Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

„Te vagy a lúzer” – összecsapott Trump és Biden az első elnökjelölti vitán

2024. június 28. 07:00

Joe Biden a liberálisok szerint is gyengén szerepelt, a regisztrált választó amerikaiak nagy része szerint Trump nyerte a vitát.

2024. június 28. 07:00
President Joe Biden and Donald Trump hold presidential debate on CNN

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

 

Magyar idő szerint péntekre virradó éjjel lezajlott az első elnökjelölti vita Joe Biden amerikai elnök és kihívója Donald Trump között.

A jelölteket először a gazdaságról kérdezték. Joe Biden elnöki elődjét, 

Donald Trumpot tette felelőssé a „szabadesésben lévő” gazdaságért, 

de ígéri, ő keményen dolgozik a problémák megoldását. Több millió új lakást építene, a bérleti díjakat korlátozná. Donald Trump az elnöksége idején elfogadott adócsökkentést méltatta, szerinte ezután az Egyesült Államok úgy teljesítette, „mint még soha”.

Az abortusz kérdésében Trump azt mondta: az USA tagállamainak hatáskörébe kell, hogy tartozzon ennek szabályozása, de ő egyébként nem tiltaná be az abortusztablettát. Joe Biden szörnyű ötletnek tartja, hogy a tagállamok szabályozzák a kérdést – írta a Magyar Nemzet tudósításában.

Migránsbűnözőzés

A következő téma a migráció volt: Trump szerint Biden elhatározta, hogy megnyitja a határokat, beengedi a „börtönökből, elmegyógyintézetekből származók és a terroristák” előtt. A republikánus jelölt szerint mindenhonnan terroristák érkeznek Amerikába, és nincsenek is már határaik. „Az illegális migránsok, akiket Biden engedett be, amerikai polgárokat gyilkolnak” – mondta, 

szerinte ez a „Biden-féle migránsbűnözés”. 

Trump sürgette a tömeges kitoloncolásokat.

Biden minderre úgy reagált: „minden, amit mondott, hazugság”.

Az ukrajnai háború kapcsán Trump azt mondta: ha ő maradt volna az elnök, Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát; Biden ellenben nem tett semmit, hogy a háborút megakadályozza, sőt még bátorította is Oroszországot az invázióra. Trump arról is beszélt, hogy a Hamász 2023 októberi Izrael elleni terrortámadása sem történt volna meg az ő elnöksége idején. Egyébként pedig azt ígérte, hogy ha megválasztják elnöknek, még a hivatalba lépése előtt megállítja a háborút.

Biden erre úgy reagált, hogy valójában Trump bátorította Putyint a támadásra. 

Hozzátette: Putyin háborús bűnös, aki a korábbi szovjet birodalmat akarja visszaállítani,

egész Ukrajnát akarja, és nem is fog itt megállni. Biden szerint Ukrajnának nem pénzt, hanem amerikai fegyvereket adnak.

A háborún tovább vitázva Biden azzal vádolta Trumpot, hogy ki akar lépni a NATO-ból, sőt nukleáris háborút robbantana ki azzal, ha hagyná, hogy Putyinék elfoglalják Ukrajnát, mert utána már Lengyelországot támadnák meg az oroszok, ami pedig NATO-tagállam.

Az amerikai belpolitikára visszatérve tovább sértegette egymást a két jelölt.

Elnöki lúzerezés

 

Kóbor macska erkölcsei

Joe Biden szerint Trump egy „kóbor macska” erkölcseivel rendelkezik, Trump közben tagadta, hogy lefeküdt volna Stormy Daniels pornószínésznővel. Trump az ellene zajló pereket átverésnek nevezte, szerinte az emberek átlátnak az ügyeken.

Biden szerint Trumpnak nincs érzéke az amerikai demokráciához; Trump szerint viszont Biden nem alkalmas arra, hogy elnök legyen, őt tartja a legrosszabb elnöknek az ország történetében, aki ráadásul „úgy hazudik, mint még soha senki”.

A két jelölt a vita során aztán azt kezdte bizonygatni, hogy nem ő, hanem a másik a lúzer.

Előkerült az elnökök életkora is. Bident megkérdezték arról, hogy második ciklusa végén 86 éves lenne. Erre Biden úgy reagált, hogy gyakran kritizálják a kora miatt, de Trump is csak három évvel fiatalabb nála, és ő „sokkal kevésbé alkalmas” elnöknek. 

Trump a maga részéről azt mondta, ő jó formában érzi magát, mintha 25-30 évvel fiatalabb lenne.

A vita vége felé Trump kijelentette: „Közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz, mint bárki gondolná”;

Joe Biden szerint viszont szükség van Amerikára, hogy megvédje a világot. Trump zárszavában azt mondta, „egy csődbe jutott ország vagyunk”, de ő újra naggyá tenné Amerikát.

Trump nyert a közvélemény szerint

A liberális CNN gyorsfelmérése szerint 

a regisztrált amerikai választók szerint egyértelműen Trump nyerte a vitát.

67 százalékuk gondolta így, miközben csak 33 százalék látta Bident jobbnak. 

A CNN saját értékelése szerint is gyengén szerepelt Biden, Trump viszont szerintük folyamatosan hazugságokat állított a vitában. A liberális portál szerint vezető demokrata személyiségek aggódnak Biden vitán nyújtott teljesítménye és az elnök választási kilátásai miatt. Bident a vita után megkérdezték teljesítményéről: szerinte ő jól teljesített a vitán.

A vita felvétele

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2024. június 28. 22:09
A 'zöregbájdendtsó" reszketeg vénfasz mán'.....szerencsétlen, asse tuggya a fazon hol a kijárat....Kövér nigger ápolónő vigyázza, hogy hasra ne esseb a saját taknyáán az ürge....
mnmn
2024. június 28. 20:18
El tudom képzelni milyen kvalitással bírhat az az agytröszt aki csatasorba állította Bident és ami még elkeserítőbb, jelenleg ők döntenek Európáról, Ukrajnáról, Közel-Keletről.
sexykitty-101
2024. június 28. 18:44
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­e­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­s­­z­­­e­­x­i­ ­p­u­n­c­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
a-gyar-2
2024. június 28. 18:44
A "vita" borzalmas volt. Két barom. De a csúcs az volt amikor Trump lebrandozota Bident.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!