Szijjártó Péter: Jövő héten újra Budapesten tárgyal az ukrán külügyminiszter

2024. szeptember 23. 18:27

A magyar külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése után erősítette meg, hogy ukrán kollégája újra Budapestre érkezik tárgyalni.

2024. szeptember 23. 18:27
null

Nyitókép: Ensz-newyork.mfa.gov.hu

 

Alapvető változásra lenne szükség a nemzetközi politikában a jelenlegi súlyos válságok megoldásához, elsősorban vissza kellene térni a kölcsönös tisztelet talajára, és nem lenne szabad, hogy a „béke” szitokszó legyen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az elmúlt tíz évben nem tapasztalt ilyen feszült hangulatot az ENSZ Közgyűlésén, mint most, ami nem is csoda, hiszen az emberiség a második világháború óta nem nézett szembe ennyire súlyos biztonsági kihívásokkal. 

„A világnak körülbelül harminc pontján zajlik most valamilyen háború, fegyveres konfliktus. Ebből kettő olyan, amely a globális biztonságot pillanatok alatt alá tudja ásni. Ráadásul mindkét konfliktus jelenleg az eszkalációs szakaszában van, vagy legalábbis az eszkaláció veszélye rendkívül magas” – mutatott rá. Majd emlékeztetett, hogy mind a közel-keleti, mind az ukrajnai konfliktus esetében eddig sikertelenek voltak a béketörekvések. Tudatta, hogy hétfőn és kedden jövőről szóló csúcstalálkozót tartanak, amelynek során eredetileg még a vízellátásról, a népességnövekedésből fakadó kihívásokról, a zöld átállásról lett volna szó, azonban a körülmények mára teljes mértékben megváltoztak, ezek a rendkívül fontos ügyek hátrébb szorultak a napirenden, és a háború vagy béke kérdése került a fókuszba. 

A kérdés, hogy megelőzhető-e a harmadik világháború, megelőzhető-e az, hogy az ukrajnai és a közel-keleti konfliktus világháborúvá terebélyesedjen, és a globális békepárti többség érvényt tud-e szerezni annak, hogy végre a 'béke' ne egy szitokszó legyen a globális politikában”

– jelentette ki. Majd leszögezte, hogy ő maga is fel fog szólalni az értekezleten, és arra fogja felhívni a figyelmet, hogy a nemzetközi politikának alapvetően meg kell változnia a jelenlegi súlyos kihívások megoldásához. 

„A nemzetközi politikának vissza kellene térnie a kölcsönös tisztelet talajára. A nemzetközi politikában a diplomácia kellene, hogy jelentse az eszköztárat, párbeszédre kellene építeni a nemzetközi politikát" - sorolta. „Nem szabad, hogy a 'béke' szitokszó legyen, nem szabad, hogy a béke mellett érvelőket megpróbálják hitelteleníteni. Nem szabad, hogy a nemzeti alapon patrióta álláspontot képviselő politikusokat akár a politikai, jogi vagy fizikai megsemmisítés eszközével fenyegessék” – folytatta. 

Idén Orbán Viktor kormányfő utazott volna New Yorkba, azonban programját módosította az árvíz. Az őt helyettesítő Szijjártó Péter több témában is felszólalt a külügyminiszterek esedékes találkozóján, amelyet most az ENSZ székhelyén tartottak. Ukrán kollégájával ezúttal nem lesz külön találkozó,

hiszen az ukrán diplomácia vezetője a jövő héten Budapestre érkezik. A várható témák között ott szerepel kiemelt helyen a kisebbségi törvény is

– erősítette meg az Indexnek a magyar külügyminiszter.

(MTI/Mandiner.hu)

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 20:02
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­­x­­i­ ­p­u­n­c­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
nempolitizalok-0
2024. szeptember 23. 19:57
Kárpátalja átadásáról lehet tárgyalni.
Ízisz
2024. szeptember 23. 18:54
Z. "Volodimir Zelenszkij vereséget szenvedett a csatatéren, ezért mindent megtesz, hogy konfliktust szítson a NATO és Oroszország között – jelentette ki Robert Kennedy Jr. amerikai politikus és volt amerikai elnökjelölt a YouTube-csatornáján, írta a ria.ru. „Zelenszkij stratégiája az, hogy tudja, hogy nem győzhet, ezért vakmerő gesztusokat tesz, amelyeket úgy számol ki, hogy háborúba rántsa a NATO-t. Mivel csak így van esélye a győzelemre. Csak az USA és Oroszország közötti teljes körű harmadik világháború esetén számíthat még sikerre. Ez a stratégiája, és mi ezt hagyjuk neki” – véli a politikus." Ez már régóta nyilvánvaló!!! 💯❗😖
Akitlosz
2024. szeptember 23. 18:46
Az ENSZ nem tudja beölteni azt a szerepet, amire szánták. Így csak egy felesleges közpénzt lopó szervezet. Jó sokba kerül a fenntartása de közhaszna nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!