Jön a háború?

2024. augusztus 06. 09:36

A végsőkig fokozódik az Irán és Izrael közötti feszültség: a Hezbollah már indított egy kisebb támadást, sok izraeli pedig maga csapna oda.

2024. augusztus 06. 09:36

Nyitókép: Itai Ron / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Kedd reggel tovább folyik a várakozás Irán bejelentett válaszcsapására Izrael ellen, amellyel a Hamász vezetője, Iszmáíl Hanije teheráni rezidenciáján történt kiiktatását kívánja a perzsa állam megbosszulni. Az Egyesült Államok vasárnap a G7-országoknak azt jelezte, hogy már aznap vagy hétfőn elindulhat a támadás, ez azonban egyelőre nem történt meg.

A Jerusalem Post most arról ír: Joe Biden amerikai elnököt és alelnökét, Kamala Harrist az amerikai titkosszolgálatok tájékoztatták, hogy a támadás pontos időzítése ugyan továbbra is tisztázatlan, de kétkörös csapásra számítanak, amelyből egyet a Hezbollah, egy másikat pedig Irán és a vele szövetséges terroristacsoportok hajtanának végre.

Azt egyelőre nem tudják, hogy ki támad majd először, ahogy azt sem, hogy miként, 

mivel a válaszcsapás még „a tervezési fázisban” van.

Közben a Postnak nyilatkozó amerikai források arról is nyilatkoztak, hogy az USA nyomást igyekszik gyakorolni Iránra és a Hezbollahra, hogy minél kisebb válaszcsapást indítsanak. Biden elnök hétfőn beszélt Mohammed bin Abdul-Rahmán al-Thání katari miniszterelnökkel, és arra kérte, hogy igyekezzen rávenni Iránt és a Hezbollahot az eszkaláció elkerülésére; emellett jelezte a számára, hogy a túszokról és a gázai tűzszünetről való megállapodás, amelyben Katar fontos közvetítő, továbbra is az elnök egyik fő prioritása. 

Izrael irányába is intenzív az amerikai diplomácia: az amerikai hadsereg központi parancsnokságának parancsnoka, Michael Kurilla tábornok hétfőn Izraelbe látogatott, ahol találkozott Herzi Halévi vezérkari főnökkel és Joáv Gallant védelmi miniszterrel.

Irakban tegnap este öt amerikai katona is megsérült az Aín al-Aszad légibázis ellen végrehajtott rakétatámadásban, amelyért az USA Iránhoz kötődő milíciákat vádol.

Úgy látják, hogy a milíciákat az USA elleni támadásokban most kevésbé fogja vissza Irán, mint az elmúlt hónapokban, ezért csapataik védelmére további lépéseket tesznek, és fenntartják a jogot arra, hogy a válaszcsapás módját és helyét igényeik szerint válasszák meg.

Egy kisebb támadás Izraelt is érte tegnap este: Kerem Ben-Zimra és Gus Haláv fölött a légvédelem sikeresen elfogott egy Libanon felől érkező rakétát. A Hezbollah azóta beismerte, hogy ők igyekeztek csapást mérni egy izraeli katonák által használt házra a közeli Avivim faluban.

Miközben Izrael népe a az iráni támadásra vár, a 103FM rádió közvélemény-kutatása szerint

az izraeli lakosság közel fele, 48 támogatna egy megelőző csapást Irán és a Hezbollah ellen –

szemben azzal a 34 százalékkal, akik csak akkor támogatnának egy csapást, ha Izraelt éri először támadás.

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. augusztus 06. 19:15
Ha jön, akkor jön és ott lesz!....nem nálunk!....mivel a cion állam nem bír magával!!!!....a perzsák mellett állok!....leszarom a zsidó szankciókat!
NorthernOutlaw
2024. augusztus 06. 18:32 Szerkesztve
Az ajatollah és Netanjahu, mindketten a világ mocskai. Addig amíg a hozzájuk hasonlók nem halnak meg soha nem lesz béke. Tudnám sorolni még tovább a hozzájuk hasonlókat, de kevés a hely.
Mandiner444hu
2024. augusztus 06. 16:39
Az izraeli pénzügyminiszter szerint indokolt és erkölcsös lenne hagyni, hogy 2 millió gázai éhen haljon, de a világ ezt nem engedi „Azért viszünk be segélyt, mert nincs más választásunk” – mondta Szmotrics az Izrael Hajom napilap által rendezett Jad Binjamin-i konferencián. „A jelenlegi globális valóságban nem tudunk egy háborút kezelni. Senki sem fogja hagyni, hogy 2 millió civil éhen haljon, még ha ez indokolt és erkölcsös is lenne, amíg a túszaink vissza nem térnek. Humanitárius a humanitáriusért cserébe erkölcsileg indokolt, de mit tehetünk? Ma egy bizonyos valóságban élünk, nemzetközi legitimációra van szükségünk ehhez a háborúhoz” – mondta.
occidolumen
2024. augusztus 06. 15:51
Úgy látszik az USA végleg elveszítette a türelmét. Végső, halálos csapást mér Iránra és az arab szövetségeseire. Érdemes ezt tudomásul venni mert Magyarország is hasonló sorsra jut ha még sokáig bosszantjuk az USA vezetőit. Trump a börtönben végzi, a demokraták lesznek mostantól mindig kormányon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!