Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Bilincsek nélkül, ismét jókedvűen érkezett a tárgyalásra Ilaria Salis, az antifa-per elsőrendű vádlottja

2024. május 24. 09:55

A bíróság megrázó felvételek mutatott be az egyik támadásról, amelynek sértettjét is meghallgatták.

2024. május 24. 09:55
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Ilaria Salis a bíróságon (Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)

Egy nappal azután, hogy megszüntették az elsőrendű vádlott, olasz származású Ilaria Salis letartóztatását és bűnügyi őrizetbe helyezték, tanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken az úgynevezett antifa-ügyben indult büntetőper, amelyen ismét hatalmas volt az érdeklődés

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla akkoriban, csaknem másfél évvel ezelőtt külföldi antifasiszta aktivisták az 1945-ös kitörési kísérlet évfordulójára emlékező rendezvény kapcsán érkeztek Magyarországra és támadtak ártatlan járókelőket. A banda tagjai összesen öt támadást hajtottak végre, amelyek során 

az arcukat eltakarva hátulról, viperákkal é egyéb eszközökkel támadtak az általuk szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy annak vélt áldozatokra. 

A támadásokban összesen kilencen sérültek meg, hatna súlyosan, hárman könnyebben. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én, a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt. A sértettek között volt magyar és külföldi állampolgár is. 

Tagadta bűnösségét

A támadások után a tettesek közül hármat fogott el magyar a rendőrség, akik ellen a Fővárosi Főügyészség tavaly októberben emelt vádat.

bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, illetve bűnszervezetben való részvétel miatt. 

A vádlottakkal  szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő, határozott idejű kiutasítást indítványoz.

A büntetőper január végén kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, amelyen az elsőrendű vádlott olasz Ilaria Salis széles mosollyal az arcán jelent meg, és nem ismerte el bűnösségét, ahogy a harmadrendű, német állampolgárságú vádlott sem. 

Velük szemben a másodrendű vádlott bűnösnek vallotta magát, ugyanakkor nem fogadta el az ügyészség által beismerés esetén indítványozott három és fél éves fegyházbüntetést. Így bár esetében kimondták az ítéletet, az nem emelkedett jogerőre.

Az első tárgyalás után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megdöbbentő fotókat hozott nyilvánosságra az áldozatok sérüléseiről. 

Panaszkodik az apa

Az ügyben indult büntetőeljárás komoly diplomáciai vihart kavart, Ilaria Salis embertelen börtönkörülményekre panaszkodott, apja szerint úgy bántak lányával, mint egy állattal. Legutóbb azon háborodott fel, hogy lánya nem tud élni szavazati jogával a június 9-i európai parlamenti választáson. 

A nőt egyébként a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) jelötként indítja az EP-választáson.

A Fővárosi Ítélőtábla május 15-én hozott határozatában úgy döntött, hogy 16 millió forint óvadék ellenében megszünteti Salis letartóztatását, és bűnügyi felügyelet alá helyezi a nőt.

A pénteki tárgyalás előtt, a most már bilincsek és kommandósok nélkül érkező, lábán nyomkövetőt viselő 

Ilaria Salis megint csak kedélyesen beszélgetett a tárgyalóteremben szép számban megjelent olasz támogatóival, ismerőseivel. 

Mivel a másodrendű vádlott ügye már másodfokon van, a harmadrendű vádlott pedig nem jelent meg a tárgyaláson, csak Salis ült a vádlottak padján. 

A tárgyalás elején a Salist védő Magyar György a tárgyalás elhalasztását indítványozta, arra hivatkozva, hogy védence november óta nem kapta meg a teljes, olaszra lefordított  nyomozati anyagot. Salis csatlakozott az indítványhoz, amit azonban a bíróság elutasított.

Fél percig ütötték-verték

A bíróság ezek után a gazdagréti támadás sértettjét hallgatta meg. A férfi elmondta, hogy aznap Budakesziről indult munkába, a Széll Kálmán téren átszállt egy buszra és Gazdagrét végállomásig utazott. Az ottani postára igyekezett, amikor egy fiatal szőke nő megszólította, és megkérdezte hogy megye-e kitörés túrára. A kérdésre nemmel felelt. Ezek után elintézte az ügyeit a postán, majd amikor kijött rögtön megtámadták. Próbált védekezni, de nem volt esélye.

Hat maszkos arcot látott, akik botokkal ütlegelték és rugdosták. Ez alábbhagyott egy idő után, de ekkor lefújták gázspray-el. A támadók ezek után elmenekültek, a helyi CBA üzletből jöttek ki a kollégái, akik segítettek neki.

A fején hét sérülés keletkezett, amit huszonnégy öltéssel kellett összevarrni. Később kiderült, hogy három bordája is eltört.

A sértett a bíróság kérdésére elmondta, hogy bomber-dzsekit viselt és katonai bakancsot viselt aznap. Ahogy a  nyomozati vallomásából kiderült, egy íjász-hagyományőrző klub tagja, ezért jár katonai ruhákban.
Az ügyészség kérdésére elmondta: a mai napig nem tudja miért támadták meg, később azonban megtudta, hogy valószínűleg a ruházata miatt.

Közölte azt is, hogy 10 milliós kártérítést terjeszt elő az elsőrendű vádlottal szemben. 

A bíróság ezek után kamerafelvételeket mutatott be, amelyekből az egyik a CBA üzlet előtti kamera, amely rögzítette a támadást. 

A felkavaró felvételen látszik, hogyan rontanak rá hátulról hatan a sértettre, akit nagyjából fél percig ütnek-vágnak és rúgnak. A férfi a támadás után nehezen ugyan, de fel tud állni, fejéből ömlik a vér.

Az ügyész felhívta a figyelmet, hogy a felvételek után milyen döbbent csend lett a tárgyalóteremben.

Parancsszóra távoztak 

A bíróság a sértett után két tanút hallgatott meg. Egyikük egy kisebb élelmiszerüzletben dolgozott, amikor egy idős nő szaladt hozzá, hogy segítsen, mert egy fiatalembert vernek az üzlet előtt. Mikor kiment, látta, hogy bántalmazzák a sértettet – aki egyébként a mellettük lévő dohányboltban dolgozott, tehát ismerték egymást – majd, hogy az egyik női tag parancsszavára a támadók elfutnak, de előtte még paprika-spray-vel arcon fújják a sértettet. 

A másik szemtanú a gazdagréti lakótelepen lakott, ebédidőben kiment a helyi CBA-ba, amikor arra lett figyelmes, hogy egy csapatnyi ember fut el előtte, majd mindegyikük felvesz egy maszkot, ruházatukból botokat vesznek elő és a bolt előtt nekiesnek az áldozatnak. Azt is érzékelte, hogy a támadók között nők is vannak. A támadók végül parancsszóra abbahagyták verést, paprika-spray-el lefújták az áldozatot és elfutottak.

A bíró a tanúmeghallgatások után közölte, hogy a tárgyalás szeptemberben folytatódik, ítélethirdetés ősszel várható. Ezzel együtt Salis bűnügyi őrizetét fenntartotta, míg a harmadrendűét megszüntette. 

 

 

 

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:10
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­k­­e­­l­­d­­ ­a­­­ ­s­z­e­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
vendeg-15
2024. május 30. 09:27
Mèg egy hozzàszolàsom lenne,Nem mindig a FIDESZ-t kell szidni azert mert a magyar igazsàgszolgàltatàs igy dolgozik.Öket szazszor jobban figyelik kul ès belfoldon mit hogyan csinalnak.A problema a sok begyoposodott bironàl van .Tobb mint fele mèg az elozö rendszer kiszolgàloja vagy szimpatizansa.ès sajnos ezeket nem lehet csak ugy kirugni,ezert van hogy ilyen ugyek igy elhuzodnak.
vendeg-15
2024. május 30. 09:08
A torvenyeseg kereten belul ,el kell itelni,es a legsulyossabb buntetest kiszabni rà. Ha az ehhez hasonlo teteket csinalnà egy magyar allampolgar bàrmelyik nyugateuropai orszagban leultetnek minimum tiz evre,ès a kulcsot eldobnak,hogy meg veletlenul se szabaduljon elobb. Ez egy veszett szuka,ès ezekkel nem kell kesztyus kezzel bànni.
alexandrosz-2
2024. május 27. 16:26
Mára minden zsido kommunista terrorista szabadlábon van, miközben 13 külföldi terrorista arcát, nevét se ismerjettük meg, a magyarországi támogatóikét, kalauzaikét, szálláscsinálóikét detto. A zsidó média kussolva sunyít. A vétótlan köpcös geci a zsidó kommunista terror sunyi barátja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!