OMV: Ausztria továbbra is vásárol orosz gázt

2023. július 10. 10:56

Bécs ragaszkodik a Gazprommal kötött hosszú távú szerződéséhez.

2023. július 10. 10:56
A 2022. március 27. A legnagyobb osztrák OMV finomító látképe Schwechatban, Bécs közelében. 
JOE KLAMAR / AFP

„Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat idén télen is Oroszországból fogja vásárolni a gáz nagy részét” – mondta Alfred Stern vezérigazgató a Financial Timesnak adott, vasárnap megjelent interjúban. A vállalat 2018-ban hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal, amely 2040-ig szól, és az OMV nem tervezi, hogy a közeljövőben kilép a megállapodásból.

„Amíg a Gazprom szállít (...), addig továbbra is átvesszük a szállított a mennyiségeket” – jelentette ki Stern. Az orosz gázra jelenleg nem vonatkoznak Moszkvával szembeni uniós szankciók, a cégvezető arra figyelmeztetett, hogy

esetleges korlátozások bevezetése további áremelkedéshez vezetne.

Hozzátette, ipari vállalatként kötelességük biztosítani, hogy ezeket a forrásokat addig használjuk, amíg azok jogilag elfogadhatók. Kiemelte azt is, annak ellenére, hogy az OMV továbbra is az orosz energiára támaszkodik, az elmúlt évben sikerült diverzifikálnia az ellátást. Norvégiából, valamint a hollandiai és olaszországi cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokból is vásárol gázt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az OMV Ausztria gázszükségletének mintegy 30 százalékát fedezi. Tavaly a vállalat az elsők között volt, akik beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért egy új elszámolási mechanizmus keretében, amelyet Moszkva az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető „barátságtalan országok” számára kötelezően vezetett be. Stern akkor azt mondta, hogy

az orosz gázról való lemondás lehetetlen Ausztria számára,

és súlyos következményekkel járna az ország gazdaságára és energiabiztonságára nézve.

***

Nyitókép: JOE KLAMAR / AFP

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki-954
2023. július 10. 14:52
Ha Ausztria csinálja akkor az rendben van. A második (EU-Austria) Anschluss után ez termésezes.
balbako_
2023. július 10. 14:19
Talán röhöghetnénk, de nincs kedvünk hozzá azon, hogy a legvadabb szankciózók folyamatosan emelik az energiahordozó importjukat csak szemérmesen indiai zászló alatt hajózó tankerekből. Persze emelt áron, mert az indusoknak is élni kell valamiből. És aki a pofátlanul magas árú amerikai palagáz ellen szól - mint Macron - azt rögtön migránsháború fenyegeti talán nem véletlenül. (Az amerikai külpolitika meg átveszi Al Capone, John Dillinger módszereit a vonakodó európai politikusokkal szemben.
Józsi6
2023. július 10. 13:55
Véres gáz, halált osztó gáz. Zelenszkij: Ausztria Auschwitz útjára lépett. Ausztria máig nem tudott letérni Dolfi bácsi útjáról. Kuleba ehhez mit szól ?
Takagi
2023. július 10. 13:14
Miert is ne venne,ha kell nekik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!