Visszatért Európába a terrorveszély korszaka? Szakértőt kérdeztünk a Taylor Swift-koncert lefújásáról

2024. augusztus 08. 15:53

Somkuti Bálint szerint az új típusú terrorizmust a látványos, véres, minél több civil áldozattal járó támadások jellemzik.

2024. augusztus 08. 15:53
International counter terrorism excercise, ausztria, rendőrség, terrorelhárítás, polizei

Nyitókép: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / AFP

Mint megírtuk: törölték Taylor Swift három bécsi koncertjét, miután letartóztattak két gyanúsítottat, akik állítólag terrortámadást terveztek.

Nincs más választásunk, mint hogy mindenki biztonsága érdekében lemondjuk a három tervezett koncertet. Minden jegyet automatikusan visszatérítünk” – áll a Barracuda Music közleményében.

A lemondásra órákkal azután került sor,

hogy az osztrák szövetségi és tartományi rendőrség letartóztatott egy 19 éves férfit, aki állítólag hűséget fogadott az ISIS-nak.

A tisztviselők szerint mindkét gyanúsított az interneten keresztül radikalizálódott, és állítólag konkrét és részletes tervekkel rendelkeztek arról, miként hajtsanak végre egy támadást. Több célpontjuk is volt, amelyek között szerepelt a popsztár koncertje.

Swift a tervek szerint csütörtökön, pénteken és szombaton lépett volna fel a bécsi Ernst-Happel-Stadionban. A koncertekre sok magyar rajongó is ellátogatott volna. 

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk a történtek kapcsán megkereste Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt, hogy megtudjuk, kell-e tartanunk attól, hogy visszatért Európába a terrorveszély korszaka.

A szakértő szerint a kérdés megválaszolását picit távolabbról érdemes kezdeni. Az a típusú radikalizálódás ugyanis, ami a mostani eset gyanúsítottjait jellemzi, nagyon komoly aggályokat vet fel, hiszen a szóban forgó férfiak nem kapcsolódnak egyetlen felderíthető terrorszervezethez vagy terrorsejthez sem.

Ez az úgynevezett önradikalizálódás az egyik legveszélyesebb jelenség. 

Az illető megszerzi az ideológiát, majd önmaga kifejleszti az eszközt és a támadás tervét anélkül, hogy bármely olyan személyhez kapcsolódna, akiről közismert, hogy terrorista, vagy legalábbis efféle kapcsolatokkal rendelkezik” – magyarázza Somkuti Bálint. Éppen ezért rendkívül nehéz kiszűrni is az ilyen típusú (potenciális) elkövetőket.

A szakértő éppen ezért elismerően nyilatkozott az osztrák felderítő szervekről; mint fogalmazott: 

mindenképpen érdemes kiemelni az elhárító és felderítő szervek kitűnő munkáját, hogy elfogták ezt a két személyt, még mielőtt terrortámadást követtek volna el. 

Miért veszélyes az önradikalizálódás?

Somkuti ennek kapcsán kifejti: van egy úgynevezett régi terrorizmus, illetve van az újfajta terrorizmus. A régi típusú terrorizmus alapvetően a hidegháborúra volt jellemző, és célpontjai általában minőségi, nagy értékű célpontok voltak: például politikai vezetők, miniszterelnökök, kormánytagok, vezetők. Ellenben az új típusú terrorizmust – amelynek megjelenését leginkább az Al-Kaidához kötik –, 

a minél látványosabb és véresebb, minél több civil áldozattal járó támadások jellemzik. 

Ennek az az oka, hogy elkezdték ezeket a kiemelt személyeket rendkívül jól védeni, ezért azok a támadások, amelyek sikert akartak elérni, olyan puha célpontok ellen kezdtek támadni, amelyek esetében brutális pusztítást lehet végezni. A cél, hogy minél jobban fájjon, ezért gyakoriak például a fiatalok ellen elkövetett merényletek” – részletezi lapunknak a szakember.

Somkuti szerint ráadásul ezeket az önradikalizálódó személyeket sokkal nehezebb is felkutatni, hiszen míg a régi típusú terrorszervezetek nagyon hierarchikus felépítésűek voltak, addig itt magányos elkövetőkről van szó.  

Korábban általában volt egy finanszírozó ország vagy egy csoport, akiket azért lehetett követni – például pénzmozgások vagy egymás közti kommunikáció útján. Tehát valahogy mindig le lehet fülelni a hierarchikusan felépített terrorista szervezeteket. 

Ám azokat a sejteket, amelyek gyakorlatilag nem köthetők senkihez, aki rajta van a megfigyelési listán, sokkal nehezebb elkapni. Ráadásul sokan is vannak” 

– fogalmaz.

A biztonságpolitikai szakértő elárulja: minden társadalomban 3-5 százalék az erőszakos radikális. „Ez azt jelenti, hogy az Európában élő több millió muszlim között 

akár több százezer olyan erőszakos radikális is lehet, aki saját magától képes lehet egy ilyen tervet dédelgetni és elkövetni. 

Éppen ezért nagyon nehéz őket felderíteni, hiszen óriási mennyiségű embert kellene figyelni hozzá” – jegyzi meg.

ISIS, mint márkanév

A másik, hogy az ISIS manapság már úgy működik, mint egy márkanév. Nagyon hasonló az Al-Kaidához. Sőt, ma már az Iszlám Állam lett az a »fő márkanév«, amit fölhasználnak ezek az önjelölt terroristák” – magyarázza a szakértő.

Somkuti Bálint szerint, ahogyan le  lehetett győzni az Al-Kaidát, úgy az Iszlám Államot is le fogják majd győzni, csak – mint mondja – az alapvető problémát ez sem szünteti meg. 

Az alapvető probléma ugyanis az, hogy beengedtek Európába több milliónyi ismeretlen hátterű embert, 

akik nem találták meg a számításukat, vagy egész egyszerűen csak haragszanak a világra. Ezek az emberek pedig egészen addig ilyen – és ehhez hasonló – terrortámadásokat fognak tervezni, amíg meg nem követeljük az összes ideérkezőtől, hogy európai módra gondolkodjon és viselkedjen” – húzta alá a szakértő, aki szerint az erőszakot mindenképpen száműzni kell. 

Somkuti szerint 

amíg ezek a jelenségek fönnállnak, addig az fogja a választóvonalat jelenteni a félelem és a biztonság között, hogy az elhárító szervek milyen jól működnek. 

Azt azért tegyük hozzá, hogy rendkívül hatékonyan működnek ezek a szervek, évente több tucat, vagy akár több száz merényletet is meghiúsítanak” – jegyzi meg a szakértő, ugyanakkor azt is kiemeli: van az a mondás, hogy a bűnüldözőknek egyszer kell hibázni, a terrorista pedig egyszer kell, hogy sikerrel járjon, és abból tragédia lesz.

„Ebben egy átfogó megoldást kell keresni” – szögezte le határozottan Somkuti. Elárulta: váratlan, hogy az ISIS most mozgolódni kezdett, ennek nem volt előjele, hacsak azt nem vesszük annak, hogy nem rég Southport városában pont egy Taylor Swift témájú tánckurzusra csapott le, egy őrült terrorista, aki gyerekeket ölt meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. augusztus 08. 19:42
Terrort az eus vezérek Európába betelepítették , sőt eus országokat kötelezik terrorista betolakodókat befogadják.
figyelő4322
2024. augusztus 08. 19:05
"...kifejleszti az eszközt és a támadás tervét anélkül, hogy bármely olyan személyhez kapcsolódna, akiről közismert, hogy terrorista..." - Így mondja a szakértő. Hogyne, az ilyen alakokat nem lehet szemmel tartani, mivel a hatóságok nem tudnak róluk. Persze lenne, vagy inkább lett VOLNA egy jó megoldás a megelőzésre, dehát az a busz már elment. Nem kellett volna egyet se beengedni Ajrópába, akkor nem lenne ilyen veszély. Persze akkor bajban lettek volna a marxista meg a neomarxista politika- csinálók, társadalom- alakítgatók. Hiszen a muszlik nélkül sokkal nehezebben tudnák az őshonos európai (fehér) népeket lecserélni egy retardált, primitív, középkorban rekedt, idegen civilizáció népességével/ vallásával!
Akitlosz
2024. augusztus 08. 18:29
"„Ebben egy átfogó megoldást kell keresni” – szögezte le határozottan Somkuti." Határozottan? Hát kereshet határozottan meg akárhogyan is, de az nem megoldás. A megoldás amúgy egyszerű, deportálni mindenkit, akinek 4 nagyszülőjéből legalább 3 nem a lakóhely országának az állampolgára. És persze megvédeni az országhatárokat. Lőfegyverrel. De persze ezt nem fogják megtenni, így marad, sőt erősödik a muzulmán befolyás és terrorizmus. Nem a demográfia a válság, hanem a muzulmán hódítás.
Akitlosz
2024. augusztus 08. 18:19
"amíg meg nem követeljük az összes ideérkezőtől, hogy európai módra gondolkodjon és viselkedjen” Követelni éppenséggel lehet, de az sem fog megtörténni, hiszen az rasszizmus lenne, meg a vallásszabadság korlátozása. Róma is azzal cseszte el - egyebek mellett - hogy nem etette meg az összes keresztényt az oroszlánokkal. Nem fog az idegen szekta sohasem integrálódni. Maradnak muzulmánok. S ezzel örökös veszélyforrás az európaiakra. Azaz Európa vagy áttér az iszlám hitre vagy marad a terrorizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!