Egyetlen válaszon múlik, és Ukrajna a halálpontos Storm Shadow robotrepülőgépekkel csap le Moszkvára

2024. augusztus 30. 19:13

Ebben a kérdésben is az Egyesült Államok hozza meg a döntést.

2024. augusztus 30. 19:13
SCALP Missile At Paris Air Show

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Több jelentés szerint az Egyesült Királyság és Ukrajna vezetői arra kérik az amerikai tisztviselőket, hogy engedjék meg Kijevnek, hogy közvetlen támadásokat hajtson végre orosz földön a rettegett brit gyártású Storm Shadow robotrepülőgépekkel – írja a New York Post.

A Telegraph szerint Keir Starmer brit miniszterelnök állítólag személyesen kérte az Egyesült Államok adminisztrációját.

A támadások sikeréhez szükség van az amerikai hírszerzés és felderítés segítségére, hogy megkerüljék az orosz védelmi rendszert 

– mondta a Financial Timesnak egy, a tárgyalásokat ismerő forrás.

A Biden-kormányzat egyelőre fenntartja, hogy Ukrajna a nagy hatótávolságú fegyverekkel csak védekezzen Moszkva ellen, és nem engedélyezi, hogy közvetlenül Oroszország területére mérjenek amerikai fegyverekkel csapásokat.

Az ukránok a mintegy 155 mérföldes hatótávolságú rakétákra a háború egyik legsikeresebb eszközeként tekintenek.

A fegyverekről először tavaly lehetett olvasni a hírekben, amikor állítólag likvidálták Oleg Cokov orosz altábornagyot, aki egy megszállt ukrán városban állomásozott. Nem sokkal később orosz hajók és haditengerészeti létesítmények ellen is bevetették a robotrepülőgépeket.  

Miközben Starmer és az Egyesült Királyság tisztviselői támogatják a Storm Shadow használatát, a Telegramnak nyilatkozó források szerint a brit konzervatív párt politikusai egy diplomatikusabb megközelítést szeretnének, miután az amerikai és brit tisztviselők összetűztek a korábbi brit kormány Kijev felfegyverzésére vonatkozó megközelítése miatt.

Az Egyesült Államok arra ösztönözte NATO-szövetségesét, hogy óvatosabban járjon el a hosszú távú oroszországi támadások jóváhagyásával kapcsolatban, mivel attól tartanak, hogy a háború eszkalálódhat, és közvetlenül bevonhatja a szövetségeseket a harcokba.

A feszültség közepette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden újból felhívást tett közzé a korlátozások feloldására

A lap szerint az ukrán elnök azután követelőzött ismét, hogy Moszkva hatalmas rakéta- és dróntámadást hajtott végre, amelynek következtében legalább négy ember meghalt, és jelentős károk keletkeztek az ország energiahálózatában.

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoked_ly
2024. szeptember 02. 12:26 Szerkesztve
Ahoz hogy pontos legyen, pontosan oda is kell érnie, ami nem biztos az orosz légvédelmet figyelembevéve, ami egy egy pontos lövéssel, leszedi még félúton Moszkva felé!
survivor
2024. szeptember 01. 14:30
Akkó halál pontatlan taltikai atom jön....
verkez
2024. augusztus 31. 15:24
Pár ilyen felderítő műholdat leszednek az oroszok, azt annyi.
salmonella
2024. augusztus 31. 13:38
Még a baráti tűz is közbejöhet. Vagy eladják Iránnak. Jó pénzt kapnak érte (néhányan).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!