Svájci lap: Ukrajna megnyerheti a háborút – de csak feltételekkel

2024. augusztus 04. 13:21

A Neue Zürcher Zeitung írása szerint Ukrajna nem tudja visszafoglalni területeit, de nyugati hadászati segítséggel stabilizálni tudja a frontszakaszokat, így az oroszok megállíthatók.

2024. augusztus 04. 13:21
Maráczi Tamás

Nyitókép: Ukrán katonák pihennek a harcok közben a donyecki fronton 2024. augusztus másodikán  /  fotó: JOSE COLON / Anadolu via AFP

 

Az ukránok háborúnyerési esélyeiről értekezik a svájci Neue Zürcher Zeitung bécsi tudósítója szombaton megjelent cikkében. Mint Ivo Mijnssen írja, 

Ukrajna a jelen erőforrásaival nem tudja visszafoglalni az oroszok által megszállt területeit, de nem áll rosszul a frontokon, 

a legnagyobb veszélyt nem saját hadseregének kifulladása, mint inkább a Nyugat esetlegesen megrendülő támogatása jelenti számára.

A szerző szerint az ukránok saját nemzetük fennmaradásáért küzdenek, míg az oroszok a presztízsért, a háború megnyeréséért, és ezért nem kímélnek sem embert, sem hadianyagot. 

Ebben az ukránok számára nehéz helyzetben az újságíró szerint 

az lehet a legfontosabb, hogy a vágyálmok helyett végre reális háborús célokat tűzzenek ki maguk elé.

Ennek egyik első lépése, ha keserűen belátják, az elfoglalt területekről az oroszokat sokáig nem tudják majd visszaszorítani – a 2023-as ukrán ellentámadás összeomlása már előre jelezte, hogy ez egy vágyálom.

A kudarc egyik oka a nyugati támogatás késése volt: az amerikai kongresszusban a republikánusok hónapokig akadályozták az új fegyverszállítmányok megszavazását, míg az európaiak hezitáltak, nem volt meg az egységes politikai akarat, sok volt a bürokrácia, és az európai fegyveripar sem bírta az igényeket. 

Eközben Putyin mindent egy lapra tett fel, a gazdaságot teljesen a háborús céloknak rendelte alá, 

és folytatja a felmorzsoló taktikát. Bár becslések szerint a halottjaik és sebesültjeik száma már megközelítheti a félmilliót, ezen emberek többsége a végtelen hátországból vagy a börtönökből származik, Moszkvában zajlik a normális élet.

A háborús fáradtság tehát Ukrajnában és a Nyugaton érződik: az ukránok elvesztették hitüket a teljes győzelemben, és igazságtalannak érzik a toborzási rendszert, így a harci morál csökken. 

Ennek ellenére az oroszok a túlerő birtokában sem tudtak átütő eredményeket elérni a frontokon, 

egyre gyengébben kiképzett és felszerelt alakulatokat küldenek a harcba, az ukrán hadsereg pedig az érkező F-16-os vadászrepülőgépek és a nyugati tüzérségi lőszerek birtokában stabilizálhatja a frontszakaszokat – ez lenne a szerző szerint a részleges győzelem, amely végre egy reális cél lehetne.

Ivo Mijnssen úgy látja, hogy Zelenszkij elnök kivár, mert nem tudhatja, milyen hosszan számíthat a nyugati országok támogatására, ezért egyszerre beszél a régi ukrán határok visszaállításáról, de már egyes területek elengedéséről és az oroszokkal való tárgyalásokról is. „Az, hogy Ukrajnában a háborús kimerültség vagy a folytatni akarás kerekedik felül, nagymértékben a Nyugat hozzáállásán múlik" – írja a cikk szerzője, hozzátéve, hogy 

Európa már nem tud kibújni a felelősség alól, sorsa összekapcsolódott Ukrajnáéval, 

Kijev veresége óriási geopolitikai csapást jelentene számára, ráadásul – mivel Putyin világossá tette, hogy Kelet-Európát saját érdekszférájának tekinti –,Ukrajna elbukása Európa békéjét veszélyeztetné.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiberius1
2024. augusztus 06. 16:20
A svájci újságíronak elég érdekes felfogása van a nyerés definíciójáról.Tehát ha az ukránok megállítják az oroszokat és elvesztik területeik 20% át,akkor nyertek?? Hát jólvan.tőlem akkor nyerhetnek is.Fejrzzék be és ünnepelje meg mindenki az orosz vereségét,azt a pár 10 ezer ezer négyzetkilómetért,ami hozzájuk csapódik.Hadd küszködjön ezután velük a vesztes fél.Így kell nekik!!
cicologus
2024. augusztus 05. 23:32
a fradi is megverheti a manchester cityt de csak feltételekkel
roccobaba
2024. augusztus 04. 21:19
Mondjàk ezt a svàjciak, hatalmas hàborús tapasztalataikra tàmaszkodva. 👍
balbako_
2024. augusztus 04. 17:26
Ezekkel a feltételekkel is elveszti a háborút Ukrajna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!