Izraelben tartózkodó kutató: „Gyakran elhangzik itt ez a mondat: ha még élünk akkor...”

2024. augusztus 08. 05:36

Veres Kristóf György, a Danube Institute külkapcsolati vezetője a Mandinernek az izraeli helyzetről elmondta: feszült a hangulat a zsidó államban, mert mindenki felett ott lóg az iráni támadás.

2024. augusztus 08. 05:36
Israel's Response To Hamas Attack Complicated By Hostages And Concerns Over Gaza Campaign
Hajdú Tímea

Nyitókép:  Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Forrósodik a hangulat a Közel-Keleten: egy magas rangú Hezbollah vezető, valamint Iszmáíl Hanije, a Hamász politikai vezetőjének a likvidálása után, mind az iszlám köztársaság, mind az általa támogatott terrorszervezet bosszút esküdött Izrael ellen. Már egy hét eltelt a Hanije elleni teheráni merénylet óta, de Irán megígért válaszcsapása még várat magára. Az Egyesült Államok hadihajókat és vadászgépeket rendelt a térségbe, és a világ vezetői próbálják meggyőzni Iránt, hogy ne borítsa lángba a Közel-Keletet. 

Elértük telefonon Veres Kristóf Györgyöt, a Danube Institute külkapcsolati vezetőjét, aki jelenleg Jeruzsálemben tartózkodik. Az elsősorban migrációs kérdéseseket kutató szakértő lapunknak elmondta: „Van egy feszültség a lakosságban. Mikor szakmai partnerekkel beszélgetésbe elegyedek, 

nagyon sokszor elhangzanak olyan mondatok, hogy »ha szombaton még élünk, akkor ez és azt fogjuk csinálni.« Ez nyilván félig-meddig vicc, de itt azért minden vicc mögött ott lapul a valóság.”

A szakértő elmondta: Izrael egy háborúban született ország, a lakosság együtt él a folyamatos veszélyhelyzetekkel. Elmesélte, hogy éppen aznap szemtanúja volt egy kávézóban, hogy a mellette levő asztalnál egy fiatal pár férfi tagjának a földön hevert a karabélya, ami mellett ott játszott a pár kisgyermeke. Hozzátette: az Izraelben tartózkodó európai diplomaták már arról beszélnek a csészék felett, hogy kinek hány állampolgárt kellene kimenekítenie egy háború esetén. 

Ezt is ajánljuk a témában

Jön a háború?

A végsőkig fokozódik az Irán és Izrael közötti feszültség: a Hezbollah már indított egy kisebb támadást, sok izraeli pedig maga csapna oda.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha az ott tartózkodása alatt rakétatámadás érné az országot Veres Kristóf György elmondta: Jeruzsálemben tartózkodik, ami kevésbé célpont, mint Tel Aviv. „Itt fontos muszlim szent helyek is vannak, emiatt általában kevésbé célozzák a várost.”

A szakértő elmondta: leginkább egy rakétatámadásra számítanak Izraelben, bár nem tudni, hogy ez Iránból vagy Libanonból fog-e indulni. „Az izraelieknek nagyon jó a légvédelmük, a Vaskupola, de ezzel az a baj, hogy túl lehet terhelni. Ezt még nem történt meg, de mindenki ettől fél, 

hogyha egy koordinált támadás jön és az összes iráni proxy egyszerre támad rakétákkal, mellettük Iránból is lőnek rakétákkal, akkor ezt a rendszert túlterhelik."

Mint elmondta: elsősorban a Hezbollah arzenálja jelent veszélyt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Rocket barrage fired from southern Lebanon toward northern parts of Israel
A Hezbollah rakétáit hatástalanítja a Vaskupola Galiea felett Izrael északi részén. Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu (Photo by Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Várakozás 

A kutató elmondta: Izraelben is nagy a bizonytalanság, hogy mikor várható a támadás. „Sábeszkor (péntek estétől szombatig tartó időszak) szeretnek Izraelre lőni” – mondta. Az izraeli médiában még kering a tisa beáv gyásznap, mint lehetséges támadási időpont, ekkor ugyanis a zsidóság egyszerre emlékezik az Első Jeruzsálemi Templom és a Második Templom lerombolására. A tisa beáv idén augusztus 12-én este kezdődik. Izrael ellenségei gyakran választanak ünnepnapot a támadásra. 

Az optimista nemzetközi szakértőkkel szemben Izraelben jelentős támadásra számítanak. 

Minél hosszabb ideig nem történik semmi, annál jobban izgulunk, hogy mi fog történni. Mert ha egy héten belül jött volna az iráni válasz, mindenki megnyugodott volna, hogy rendben, akkor ez megvolt, ki van pipálva, de ez a csönd nyomasztó”

 – mondta Veres Kristóf György.

Egy lehetséges megelőző csapással kapcsolatban megjegyezte: az izraeli közbeszédben nem tartják időszerűnek a Hezbollah elleni támadást. „A Hezbollah elleni teljes körű háborúról azt mondják, hogy előbb-utóbb be fog következni, egyszerűen elkerülhetetlen, de most még talán nincs itt az ideje.”

A jelenlegi helyzetnek számtalan nemzetközi vetülete van, és a felek oldalán megjelennek olyan nagyhatalmi szereplők, amelyek vissza próbálják fogni a két felet. Izraelt az Egyesült Államok támogatja, Irán mellett pedig, ha nem is szoros szövetségesként, de ott áll Oroszország. „Az oroszok Ukrajnában le vannak kötve. Nekik semmiképpen nem érdekük az, hogy közvetlen aktorként belefolyjanak egy esetleges közel-keleti nagy háborúba ugyanakkor érdekközösségük van valamilyen szinten az irániakkal. Miért? Azért, mert az irániak szállítanak nekik drónokat, amiket Ukrajnában használnak. Nem kell feltétlenül szövetségről beszélni, ez egy érdekközösség.”

Bár a nyugati országok elkezdték felszólítani a lakosaikat, hogy hagyják el Libanont, és sok nyugati légitársaság is törölte az izraeli járatait, egyelőre még nyitva van az ország. „Az izraeli légitársaságok repülnek egészen addig, amíg a légteret le nem zárják a hatóságok.” Feszülten figyel tehát a világ, miközben Izrael teljes felkészültségben várja a támadást. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagirdilsiz-2
2024. augusztus 08. 11:44
Vállaltan szekszista vagyok. Sabbatkor a szeksz nem tilos.
masikhozzaszolo
2024. augusztus 08. 08:52
Gyámügy helyett gyermekvédelem. Mindeniki a sajátját. Nem várunk az államra. Családtámogatás: 5 tár ingyen.
connorj
2024. augusztus 08. 07:54
Valószínűleg felépül a harmadik Templom. A radioaktív Jeruzsálemben? pin.it/1BoOnRMvb pin.it/2olxDe44z pin.it/2PQrbhqqC pin.it/1pfzmRqPk pin.it/7IgMzk9ct pin.it/6jX3n2Njq pin.it/7xM9M5MXt pin.it/2gk4AmJST pin.it/5W2kKdpAM
I_Isti
2024. augusztus 08. 07:38
Jézusom! Minden egyes izraeli tematikájú cikk alatt meg kell jelennie a műveletlen, sík buta, értelmetlen, antiszemita hozzászólásoknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!