Ukrajna nagy bejelentést tett, Oroszország azonnal reagált – ez Magyarországot is érinti

2024. augusztus 29. 08:39

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a Gazprommal kötött megállapodást, amit a Kreml úgy kommentált, hogy az európaiaknak jövőre még többet kell fizetniük az energiáért.

2024. augusztus 29. 08:39
null

Nyitókép: AFP/Genya Savilov

Ukrajna nem kívánja meghosszabbítani a Gazprommal kötött megállapodást az orosz földgáz Európába történő szállításáról – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Zerkalo Nyegyeli tudósítása alapján. A jelenlegi szerződés decemberben jár le, a vezetékek Ausztria, Szlovákia és Magyarország irányába exportálnak.

Nem kellett sokáig várni az orosz reakcióra: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, bár léteznek alternatív útvonalak, például Törökországon keresztül, Kijev döntése így is súlyos károkat okoz az európai fogyasztóknak.

Többet kell majd fizetniük az energiáért, és ez tovább gyengíti az iparuk versenyképességét. Az Egyesült Államok cseppfolyósított földgázáért még többet kellene fizetnie Európának, de ezt az ukránok pontosan tudják

– mutatott rá Peszkov.

A magyar kormány számos megoldással igyekszik garantálni az ország energiabiztonságát, ám az Európai Bizottság a támogatás helyett büntetéssel fenyegetőzik.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Vajon ha elég sok ukrán gyűlik össze mondjuk a keleti megyékben, nem jelentik-e be a szétbombázott országuk helyett igényüket erre a békésebb vidékre?

 

Összesen 561 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. augusztus 30. 18:25
"A jelenlegi szerződés decemberben jár le" Meglátjuk a szerződés tart tovább, vagy Ukrajna létezése.
vanced
2024. augusztus 30. 11:35
Takács János lett a leggazdagabb európai magyar! szabadeuropa.hu/a/millirados-takacs-janos-gyorgy-donor-brazil/33098017.html?fbclid=IwY2xjawE-RCpleHRuA2FlbQIxMQABHTD7Kv28S_JSwLvXFKbP3Y9fWNqySEkx2K-Irkmfgro2s_u71lTWQ2y_zQ_aem_jfYvEaKYBgQeGpE0n2MMRw
EX_Terminator
2024. augusztus 30. 06:42
AZ IGAZSÁG MEG AZ, HOGY AZ AMERIKAIAK AZÉRT AKARJÁK KIÜTNI AZ OROSZOKAT AZ ENERGIAHORDOZÓ BIZNISSZBŐL HOGY MONOPOL HELYZETET TEREMTSENEK MAGUKNAK. SZÓVAL AZ OROSZOK HELYETT EBBEN AZ ESETBEN TŐLÜK FOGUNK FÜGGNI. JÓ AZ NEKÜNK? FÁRSZT! A HELYZET UGYANAZ CSAK A MÁSIK IRÁNYBAN, AMIT EZZEL KAPCSOLATBAN AZ OROSZOKRA MONDTAM, TARTOM AZ AMERIKAIKKAL SEZMBEN IS.
EX_Terminator
2024. augusztus 30. 06:35
És szeretne EU tag lenni? Mert ha azt képzelik hogy ezt megtehetik? NEM LESZNEK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!