Kőkemény kritikát közölt a Wall Street Journal: a lap szerint Biden aláássa Izrael biztonságát

2024. augusztus 04. 11:00

Az amerikai lap nehezményezi, hogy az amerikai elnök nem küld kemény figyelmeztetést Irán számára, hogy kétszer meggondolja Izrael fenyegetését.

2024. augusztus 04. 11:00
Maráczi Tamás

Nyitókép: Joe Biden Delaware államba érkezik hétvégi pihenőre 2024. augusztus másodikán  /  fotó: Jim WATSON / AFP

Kemény hangvételű szerkesztőségi cikkben támadja Joe Biden Közel-Kelet-politikáját a vezető amerikai konzervatív napilap. A The Wall Street Journal véleménycikke szerint 

az amerikai elnök nyilatkozataival azt a jelzést adja, hogy Iránnak nem kell majd nagy árat fizetnie azért, ha esetleg megtámadja Izraelt. 

A szerző érkélése szerint Biden fordítva ül a lovon: nyomást gyakorol szövetségeseire, míg ellenségeire nem – az izraeli miniszterelnökkel való megbeszélésein azt kérte, hogy a zsidó állam törekedjen a tűzszüneti megállapodásra a Hamásszal, míg az Izraelt és Amerikát veszélyesen fenyegető Iránt nem figyelmezteti. A cikk szerint egy amerikai elnöknek ilyen helyzetben nyíltan és keményen jeleznie kellene a teheráni rezsim számára, hogy ilyen lépések esetén súlyos következményekkel számolhat.

Eközben maga a Hamászra vonatkozó amerikai nyomás is lehetetlen kérés Izrael számára, hiszen ha a Netanjahu-kormány enged az amerikai kérésnek, akkor több száz palesztin terroristát kellene elengednie, és kockáztatná, hogy a Gázai övezetet ismét a Hamász fogja a megegyezés után irányítani. A WSJ szerint 

Biden aláássa Izrael biztonságát, míg Izrael számára a Hamász-kérdés egzisztenciális kérdés 

– az amerikai-izraeli egyeztetésekről kiszivárgott információk szerint Biden a tűzszüneti hajlandóság mellett arra kérte Netanjahut, hogy egy iráni akcióra való válaszcsapás ne legyen túlzott, Izrael ne eszkalálja a konfliktust, ez a kérés azonban a lap szerint azt jelzi Irán felé, hogy átléphet egy határt, Amerika nem fog ezért árat fizettetni vele.

Az izraeliek készülnek a rosszabb verzióra, és ameddig az amerikai rakétavédelmi rendszer kisegíti a védelmi rendszerüket, addig minden kockázat bekalkulálható.

Az amerikai lap szerint 

az amerikai elnök kezében pedig több ütőkártya is van, bármelyiket kijátszhatná: 

visszaléphetne az iráni gazdaságot sújtó szankciók enyhítéséből, újra büntetőintézkedések alá vehetné az iráni olajexportot, felvehetné a jemeni húszikat a nemzetközi terrorista listára, besegíthetne egy esetleges izraeli válaszcsapásba: a Forradalmi Gárda létesítményei vagy akár iráni atomkísérleti objektumok elleni támadást is indíthatna. Mint a véleménycikk írja, Biden ehelyett Izraelt fenyegeti, „elveszti az ellenőrzést az események fölött, míg Izrael azt teszi, amit tennie kell, Irán pedig azt, amit Biden elnéz neki".

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mazsola-977
2024. augusztus 04. 15:49
Bident csak egy érdekli az oroszok. Most Izrael issza meg ennek a levét.
2024. augusztus 04. 13:50 Szerkesztve
Nos, BIden kesztyűbáb, és még a halandó porszemek is képesek meglátni, hogy az USA-át és Brüsszingtont iránító globalokufárok világháborúban utaznak, ennek érdekében megy a folytatólagos szarkeverés, ami semmi másról nem szól, mint a háborúk futószalagon való legyártásáról. Biden egy jenki népművészeti agyagedény, ide rakják, ott van, amoda állítják ott van. Neki már minden hely ugyanolyan: ismeretlen akkor is, ha otthon van.
EX_Terminator
2024. augusztus 04. 13:18
SOHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DE SOHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NEM LESZNEK MEGHALLGATVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ÉS HA EZT KÉPTELENEK FELFOGNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MEGDÖGLENEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gullwing
2024. augusztus 04. 13:18
Most akkor az amicsik megint a zsidókat szeretik nem az arabokat? 😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!