Ukrajna újabb békekonferenciát szervezne, már az sem zavarja őket, ha ott vannak az oroszok

2024. július 11. 12:33

Zelenszkij szerint még idén új békekonferenciára lenne szükség, amin már Oroszország is részt vehetne.

2024. július 11. 12:33
ZELENSZKIJ, Volodimir

Fotó: MTI/AP/Keystone/Alessandro Della Valle

Újabb békekonferencia lehetősége van a levegőben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel kapcsolatban tett le javaslatot az asztalra.

Az ukránok szerint a békecsúcsra Oroszország részvételével kellene sor kerülnie, 

és még az amerikai elnökválasztás, vagyis 2024 novembere előtt.

Kijev új, közös béketervet dolgozna ki, ami Zelenszkij eddigi tízpontos békejavaslatán alapulna – de nyitottak más országok véleményére is. Zelenszkij eddigi javaslatai között szerepelt, hogy Ukrajna eredeti területi integritását helyre kell állítani, az összes orosz csapatot ki kell vonni Ukrajna területéről, és ki kell engedni a hadifoglyokat. „Ha Oroszország ellenzi a mi javaslatunkat, akkor látni fogjátok, hogy csak háborút akar” – kommentálta saját javaslatait Zelenszkij.

A júniusi svájci, Oroszország nélkül megrendezett békekonferencia előtt Vlagyimir Putyin közölte Moszkva álláspontját és javaslatait: 

azt követelte, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizsja területeiről,

és Ukrajna örökre mondjon le NATO-csatlakozási terveiről. Putyin szerint amint ez megtörténne, azonnal véget vetnének a háborús cselekményeknek.

Putyin javaslata egyébként azt tartalmazza, hogy Ukrajna a fent említett területek azon részeiről is vonuljon ki, amit az oroszok soha nem foglaltak el a háború során. Ukrajna későbbi NATO-csatlakozási lehetőségét pedig éppen a most zajló NATO-csúcson erősítették meg és írták alá a NATO-tagországok vezetői.

A júniusi svájci békekonferencia végső közleménye arról szólt: az országoknak tartózkodniuk kell más országok területi integritása és politikai függetlensége elleni erőszakos cselekményektől – beleértve Ukrajna szuverenitását és nemzetközileg elismert határait is. Az aláírók hangsúlyozták az ukrajnai atomerőművek biztonságának fontosságát, és elítélték az atomfegyverekkel való fenyegetőzést is.

A kommünikét végül 84 ország írta alá, köztük Magyarország is.

A konferencián jelen nem lévő Kína, illetve Oroszország nem írta alá a dokumentumot, ahogy a résztvevő Brazília, India, Dél-Afrika és Szaúd-Arábia sem. A háború azóta tovább folytatódott, a két háború fél álláspontjai nem kerültek közelebb egymáshoz. A Bloomberg által megkérdezett nyugati szakértők szerint egy újabb békecsúcsot világos céllal és elvárásokkal kellene megszervezni, amerikai tisztségviselők viszont szkeptikusak a megvalósíthatóságával kapcsolatban.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 11. 15:00 Szerkesztve
Putin az oroszokat védi a fasisztáktól...míg a drogos stöpszli náci kobold az ukránokat öleti mások céljai érdekében. Akkor ki itt a jó ember???
nempolitizalok-0
2024. július 11. 14:06
Már Kiev sincs annyira messze, bár az ukránok már jóval előbb elteszik láb alól Zselét és tárgyalnak majd a NATO nélkül az oroszokkal. Persze Krím, Donbasz elveszett. Nem véletlenül puhul a zöld srác.
gerle33-2
2024. július 11. 13:31
Szerintem ez csak valami trükk lesz. Nem hiszem, hogy hirtelen komolyan gondolják a békét.
lajajakab11
2024. július 11. 13:29
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor ura, a mű-cár parancsa: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!