„Magyar börtönből az Európai Parlamentbe” – a Die Zeitnak panaszolta el „sérelmeit” Ilaria Salis

2024. július 25. 20:26

Ő csupán „politikai igazságszolgáltatás” áldozata lett – magyarázta a német lapnak az EP-képviselő, aki tavaly februárban társaival együtt vert félholtra Budapesten ártatlan embereket, csak azért, mert azt feltételezték róluk, hogy szélsőjobboldali szimpatizánsok.

2024. július 25. 20:26

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

„A 39 éves Ilaria Salist június 9-én beválasztották az Európai Parlamentbe, egy magyar börtönből” – olvasható a Die Zeit nyomtatásban megjelent szerdai írásában, amelynek tanulsága szerint az antifa-ügy elsőrendű vádlottja a német lapnak is elpanaszolta „sérelmeit”.

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: június közepén hagyhatta el a bűnügyi felügyeletben meghatározott lakhelyét és egyben Magyarországot is a június 9-i európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerző olasz Ilaria Salis, az antifa-ügy elsőrendű vádlottja.  A szélsőbaloldali aktivista ezzel a politikai fogással nem csak kiszabadult, de mentességet is szerzett magának, miután tavaly februárban társaival együtt vert félholtra Budapesten ártatlan embereket, csak azért, mert azt feltételezték róluk, hogy szélsőjobboldali szimpatizánsok.

Megírtuk azt is:

Salis a megbánás legkisebb jelét sem mutatta az ügyben indult büntetőeljárás alatt, 

sőt, kifejezetten jókedvűnek tűnt a tárgyalásokon. Mosolyogva érkezett, hívei lelkesen üdvözölték, megtapsolták. Arra azért ő és apja is gondot fordított, hogy folyamatosan panaszkodjanak a magyarországi börtönkörülményekre, amit egyébként a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vissza is utasított

Ezt is ajánljuk a témában

Végül Salist tizenhat millió forintos óvadék ellenében engedték ki a letartóztatásból és helyezték bűnügyi felügyeletbe. Salis a Zöldek és a Baloldal Szövetségének jelöltjeként bejutott az EP-be, ezzel pedig mentelmi jogot szerzett. Az aktivista lábáról azonnal le is került a nyomkövető, el is hagyta Magyarországot és ezzel hirtelen elég messze kerültünk attól, hogy magyar bíróság ellőtt feleljen tetteiért, annak ellenére a Fővárosi Törvényszék azonnal kezdeményezte az Európai Parlamentnél az aktivista mentelmi jogának felfüggesztését. 

Már csak a hab a tortán, hogy Angelo Bonelli, a Baloldaliak és Zöldek Szövetsége képviselője Salis szabadon engedése után azt nyilatkozta: Salis a demokráciáért, a jogállamiságért és a polgári jogokért fog küzdeni Európában, amit Magyarországgal kezd majd.

Ezt is ajánljuk a témában

Salis szerint ő csak „politikai igazságszolgáltatás” áldozata lett

Aligha meglepő tehát a fentiek fényében, hogy

Salis a Die Zeitnak azt nyilatkozta, hogy szerinte ő „politikai igazságszolgáltatás” áldozata lett, aki csak a fasiszták felvonulása ellen tüntetett, és nem alkalmazott erőszakot.

A Die Zeit előfizetéssel rendelkező olvasói a lap teljes, német nyelvű cikkét ide kattintva olvashatják.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­k­­­e­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
polárüveg
2024. július 26. 09:18
„Magyar börtönből az Európai Parlamentbe” - panaszkodik az EP-be bevitt terrorista Salis. A kör beszokott zárulni, a víz nem marad a sziklán, hanem a legmélyebbre folyik. Vagyis: még hátravan az, hogy a terrorista képviselő az Európai Parlamentből magyar börtönbe megy.
alexandrosz-2
2024. július 26. 06:09
Rohadj meg orban, pintérestől, poltostól! Normális helyeken a börtönben rohadhatna ez a zsidó kommunista terrorista, alaposan szarrá verve.
Vladiszláb
2024. július 26. 05:38
Maffiózók vezette, korrupt terroristák, akik el akarják pusztítani a hazánkat és a magyarságot.. Ez ma az európai únió "elitje". Mit keresünk mi ezek között?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!