Forrósodik a helyzet: újabb amerikai csapatok jelentek meg a Közel-Keleten

2024. szeptember 23. 20:58

A térségben jelenleg 40 ezer amerikai katona állomásozik.

2024. szeptember 23. 20:58

A nyitókép illusztráció. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kétszázhetvennégyre nőtt a halálos áldozatok száma, és több mint ezren megsebesültek a Libanon déli részén végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint. A halottak között 21 gyerek van. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy Izraelben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet rakétái sebesüléseket és tüzeket okoztak.

Az izraeli vadászgépek már nemcsak Dél-Libanonban, hanem az ország belső, északibb részein is támadják a Hezbollah célpontjait, és a síita milícia rakétái is egyre mélyebben hatolnak be Izraelbe.

Nyolc újabb településen volt légiriadó a háború tavaly őszi kitörése óta először. Az izraeli légierő hétfő reggel óta a Hezbollahhoz tartozó több mint háromszáz célpontot támadott, ezt a számot a vezérkari főnök is megerősítette a tel-avivi főhadiszálláson. A légicsapásokban életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú tisztségviselője, Ali Aburia.

A libanoni áldozatok között nők, gyerekek és egészségügyi dolgozók is vannak az ország egészségügyi minisztériuma szerint, s az ott élők tömegesen menekülnek az ország északi része felé. Egy libanoni telefontársaság azt jelentette, hogy Izrael több mint nyolcvanezer telefonhívásban figyelmeztette a dél-libanoniakat, hogy hagyják el otthonukat.

A Hezbollah közölte, hogy válaszul rakétákkal támadta Izrael katonai létesítményeit.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint mintegy harmincöt rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lakatlan területen csapódott be, és többet el is fogott az izraeli légvédelem. Számos rakéta ért földet a Kineret- (Genezáreti)-tó környékén.

Újabb amerikai katonák érkeznek a térségbe

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder hétfő este azt közölte, hogy amerikai katonákat vezényelnek a térségbe, viszont a pontos létszámukról nem közölt információt

– írja az AP.

A lap beszámolt róla, hogy jelenleg a térségben 40 ezer amerikai katona állomásozik.

(MTI / AP)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. szeptember 23. 21:20
Jól látszik, hogy mi a fontos az amcsi pénzmoguloknak. Nem mernek az oroszok ellen vonulni, mert az a világvége lenne, de pár arabot bármikor szívesen megreguláznak, ha nem hagyják magukat a XIX. századi szinten tartani....
Tuners
2024. szeptember 23. 21:20
Ajajj, Zeli boy nagyon féltékeny lesz…. 😂
Krupp Skya
2024. szeptember 23. 21:17 Szerkesztve
Úgy látszik a Közel -Keletet is el akarják veszteni.
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 21:01
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­z­­e­­x­­i­­ ­p­u­­n­­­c­­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!