Ausztria veszélyben: nagy az ellenállás, amiért nem mindenki hajlandó letérni Magyarország útjáról

2024. szeptember 06. 12:51

Az Európai Unió és az osztrák kormány is nyomást gyakorol az OMV-re, hogy bontsa fel a Gazprommal kötött szerződést, ám a gázipari óriás Magyarországhoz hasonlóan nem filozófiai vagy ideológiai, hanem fizikai kérdésként tekint az energiára.

2024. szeptember 06. 12:51
null

Nyitókép: AFP/Joe Klamar

Az osztrák kormány azt szeretné, ha az OMV felbontaná az orosz Gazprommal kötött szerződést, ám az ország legnagyobb gázipari cége erre nem hajlandó – írja a The Economist.

Ha két éve többet tettek volna az orosz gáz kivezetéséért, akkor most nem is beszélgetnénk erről

– sóhajtott egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata, aki szerint az európai tisztviselők csalódottak, hogy nem halad jól az EU célkitűzése az orosz energia bojkottjával kapcsolatban.

A lap megjegyzi, tavaly Magyarország gázimportjának mintegy 47 százalékát tették ki az orosz szállítások, ez az arány Szlovákiában 89 százalék, Ausztriában pedig 97 százalék.

– mondta egy másik, szintén névtelenséget kérő diplomata.

Az OMV tehát Magyarország útját választotta abban az értelemben, hogy az energiabiztonság kérdését nem változtatja politikai üggyé. Ahogyan Szijjártó Péter fogalmazott a CNN-nek: „Az ország orosz gázellátása nem filozófiai, ideológiai, hanem fizikai kérdés.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2024. szeptember 06. 14:42
Az osztrák többség is az EU legszegényebb országát követné szíve szerint. Orbán még 2030ra Ausztriát érte volna utol, de immár megfordult a helyzet, minket kergetnének az osztrákok. Fogják még Viktorunkat is hajkurászni...
skywalker-bp
2024. szeptember 06. 14:33
💪🏻💪🏻💪🏻 Ekkora lófaszt a választóink seggébe, totál hülyének nézzük őket. Kibaszott birkák, egy biankó csekket írnak alá, fogalmuk sincs, mit képviselünk 🤣🤣🤣 Úgy hozzuk majd a migránsokat , hogy öröm lesz nézni. 💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Skywalker_bp
2024. szeptember 06. 14:13
Nahátakkor! Lehet, ma lemaradtam, de behoztam ezt az imént. Elolvastam a Bese Gergő atya híreket. Amelyek józan ésszel felfoghatatlanok. Egyrészről az első érzésem a káröröm volt. A második, hogy nem lehet, hogy ez a Gondviselés keze? Hogy egy ilyen brutális történet azzal esik meg, aki a Karmelitát, a Pesti Srácok és a Megafon irodáit felszentelte. Nem lehet, hogy azért történt ez így, hogy maga a Gondviselés adjon jelet amiben az embernek a Karmelita. a Pesti Srácok és a Megafon kapcsán azt üzeni - ez maga az infernális valóság? A harmadik gondolatom mindazonáltal az volt: Bese Gergô a vállalhatatlan hazugságai és a közösségének okozott brutális kártétel mellett is részben áldozat. Nem mentegetem ôt. Távol àlljon tôlem. De akkor is eszembe jutott: mindannyian gyarlók vagyunk. Követeljük, hogy a Mandiner számoljon be a hírrôl. Követeljük, hogy Szilvay Gergely elemezzen. Követeljük hogy megtudjuk: hogy kerül egy katolikus pap ügye az állam asztalára?
2024. szeptember 06. 14:02 Szerkesztve
"Ha két éve többet tettek volna az orosz gáz kivezetéséért, akkor most nem is beszélgetnénk erről – sóhajtott egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata, aki szerint az európai tisztviselők csalódottak, hogy nem halad jól az EU célkitűzése az orosz energia bojkottjával kapcsolatban." Azt kellene megvizsgálni, hogy ezek a névtelen brüsszemita gecik mennyi zsozsót kaptak az amerikai palagázlobbitól a privát számlájukra, hogy az orosz gáz kivezetéséért ajvékoljanak.. már amikor épp nem a "magyahohszági kohhupció" miatt aggódnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!