Diplomata-nagypapa próbálja lenyomni a buszsofőrből lett, véreskezű elnököt

2024. július 27. 05:50

A közvélemény-kutatások szerint négyszer annyian voksolnának Edmundo Gonzálezre, mint az autoriter Nicolás Maduro elnökre, aki hiperinflációt, rendőrterrort és kivándorlást hozott Venezuelára. Ez az egykor gazdag ország utolsó esélye?

2024. július 27. 05:50
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitóképen: Edmundo González elnökjelölt az indulástól eltiltott Maria Corina Machaval
egy július 25-i kampányeseményen Caracasban. Forrás: Federico PARRA / AFP

***

Vasárnap elnökválasztást tartanak Venezuelában. A tét pedig véresen komoly.

Az OPEC 11 tagországából Venezuela az egyetlen, ahol a lakosság többsége ehet disznóhúst, nem számít a terrorizmus melegágyának, és nem egy őrült idióta a vezetője, aki egy k... abroszt hord a fején” – a dél-amerikai ügyekben egyébként jártas Bede Márton több mint húsz éve körülbelül így írta le a Matula Magazinban

az akkor még olajhatalomnak számító, és az esetek többségében helyi (s főleg mai) mércével mérve stabilan működő országot.

A világ azóta nagyot fordult arrafelé (is). Venezuela nagy hatalmú elnöke, Hugo Chávez, aki másfél évtizedig vezette az országot 1998 és 2013 között, egyfajta dél-amerikai szocializmust vezetett be a rövid demokratikus és annál hosszabb katonai diktatúra-érákhoz (caudillism) szokott országban, amit szinte kizárólag az olajexportból volt képes fenntartani. 

Ami akkor éppen jól ment, így Chávez különféle szociális, oktatási és egészségügyi programot tudott véghezvinni, és mintaként szolgált a későbbi Sao Paoló Fórum nevű újbalos latin-amerikai mozgalomnak, amely sok térségbeli ország politikáját meghatározza.

Chávez elnöki eközben hatalmát fokozatosan növelte, mind a jogkörök, mind mandátuma hosszát illetően, pártja, a Venezuelai Egységes Szocialista Párt (PSUV) dominálta a politikai életet.

A saját mozgalmáról elnevezett „bolivari forradalom” által fémjelzett időszakban csak egyszer került veszélybe a hatalma, amikor a fő bevételi forrásokat hozó állami olajcég élére szakemberek helyett a sajátjait ültette; a fővárosban, Caracasban 2002 tavaszán aztán brutálisan leverette az ellene szervezett tömegtüntetést, amelynek során 19 ember életét vesztette.

Maduro a szimbólumok embere: a dél-amerikai nagy felszabadító, Venezuela első elnöke, Sinom Bolivar kiállított kardja és portréja, valamint elődje, Hugo Chávez fotója előtt pózol.
Forrás: FEDERICO PARRA / AFP

2013-as halála után korábbi külügyminisztere, Nicolás Maduro egykori buszsofőr lett, aki egy akkor éppen válságba csúszó országot örökölt meg, a helyzet pedig irányítása alatt tovább romlott. Drasztikusan.

Mivel a gazdaság romokban hevert, az export 95 százalékát adó kőolaj ára pedig az évtized közepére bezuhant, a venezuelai valuta, a bolivar brutálisan elkezdett elértéktelenedni, miközben a boltokban megjelent a folyamatos áruhiány a legalapvetőbb árucikkekből – tejből, cukorból, olajból – is. Az infláció a csúcson, 2018-ban 63 ezer (!) százalékos volt – hivatalosan, valójában könnyen lehet, hogy a duplája.

Így előállt az a faramuci helyzet, hogy az üzletekben már nem számolták, hanem kilóra mérték le a vásárlók pénzkötegeit. A tavalyi infláció csak ehhez képest volt alacsonyabb, hivatalosan 234 százalékos.

Megszaporodtak a tüntetések is, amelyeket olykor véresen vert le a rendőrség, különösen az évtized derekán. Mindeközben a közbiztonság is rettenetesen leromlott, a régión belüli legnagyobb emberölési ráta jellemezte és jellemzi ma is az országot, a rendet több helyütt a katonaság tartja fenn.

Eközben csaknem hatmillió – más források szerint inkább nyolcmillió – ember hagyta el az elmúlt években az országot, ami a lakosság egyötödének felel meg.

„Történelmünk során soha nem találkoztunk ilyen léptékű elvándorlással egy olyan országból, amely a régió egyik leggazdagabbja volt, és ahol nem dúl háború” 

jelentette ki Eduardo Stein, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) különleges megbízottja

Az éhínség az alsóbb társadalmi rétegek gyakori társául szegődött, a képen éppen a Zuila állambeli  Maracaibón működő szegénykonyhán készítik elő a kevéske élelmet a gyermekeknek.
Forrás: YURI CORTEZ / AFP

Mindeközben, noha Chávez és Maduro is előszeretettel hangoztatott elitellenes jelszavakat, brutális a különbség a gazdagok és a köznép életszínvonala között, ami tovább növeli a feszültséget az országban. 

Politikai szempontból (egy rövid ciklustól eltekintve) a PSUV totálisan ural és ural mindent. Most a 277 képviselői helyből 253-at birtokol Venezuela törvényhozó testületében, a Nemzetgyűlésben. Így ők uralják – a nemzetgyűlési szavazataik segítségével – Venezuela legfelsőbb bíróságát és a választási hivatalt is.

Az ellenzék – érthető módon – az elmúlt évtizedekben harmatgyenge volt, ráadásul sokszor megosztott is.

Legutóbb a Maduro 2013-as hatalomra kerülését megelőző választáson sikerült valamiféle veszélyt jelenteniük a rendszerre; ekkor Henrique Capriles Radonski ellenzéki elnökjelölt ekkor alig két százalékkal maradt el Madurótól – ez volt az első és az utolsó ilyen alkalom, hirtelen eltiltották a közügyektől, és nem indulhatott a továbbiakban jelöltként. Rosszabbul járt Caracas ellenzéki polgármestere, Antonio Ledezma, és Leopoldo Lopez ellenzéki vezető – mindkettőt letartóztatták, majd hallgatólagosan hagyták Spanyolországba disszidálni.

Nicolas Maduro egy július 25-i kampányrendezvényen; Maduro „vérfürdőt” ígért González győzelme esetére.
Forrás: Yuri CORTEZ / AFP

2018-ban a választásokat az ellenzék bojkottálta, ez azonban nem vezetett eredményre; egy félig-meddig sikeres puccskísérletre is sor került – az akkor ellenzéki többségű parlament házelnöke, Juan Guaidó ideiglenes elnökké nyilvánította magát a nyugati nagyhatalmak támogatása mellett, azonban fokozatosan elfogyott körülötte a levegő, és 2022-ben a parlamenti vereség után, megelőzve a letartóztatását, elmenekült.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem fogja fel Európa, mi folyik Venezuelában! – Guaidó nagykövete a Mandinernek

„Európában senki sem tudja, milyen mértékű az a válság, ami most Venezuelában történik” – mondja Enrique Alvarado a Mandinernek. A magát Venezuela átmeneti elnökének nyilvánító, számos ország, köztük Magyarország által is elismert Juan Guaidó hazánkba delegált nagykövete elmondta: pillanatnyilag két kormány van Venezuelában, az egyik demokratikus, a másik pedig egy zsarnoki, korrupt vezetés, amely minden áron hatalmon akar maradni. Interjúnk.

Ebben a helyzetben írták ki a választásokat szimbolikus időpontot kijelölve: a jelen helyzethez képest a gazdagság és stabilitás nosztalgiájával tekintett Hugo Chávez elnök hetvenedik születésnapját. Már amennyiben választásnak lehet nevezni, ami most következik, ha csak abból a szempontból is, hogy maga Maduro figyelmeztetett arra, hogy ha vereséget szenvedne, abból vérfürdő lehet.

„Ez egy esély a változásra negyedszázad után” – írja optimistán a BBC minap, és egy szempontból mindenféleképpen nagyobb ez az esély, mint korábban volt. Például, hogy a főbb ellenzéki pártok – összesen tíz, Demokrata Egységplatform (PUD) néven – egységesen Edmundo González mögött sorakoztak fel. Igaz, azután, hogy az ellenzéki előválasztást tavaly ősszel 93 százalékkal megnyerő María Corina Machadót hirtelen eltiltották a közügyektől, és általa javasolt utódját sem engedte jelölni a rendszer. Az is igaz, hogy minden felmérés González előnyét mutatja Maduróval szemben.

Venezuelan opposition presidential candidate Edmundo Gonzalez in Caracas
Edumno González, a A volt diplomata hamar ismertté és népszerűvé vált.
Forrás: Pedro Rances Mattey / ANADOLU / Anadolu via AFP

González mindenesetre azt ígéri, győzelme esetén visszaállítja Venezuela intézményeinek függetlenségét, nyugatos útra lép az orszggal, rendezi a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, Machado asszony pedig vele kampányolta végig az országot.

A 74 éves egykori diplomata, aki mellesleg 1999 és 2002 között, vagyis Chávez uralmának első időszakában volt diplomata Argentínában, korábban szinte teljesen ismeretlen volt; az ellenzéki szövetség utolsó pillanatban jelölte Machado helyett. Békés, diplomatikus hangneméről ismert, Maduróval ellentétben, aki vérfürdőt ígért a veresége esetére, a békés átmenet fontosságát szorgalmazta.

„Elég a kiabálásból és a szidalmakból, ideje összefogni”

– mondta.

Maduróék közben akcióba lendültek. Amerika zsoldosának nevezték Gonzálezt, „az öregembert, aki egy perverz terv része, amelynek célja, hogy ártson a népünknek”. „Antifasiszta” törvényt fogadott el, amely lényegében megkönnyítette számára a kellemetlen ellenzékiek eltávolítását a közéletből.

Az év eleje óta több mint 100 kampányaktivistát börtönöztek be, a külföldön élő venezuelaiak pedig akadályokba ütköztek a választási regisztráció során. Több éttermet bezártak, ahol González a kampánykörútja során megállt, és mivel a szavazás elektronikusan történik, a választási bizottság pedig a PSUV irányítása alatt áll – vezetője ugyanaz, mint aki Machado asszonyt eltiltotta az indulástól – sokan csalásoktól tartanak, vagy attól, hogy a kormányzat nem lesz hajlandó átadni a hatalmat. Noha korábban Barbadoson a kormányzat és az ellenzék Norvégia, az Egyesült Államok, az EU és Oroszország jelenlétében megfelelő garanciákat ígért a 2024-es választásokra, nemrég visszavonták az Európai Unió megfigyelő küldöttségének meghívását az ország közelgő elnökválasztására, vagyis még kevesebb árgus szem figyeli majd, hogyan keverik a kártyákat Maduróék.

Az viszont valószínűnek tűnik, hogy amennyiben újra sikerül győzniük, az további hatalomkoncentrációt, újabb válságokat és további tömegek kivándorlását jelenti majd abból az országból, amely a harmincas években Dél-Amerika leggazdagabb és legfejlettebb országának számított.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­k­­­e­­l­d­­­ ­­a­ ­­s­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Chekke-Faint
2024. július 27. 08:40
Megmondom őszintén, hogy ki lesz az elnök bármely Dél-Amerikai országban, hidegen hagy. Mint őket, hogy Európában háború van.
EX_Terminator
2024. július 27. 08:38
NEM FOGOK VELETEK ÖSSZEFOGNI! MEG FOGLAK BENENTEKET ÖLNI MERT MINDENÁRON RÁM MERÉSZELITEK MAGATOKAT MEG A SZARSÁGAITOKAT ERŐSZAKOLNI!
verkez
2024. július 27. 08:11
Matcha, de nem érdekes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!