Robert Fico Kijevbe telefonált, hogy jelezze: a MOL olajfinomítójának működését veszélyezteti Ukrajna szankciója

2024. július 21. 14:00

„Szlovákia nem kíván túszszerepet játszani az ukrán-orosz kapcsolatokban” – hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

2024. július 21. 14:00
null

Nyitókép: Milan Jaros/Getty Images

 

A szlovák kormányfő szombaton felhívta telefonon Denisz Smihalt, Ukrajna miniszterelnökét, hogy számon kérje rajta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntését, amivel felkerült az Oroszország elleni ukrán szankciós listára a Lukoil orosz olajcég, és aminek következtében Magyarország nem jut hozzá a cég által szállított kőolajhoz, számol be a szlovák TASR hírügynökség.

A tudósítás szerint a szlovák kormányfő kiemelte ukrán kollégájának, hogy lépésük nemcsak barátságtalan, de értelmetlen is,

mivel nem okoz különösebb kárt az orosz gazdaságnak, ellenben néhány EU-s tagállamnak igen.

Szlovákia nem kíván túszszerepet játszani az ukrán-orosz kapcsolatokban” – szögezte le Fico, aki rámutatott: a Slovnaft, a magyar Mol-csoport szlovákiai olajfinomítója 40 százalékkal kevesebb kőolajat kap, mint ami a működéséhez szükséges. A szlovák kormányfő szerint ez nemcsak a szlovákoknak, de az ukránoknak sem jó, mivel a Slovnaft Ukrajnába is exportál feldolgozott olajipari termékeket, amik az ukrán szükségletek tíz százalékát fedezik.

A szlovák kormányhivatal úgy nyilatkozott, hogy Fico már napok óta intenzív tárgyalásokat folytat minisztereivel, illetve a Mol-lal a lehetséges megoldásokról.

Ismert: Ukrajna a hét elején állította le a Lukoil olajtranzitját, ami ukrán területen keresztül, a Barátság kőolajvezetéken érkezett eddig Magyarországra.

 

Összesen 260 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000057
2024. szeptember 05. 15:17
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­­k­­­e­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­x­­­i­ ­­­p­­­u­n­­c­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Nasi12
2024. július 25. 21:28
Kár volt. Tudták.
SzkeptiKUSS
2024. július 21. 19:13
Széljegyzet. Mintha a MOL Romániában akart volna venni kőolaj feldolgozót, csak politikai ellenállásba ütközött? Rosszul emlékszem?
miskolc111
2024. július 21. 18:38
Válaszlépès? Innen semmi oda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!