Kicsinálták Joe Bident a demokraták. Ahogy felemelték, úgy ejtették le

2024. július 25. 21:21

A Demokrata Párt megmentette a demokráciát: elérték, hogy visszalépjen a szavazók által megválasztott elnökjelölt.

2024. július 25. 21:21
Presidential election
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Joe Biden/ SAMUEL CORUM / AFP

Kevesebb, mint egy hónap kellett ahhoz, hogy a demokraták rávegyék Joe Bident: függessze fel az újraválasztási kampányát és adja át a stafétát Kamala Harrisnek. Az amerikai média olyan nyomást helyezett az elnökre, amelyet demokrata politikus már rég nem tapasztalt. Be is kellett mindent vetniük, mert Biden nem akart félreállni. Ezt egyértelművé tette minden interjújában, valamint a sajtónak kiszivárogtatott információk is ezt tükrözték. Úgy tűnt Biden meg van róla győződve: ő a legalkalmasabb Donald Trump legyőzésére. A katasztrofális június végi vita után az ABC-nek azt nyilatkozta:

Ha a Mindenható Isten lejönne és azt mondaná »Joe szállj ki a versenyből«, akkor kiszállnék a versenyből.”

Joe Biden vasárnap egy levélben közölte a visszalépését, majd napokon keresztül hallgatott. Ez alatt a néhány nap alatt a demokrata delegáltak már át is álltak Kamala Harris mellé, és beindult a teljes amerikai média gépezet, hogy felépítsék az új jelölt imázsát. A média az amerikai történelem legnépszerűtlenebb alelnökét állítólagos „mém királynőként” ünnepli, aki „energizálni fogja a párt megfáradt szavazóit.” Biden már feledésbe is merült. Persze nem meglepő, hogy az a párt és az a média, amely éveken át eltusolta azt, hogy milyen állapotban van Biden, továbbra is hallgat róla.

A 2020-as elnökválasztás rekordszámú demokrata szavazószáma ellenére – amely elsősorban a levélszavazás megkönnyítésének volt köszönhető –

Joe Biden soha nem volt népszerű elnökjelölt, ahogy most sem népszerű elnök.

Az a gépezet, amely felemelte, most könnyedén le is ejtette. Az elmúlt évek turbulens eseményei elfeledtették, hogy Biden többek között azért nyerte meg a jelölést 2020-ban, mert összezárt mögötte a párt Bernie Sanders ellen, és a Covid járvány kitörése miatt senki nem tudott az előválasztásra koncentrálni. Biden a járványra hivatkozva nem is nagyon kampányolt, de nem is volt rá szüksége: a 81 millió amerikai a járvány nyomasztó hangulata közepette, nem annyira rá, mint inkább Donald Trump ellen szavazott. Négy év folyamatos média és politikai hisztériája rendkívüli módon lefárasztotta az amerikaiakat, és a demokraták azt ígérték: Bidennel végre visszatér a normalitás. Normalitás helyett az amerikaiak megkapták minden idők legprogresszívabb elnökét. Az elmúlt években folyamatosan csökkent a népszerűsége, olyannyira, hogy a megosztó, és perekkel küszködő Donald Trump egyre esélyesebbé vált a győzelemre.

Ezt is ajánljuk a témában

Bident és tanácsadóit valószínűleg váratlanul és felkészületlenül érték az elmúlt hetek, hiszen hozzászoktak a média és a párt támogatásához. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy az elmúlt harminc évben nem volt még olyan elnök, akiről olyan kevés negatív cikk jött volna le a médiában, mint Bidenről. Látszott, hogy sem az elnök, sem a csapata nem tud mit kezdeni azzal, hogy az addig barátságos újságírók ellenük fordultak. 

Az elmúlt hetekben elképesztő volt látni, ahogy a vezető demokrata politikusok, akik néhány hete még égre-földre esküdöztek, hogy Biden még soha nem volt ilyen jó állapotban, hirtelen elkezdtek arról beszélni, hogy „Joe-nak mennie kell.”

Biden sem tudta feldolgozni a pálfordulást: az MSNBC-nek adott telefonos interjúban kifakadt, hogy a demokrata elit megtámadta őt, miközben őt választották meg a szavazók. Persze némileg ironikus volt ez a kifakadás, hiszen ez az elit juttatta hatalomra Bident. Néhány hét leforgása alatt elapadtak a támogatói pénzek is, és egyre többen utalgattak arra, hogy Biden kiszáll a versenyből, amit a stábja újra és újra megcáfolt. Még a kilépése napján is azt mondták a tanácsadók a média tagjainak, hogy az elnök versenyben marad.

Mark Halperin amerikai újságíró már napokkal Biden levele előtt beszámolt róla, hogy az elnök félre fog állni. Halperin a kampány felfüggesztésének bejelentése után Megyn Kelly műsorában elmondta: Nancy Pelosi képviselő, a párt veterán tagja és egyik legmeghatározóbb alakja volt az, aki rávette Bident a kampány befejezésére. Az újságíró szerint Pelosi az egyetlen, akinek hatalma volt megfenyegetni az elnököt. A CNN arról számolt be, hogy Pelosi közölte Bidennel: nem nyerhet Trump ellen és ha marad a versenyben, akkor a Képviselőházat is elveszthetik a demokraták. 

Nancy Pelosi győzhette meg Joe Bident arról, hogy nem nyerhet novemberben. Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

A New York Postnak nyilatkozó Biden család közeli forrás pedig arról számolt be: a párt több vezető tagja megfenyegette Bident, hogy ha nem lép vissza, akkor eltávolítják őt a versenyből. A forrás elmondta: az elnök mérges és frusztrált volt, amiért felsorakozott ellene a teljes demokrata elit, akik ugyan nyíltan nem szólaltak fel ellene, de a háttérben a visszalépését követelték.

A visszalépést követően a demokraták – akik már hetek óta a kirúgásán munkálkodtak – ömlengő nyilatkozatokat adtak ki Bidenről. 

„Joe Biden Amerika egyik legjelentősebb elnöke, valamint kedves barátom és partnerem is volt. A mai napon arra is emlékeztettek bennünket – ismét –, hogy ő a legnagyszerűbb hazafi” – írta Barack Obama, aki az amerikai sajtó beszámolói szerint a háttérben mindent megtett, hogy visszalépésre kényszerítse Bident. Az új demokrata narratíva az lett, hogy Biden az új George Washington, aki önként és boldogan mond le a hatalomról. Talán nem véletlen, hogy Biden inkább levélben közölte csak a döntését, (mindeközben a Covidot is elkapta) és szerda estére tűzte ki első nyilvános megszólalását. Mi jöhet még ezután? Több republikánus felvetette, hogy ha az elnök nem alkalmas arra, hogy újraválasszák, akkor elnöknek sem alkalmas. Jelenleg úgy tűnik a demokraták megengedik Bidennek, hogy kitöltse elnökségének utolsó hat hónapját. Egyes elemzők szerint Kamala Harris novemberi esélyeit jelentősen növelné, ha Biden lemondana, és Harris mint hivatalban levő elnök indulhatna. Néhány hete ez még abszurd gondolatnak tűnt, jelenleg sem tűnik valószínű kimenetlenek, de ezen a ponton már semmin nem fogunk meglepődni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­k­­­e­l­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
bélakatona
2024. július 25. 23:56
Biden az amerikai Gyurcsány. Nektek.
5m007h 0p3ra70r
2024. július 25. 23:44
>>kunfia1 2024. július 25. 21:27 Nocsak, a Fidesz most meg azért visít, hogy visszalépett<< Ilyenkor ez épelméjű racionálisan gondolkodó ember megrökönyödve áll és próbálja tudomásul venni, hogy van olyan elmeháborodott, akinek az agitációs propaganda úgy szétroncsolta az alig volt kevés agyát, hogy konteót sző egy magyar politikai párt és az USA Demokrata Pártjának elnökjelöltje közé.
5m007h 0p3ra70r
2024. július 25. 23:38
>>Akitlosz 2024. július 25. 23:17 Bezzeg Magyarországon! Még szavazók által megválasztott elnök sincsen, nemhogy elnökjelölt.<< Hát még Spanyolországban, meg az Egyesült Királyságban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!