A WHO jelentése szerint egyre többen halnak meg hőség miatt Európában

2024. augusztus 02. 07:28

Folyamatosan növekszik a hőség okozta halálesetek száma a kontinensen.

2024. augusztus 02. 07:28
sunny Berlin Street life, defocused image

Nyitókép: Nikada / Getty images

Egyre több haláleset tudható be a folyamatosan megdőlő hőmérsékleti rekordoknak és a tomboló nyári hőségnek Európa-szerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint a kontinensen évente átlagosan 176 ezer ember hal meg a kánikula miatt.

Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a hőség miatti halálesetek száma. Becslések szerint 2000 és 2019 között világszerte évente 489 ezer halálesetet regisztráltak, melyek a hőséggel összefüggésbe hozhatók. Ebből átlagosan 176 ezer történt Európában.

A felmérésben részt vevő szinte minden országban nőtt a kánikula okozta halálesetek száma, azonban a hat WHO-régió közül az európai melegszik a leggyorsabban, a világátlagnál kétszer gyorsabban - közölte Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója Koppenhágában.

A WHO szerint a szélsőségesen magas hőmérsékletek miatt gyakoribbá válnak a krónikus betegségek és a szervezetet rendkívül megterhelő hőstressz, amely akkor következik be, amikor a test nem képes a hőmérsékletét 36-37 Celsius-fok között tartani.

A szervezet figyelmeztetett arra, hogy „ugrásszerűen fog emelkedni” az extrém hőhullámok halálos áldozatainak száma a következő években. António Guterres, az ENSZ főtitkára július végén arról beszélt, hogy a világnak alkalmazkodnia kell az éghajlati válság miatt tartósan megváltozott nyári hőmérséklethez. 

Erre hivatkozva szorgalmazta Kluge, hogy a kormányok és a helyi közigazgatási szervek dolgozzanak ki cselekvési terveket a hőség ellen. Hangsúlyozta: a megfelelő intézkedésekkel elkerülhetők a növekvő hőmérséklet egészségre gyakorolt negatív hatásai.

Ha megteremtjük egy melegebb régióhoz való alkalmazkodás feltételeit, sokkal több ember életét tudjuk majd megmenteni 

– tette hozzá Kluge.

(MTI)

***

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. augusztus 02. 20:24
"A WHO jelentése szerint egyre többen halnak meg hőség miatt Európában" Na és Afrikában?
gilou-au-clavier
2024. augusztus 02. 11:37
Még így is jobb lesz annak az 1-2 milliárd afrikainak, aki majd ide akar jönni, Ojrópába. Pláne, miután Adulvu Hilulu, az Afrika Unió elnöke meghirdeti Lebensraum politikáját a Generalplan Nord részeként, szemben állva például a félázsiai származékok orbánista magyarok ázsiaiakat betelepítő Kalergi-tervével, amely az ázsiai-fehér (plusz indiai) übermensch "keleti faj" felsőbbrendűségében hisz.
fabulon a bőre őre
2024. augusztus 02. 10:42
Az EU-s orosz szankciók energiaárai miatt sokkal többen haltak meg télen a fűtetlenség miatt.
2024. augusztus 02. 10:01 Szerkesztve
A valósághoz tartozik az is, hogy jóval kevesebben halnak meg Európában a hidegtől évente, mint az elmúlt évtizedekben. S mivel a hidegtől mindig sokkal többen haltak meg, mint a melegtől, elmondható, hogy sokat javult a helyzet (spanyol statisztikákra hivatkozom, tehát még a meleg országokban is!). Ja, hogy ezt inkább nem említjük, mert nem illik a narratívába, miszerint #mindmeghalunkamelegtől!!! - jól van na. Jó utazást, mandi, a klímahiszti eszpresszen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!