­­n­­c­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
incze
2024. szeptember 23. 23:33
petike, és mandiner csürhe. a béke nem szitokszó, hanem kívánatos cél. ukrajnában például világos, és egyszerű út vezet hozzá: első lépésként az orosz állam beszünteti az agressziót, és óriási jóvátételt fizet
mandala-3
2024. szeptember 23. 23:01 Szerkesztve
Blokkosodásra tippelek! Csupán az a kérdés most kinek adja el az országot a politikai, gazdasági elit és az értelmiség??!! Remélem ebben meg tudnak majd egyezni!
titi77
2024. szeptember 23. 23:00
milyen jó,hogy a dollárkommentelők kinában gyártott billentyűzeten osztják az észt! kicsit paradox,de megbocsájtható,hisz azt sem tudják mennyi a PI. vágo pista talán tudta,de az meg már régen osztódásnak indult (bunkó szövegre bunkó válasz)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!