Már a balos barátainak is kezd nagyon kínos lenni, amit Maduro művel

2024. augusztus 16. 11:18

Nem akármilyen lépést tettek a venezuelai szocialista diktátor kapcsán, írta meg az Euronews. Venezuela korábbi barátai is keményen nekiestek a választások miatt Nicolás Maduro elnöknek.

2024. augusztus 16. 11:18

nyitóképünkön Maduro, aki a szimbólumok embere: a dél-amerikai nagy felszabadító, Venezuela első elnöke,
Simon Bolivar kiállított kardja és portréja, valamint elődje, Hugo Chávez fotója előtt pózol. Forrás: FEDERICO PARRA / AFP

***

A brazil és a kolumbiai elnökök is a választás megismétlésére szólították fel Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki minden várakozásra rácáfolva, szorosan, de megverte ellenzéki ellenlábasát, Edmundo Gonzálezt. Legalábbis a hivatalos eredmények szerint, amelyek hitelességét Maduróékon kívül szinte mindenki megkérdőjelezi.

Ezt is ajánljuk a témában

A térség egykor leggazdagabb országa ugyanis válságról válságra bukdácsol bő húsz éve, a valutájukat már nem számolják a boltokban fizetéskor, hanem kilóra mérik, annyira nem ér semmit, és az ország negyede már külföldre menekült; de Maduro valahogy képtelen választást veszteni, amiben nyilván nem kis szerepe van a rendőrterrornak és az ellenfelek bebörtönzésének, közügyektől eltiltásának.

Elvtársi koki Madurónak

Most viszont arról ír az Euractiv, hogy két térségbeli elnök is új választások kiírására szólította fel a buszsofőrből lett baloldali elnököt.

Mindez azért érdekes, mert mind a brazil Luiz Inácio Lula da Silva, mind a kolumbiai Gustavo Petro szintén baloldaliak.

Lula maga mindig kiállt Venezuela szuverenitása mellett (amit jellemzően az amerikaiakkal szemben igyekszik papíron védeni az elnök) és Maduro mellett is sokáig, noha időnként bírálta belpolitikai lépései miatt; Petro meg maga szorgalmazta a korábban megromlott venezuelai-kolumbiai viszonyok javítását, és tiltakozott a diktatúrába csúszó ország elszigetelése ellen.

Sőt, mint korábbi cikkünkben írtuk, Maduro elődje, aki körülbelül a helyi Kádár János figurája némi Fidel Carstrós beütéssel, Hugo Chávez még hazája olajnagyhatalmi korszakában megalapította a Sao Paolói Fórumot, ami a latin-amerikai baloldali kormányok politikáját is meghatározza. 

Nos, ennek a szervezetnek Lula pártja, a brazil Munkáspárt közvetlenül tagja, sőt, az egyik alapító tagja. Petróék szervezetileg nem, de ideológiailag ugyancsak kötődnek hozzá.

A két dél-amerikai vezető szerdán telefonon győzködték elvtársukat a választások megismétléséről.

Lángokban Venezuela

Közben az országban forrponton a hangulat, a tüntetések eddig 25 emberéletet követeltek, több tucatnyian megsérültek és több mint 2400 embert letartóztattak.

Ezt is ajánljuk a témában

Maria Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető tiszteletlenséggel vádolta Madurót, az elnök közvetlen ellenfele Edmundo González (aki Machado helyett indult a választáson, mivel utóbbit ellehetetlenítette a rezsim) közölte,

Maduro milliók életével játszik azzal, hogy nem hajlandó elismerni a vereségét.

Persze Lula nem kivont karddal követelte az új választások kiírását, csupán jelezte, észszerű lenne valami hasonló lépést tenni, illetve be kell engedni külföldi megfigyelőket a választásokra, amire ugyebár most júliusban nem volt lehetőség. Petro bátrabb volt, amnesztiát és új szabad választásokat követelt Venezuelában.

Maduro – akinek győzelmét emellett Washington és az EU is kétségbe vonta – minderre úgy reagált: ez venezuelai belügy, senkinek semmi köze hozzá. Emellett Gonzálezt és Machadót is puccsal vádolja, és börtönbe zárásukat helyezte kilátásba, akik jelenleg éppen bujkálnak a karhatalom elől.

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarvizsla17
2024. augusztus 16. 13:19 Szerkesztve
Akitlosz 2024. augusztus 16. 12:56 "a buszsofőrből lett baloldali elnököt." Tehát ért valamihez, dolgozott és adót fizetett. Nem úgy mint az egész felnőtt életét közpénzből élő magyarországi miniszterelnök. Ha jól értem, azt sugallod, hogy nem baj, ha valaki teljes anyagi csődbe és nyomorba taszította országát, több milliónyi embert üldözött el, börtönbe veti ellenzékét, de ha valamikor dolgozott és fizetett adót, akkor bármit megtehet. Bármit. Ezzel szemben, ha valaki egész életét a politikában töltötte, kivezette az országot az előző kormányok által összegründolt csődközeli állapotból, támogatja a családalapítást, hagyja szabadon működni az ellenzéket - például téged is -, a háború ellen és a béke megteremtésén dolgozik, az fel sem ér egy Maduro féle kétes és sötét alakhoz. Akinek elődjét egyébként, Chávezt, a spanyol király utasította rendre a teljes világ nyilvánossága előtt, hogy fogja be a száját. Neked ezek tetszenek?
Akitlosz
2024. augusztus 16. 13:09
Ha bukik Manduro és jön a jobboldal, akkor az lesz, hogy Amerika segíteni fog. Ad hitelt cserében elveszi, elviszi az olajat. Kb. ami közép-kelet Európában és a banánköztársaságokban is történni szokott, ha megérkezik Amerika. Venezuela aranyát már elrabolta Anglia. Ukrajnából is eltűnt az arany. Magyarországról is a rendszerváltás után.
Akitlosz
2024. augusztus 16. 13:02
"Maduro milliók életével játszik" Minden hatalomban lévő politikus ezt teszi.
Akitlosz
2024. augusztus 16. 13:01
"mindig kiállt Venezuela szuverenitása mellett (amit jellemzően az amerikaiakkal szemben igyekszik papíron védeni az elnök) " Nem csak papíron. Venezuelában VAN OLAJ. Az az ország kell Amerikának. Ez az egyik oka a válságnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!