Végre megszólaltak az ukránok: ezt üzenik Magyarországnak

2024. július 22. 13:26

Az Ukrtransnafta úgy fogalmazott, a kőolaj szállítása az európai országokba a tervek szerint történik.

2024. július 22. 13:26

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Reagált az ukrán fél az elmúlt napok történéseire, miután részlegesen elzárta a Barátság vezetéket, amelyen Magyarország és Szlovákia kapja az orosz kőolajat – számolt be a Világgazdaság.

A lap szerint úgy tűnik, hogy lesz megoldása a helyzetnek. Emlékezetes, hogy az ukránok lépését a magyar és a szlovák kormány is keményen bírálta. A nemzetközi sajtó egyenesen arról cikkezett, hogy 

az ukrán–magyar olajválság miatt energiahiány és árrobbanás érheti el Magyarországot.

Orosz források szerint ez havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelenti. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fontos részletre derült fény

Ukrajna jó darabig nem kommentálta az eseményeket, azonban nemrég az ukrán Forbes közölte az ukrán energetikai vállalat, az Ukrtransnafta közleményét az ügyben. Ez alapján úgy tűnik, igyekeznek „hűteni a kedélyeket”. Az ukrán kőolajszállítási rendszer üzemeltetője először is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló olajszállítás a tervek szerint zajlik, a korlátozások csak a Lukoilt érintik.

A vállalat úgy fogalmazott hogy 

a kőolaj szállítása az európai országokba a tervek szerint történik, 

az európai vásárlóktól kapott kéréseknek megfelelően”. 

Kiemelték – és ez a jelenlegi helyzet megoldása szempontjából fontos részlet –, hogy a szankciókkal sújtott Lukoil nem tulajdonosa a Mol Nyrt. magyar energetikai vállalat számára Ukrajnán keresztül szállított kőolajnak. Ezt a magyar olajtársaság állítólag a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak küldött levelében is megerősített az Ukrtransnafta számára. A levél akkor született, amikor az ukránok feketelistára tették az orosz Lukoilt – idézte a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Megvan megoldás?

Hozzátették, hogy ez a körülmény az ukránok szerint azt jelenti, hogy más orosz beszállítók továbbra is szállíthatnak olajat Ukrajnán keresztül az EU-ba. Ez pedig abba az irányba mutat, hogy lesz megoldása az ukrán–magyar olajválságnak. Ha ugyanis a korlátozást kizárólag a Lukoillal szemben vezetik be, akkor más, nem büntetett orosz cégek kőolajával valóban pótolható a hiány – ismertették. 

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukránok is tényként kezelik, hogy jogi szempontból az ukrán területen átfolyó, orosz származású olaj már nem minősül orosz olajnak, így tehát 

nem is vonatkozhat rá szankció. 

Az Ukrtransnafta 2019-től tízéves szerződés keretében szivattyúzza az orosz olajat, ami számítások szerint Ukrajnának tíz év alatt 1,5 milliárd dollár tranzitbevételt hoz – húzták alá az összeállításban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 448 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­s­z­­­e­­­x­i­ ­p­­u­­­n­c­­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
JohnDoe1984
2024. július 23. 16:24 Szerkesztve
Több éve tartó háborús vészhelyzetben nagyon bölcs dolog a magyar energiabiztonságot egy 2.5 éve folyamatosan bombázott országon átvezető olajvezetékre bízni... Az EU-s szövetségeseinkkel szüntelen harcban lenni, az orosz aggresszorral lépten-nyomon pacsizni. A regnáló amerikai elnök ellen évek óta kampányolni, az akkumulátor gyártására felhúzni a gazdaságunkat, alárendelni neki minőségi termőföldeinket, többet költeni a gyerekvédelem ellenőrzésére, mint a gyerekvédelemre, családokat pedofilsegédek tisztára mosásával védeni, gyerekbántalmazókat állami kitűntetésben részesíteni, demokráciában indokolatlanul különleges jogrendet megszavazni, nyugodt higgadt módon kanyarban előzni, stb, stb. Szerencsére Magyarországon tombol a "normalitás". :-D
Bunyevac1964
2024. július 23. 16:18
Ha ezek a faszok tovabb kotottek volna az ebet a karohoz a vege az lett volna hogy M orszag szepen korlatozta volna az itt mukodo nyugati gyarak energiaszolgaltatasat , na es persze az usa nagykovetseg is aram nelkul maradt volna , mondvan a lakossag a fontosabb Az elso aki rohant volna telefonalni, az Olaf S. nagykoru lett volna Utana pedig kicsit megtorpantak volna a kinai beruhazasok is, es tuti van meg a tarsolyban aduász Viltor nem hulye ! Nem 2 sakklepessel elore gondolkodik hanem 20-al A 8-iknal mar fustol a libsik feje mert a kapacitasuk vegen vannak
Krupp Skya
2024. július 23. 13:14
Átoperált Kiscsoportos, ÁVH-a anyádat világították át 20000 megaelektronvolt energiájú röntgensugárral amikor veled terhes volt. :)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!