Biden visszalép, nem indul novemberben Trump ellen

2024. július 21. 20:00

A koronavírussal is küzdő elnök hallgatott saját párttársaira, és nem vállalja a november 5-i második összecsapást Trumppal, hanem maga helyett Kamala Harrist javasolja ellenfélnek.

2024. július 21. 20:00
null

Nyitókép: Kent Nishimura / AFP

Joe Biden 81 éves amerikai elnök magyar idő szerint vasárnap 19:46-kor közzétett X-üzenetében jelentette be, hogy visszalép a novemberi elnökválasztástól, melyen kihívója régi-új ellenfele, Donald Trump.

A demokrata politikus egy július 21-dátummal írott, az amerikai honfitársaihoz címzett levélben közölte döntését, melynek azonban számos előjele volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan pótolható Joe Biden a kampány végső szakaszában?

Joe Biden leváltása: mit lehet tenni, ha a potenciális elnökjelöltről kiderül, hogy egészsége nem teszi lehetővé a szerepvállalását? Milyen lehetőségei vannak a demokratáknak, és meg tudják-e úszni presztízsveszteség nélkül az esetleges cserét?

A visszalépésről szóló első hírek a június 27-i előrehozott tévévita után kaptak szárnyra, a mainstream amerikai média vezércikkírói kezdték kérlelni az elnököt, hogy fontolja meg a hátrább lépést a vitán nyújtott katasztrofális vereség után. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Miközben Biden az elmúlt három hétben folyamatosan tagadta, hogy visszalépne, – elsőként pár napja vetette fel, hogy egészségügyi probléma esetén megfontolná, hogy nem indul el november 5-én, és lám: pár nappal később koronavírust diagnosztizáltak nála – a pártjából folyamatosan hátráltak ki mögüle a vezéralakok. Utolsóként egykori elnöke, Barack Obama is azon véleményének adott hangot, hogy a demokratáknak mással kell csatába indulni az ellene elkövetett merénylet után egyre népszerűbb Trump ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

A republikánus elnökjelölt és a hivatalban lévő Biden kampánya közötti különbség nem is lehetne ennél égbekiáltóbb: miközben Trump egy héttel a szerencsével túlélt merényletkísérlet után megtartotta első nagygyűlését, ahol erőtől és önbizalomtól duzzadó szónoklatot mondott, a demokraták háza táján arról ment a vita, hogy ha Joe Biden nem lép vissza önként, megtegye-e a fájdalamas lépést helyette az augusztusban összeülő demokrata konvenció.

Biden vasárnapi posztjában úgy fogalmazott:  az szolgálja leginkább a Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekeit, ha visszalép.

Kijelentette: ezt követően kizárólag arra kíván koncentrálni, hogy teljesítse elnöki kötelességeit a hátralévő időben. Azt ígérte, hogy a nemzethez intézett beszédében később további részleteket fog elárulni döntésével kapcsolatban. A nyilatkozat első felében Biden felsorolta fel az elmúlt 3,5 év legnagyobb eredményeit: több millió amerikai jutott hozzá megfizethető egészségügyi ellátáshoz, csökkentették bizonyos gyógyszerek árát, fontos klímavédelmi és fegyverviselési törvényeket alkottak.

Biden a múlt heti washingtoni NATO-csúcstalálkozón megnyitóbeszédet mondott a világ vezetőinek, felhasználva az alkalmat arra, hogy bebizonyítsa, alkalmas a jelenlegi ciklus folytatására, és hogy szívesen és képes további négy évig vezetni a világ első számú szuperhatalmát.  Egy ideig úgy tűnt, hogy Biden túlélheti azt a hullámot, amelynek hátán számos párttársa arra szólította fel, hogy lépjen vissza, mert Hakeem Jeffries, a képviselőház kisebbségi vezetője és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője a támogatásukról biztosították.

De az elmúlt 3.5 évben gyakorlatlag konstans módon bakizó Biden ezután elkövette elnöksége legnagyobb bakiját a NATO-csúcson: az élő televíziós adásban Biden „Putyin”-nak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, emlékeztet a Fox News.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben az is kiderült, ki a visszalépő elnök jelöltje november 5-re: az eddigi alelnök, Kamala Harris. 

A indiai-karibi származású baloldali politikust tudatosan építette a Demokrata Párt az elmúlt években, ennek ellenére Trump máris úgy nyilatkozott, őt könnyebb lesz megverni. 

 

Összesen 410 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­l­­­d­ ­a­­ ­s­z­­e­x­i­ ­p­­u­­­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
andris-923
2024. július 22. 09:35
Hamis Kamilla fogja elvinni balhét a 4 év semmittevés után ! Vagyis volt itt minden (migráció genderőrület háború a valódi értelemben energiaválság infláció ) de igazi kormányzás szerintem kevésbé
Syr Wullam
2024. július 22. 06:48
Szegény faszi, 24 óra alatt elfelejtette, hogy mindenképpen ő lesz a demokrata jelölt. 🤭
pandalala
2024. július 22. 01:44 Szerkesztve
hoppá brutális most majd át kell programozni a halott szavazókat! .... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!