A románok már tudnak valamit: az Európai Bizottság odacsap a Magyarországgal kötött megállapodás miatt

2024. augusztus 12. 11:51

Miközben a magyar kormány mindent megtesz az energiafüggetlenség biztosításáért, az Európai Bizottság nem elégedett, mert az új szerződések nem biztosítják eléggé az Európai Unió jogait, valamint Magyarország és Románia kötelezettségeit.

2024. augusztus 12. 11:51
null

Nyitókép: AFP/Urs Flueeler

Az Európai Bizottság kétségeit fejezte ki a Románia, Magyarország, Azerbajdzsán és Grúzia kormányai között aláírt megállapodással kapcsolatban, amely a Fekete-tenger alatt húzódó energetikai távvezeték megépítését célozza – számolnak be a hírről a román lapok, például az Evenimentul Zilei.

A román kormány információi szerint a Bizottság úgy látja,

a szerződés vélhetően nem felel meg az európai jogszabályoknak, mert nem tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek biztosítják, hogy az Európai Unió joga, valamint Magyarország és Románia uniós tagságából eredő kötelezettségei elsőbbséget élvezzenek a megállapodásban foglaltakhoz képest.

Az időzítés aligha véletlen, hiszen Ukrajna minden eddiginél keményebben próbálja veszélyeztetni Magyarország energiabiztonságát, a Mandiner által megkérdezett szakértő pedig rámutatott, az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Bulgária részvételével megvalósuló kezdeményezés célja a megújuló energia átadása Közép- és Kelet-Európának.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 289 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kacorka
2024. augusztus 30. 09:09
Itt kell bemásolni az EU reakcióját kis módosításokkal amit a spanyol kormány Talgo eladás meghiúsítására tettek... Tagállami jogkör, nemzetbiztonsági érdek stb....
vandor-58
2024. augusztus 29. 14:40
Nagyon egyszerű európai uniós diktatúra csak az a nagy kérdés hogy ez a náci kurva a diktátor vagy inkább csak egy távirányítós degenerált agyatlan picsa.
hannah184-2
2024. augusztus 29. 14:12
Értsük meg végre, csak EGY GÁZ létezik, az amerikai cseppfolyós ,azt kell venni, mert Uschi megigérte még hugyos Józsinak
BAJA
2024. augusztus 29. 12:37
Lüjék mán le
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!