Hogyan pótolható Joe Biden a kampány végső szakaszában?

2024. július 20. 21:38

Joe Biden leváltása: mit lehet tenni, ha a potenciális elnökjelöltről kiderül, hogy egészsége nem teszi lehetővé a szerepvállalását? Milyen lehetőségei vannak a demokratáknak, és meg tudják-e úszni presztízsveszteség nélkül az esetleges cserét?

2024. július 20. 21:38
Szabó Péter

Fotó: Kent Nishimura/AFP

Egyre inkább megosztja a demokrata oldalt Joe Biden amerikai elnök szerepvállalása. Miután eddigi támogatói is nagy számban hátrálnak ki mögüle, nagy kérdés, mikor fogy el teljesen a levegő a 81 éves vezető körül. A Donald Trump volt elnökkel folytatott vitája óta nő azon demokraták száma, akik nyíltan felteszik a kérdést: nem kellene-e meggondolni Biden leváltását a novemberi választások előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy arról korábban írtunk, már Barack Obama volt elnök is aggódik Joe Biden elnök újraválasztási kampányának „életképessége” miatt. Aggasztónak tartja, hogy a közvélemény-kutatások egyre rosszabb eredményeket jósolnak, miközben a párt pénzügyi támogatói is sorra elfordulnak az elnöktől.

Gyűlnek a viharfelhők

Nancy Pelosi demokrata kongresszusi képviselő például amiatt sürgette Bident, hogy mihamarabb jelentse be visszalépését a jelöltségtől. Bennfentes információk szerint Pelosi nyilvánosság erejét is be akarja vetni, hogy nagyobb nyomást helyezzen az elnökre.

A házelnök nem akarja felszólítani, hogy mondjon le, de mindent megtesz, hogy ez megtörténjen”

– mondták a Politicónak meg nem nevezett források, majd hozzátették: „Nincs semmi finomkodás Nancyben”

Ezt is ajánljuk a témában

A legfrissebb hírek közben arról szóltak, hogy Joe Biden amerikai elnök megfertőződött a koronavírussal, ezért kénytelen volt lemondani a héten a kampányprogramját. A hivatalos közlemény szerint Biden be van oltva, és megkapta az ismétlő vakcinát is, ezért tünetei enyhék, ám közösségi oldalán kiadott egy rövid üzenetet, miszerint beteg, és karanténba vonult. Egyes vélemények szerint ezzel a lépéssel már a visszalépését készítik elő a pártban.

Az elnök egészségi állapota, illetve egészen pontosan a mentális állapota évek óta beszédtéma a tengerentúlon, az elnökjelölti vita óta azonban még inkább lázban tartja az amerikai közvéleményt.

Érdekes látni, hogy az utóbbi időben már a Bidennel barátságos fősodratú média is pillanatok alatt megforgatta a köpönyegét.

Korábban minden olyan felvetést álhírnek vagy egyenesen összeesküvés elméletnek hívtak, amely Biden szellemi frissességet megkérdőjelezte, most hirtelen őket is elkezdte foglalkoztatni a kérdés...

Ezt is ajánljuk a témában

Az új elnökjelölt kiválasztása: jelentős csúszásban a demokraták

A Reuters összeszedett néhány opciót a lehetséges forgatókönyveket illetően:

Mint írják, a Demokrata Pártnak nincs valódi B-terve Biden leváltására. Hivatalosan csak a nyár végén kerül véglegesítésre az elnökjelölt kijelölése, így elméletileg még van idő a változtatásra, Biden dönthet úgy, hogy visszalép, és egyes források szerint erre is készül a háttérben.

A folyamat tehát nagymértékben a regnáló elnöktől függ. Bele kell egyeznie a lemondásba, különben a folyamat ilyen késői szakaszában szembe kell néznie egy kihívóval, aki megpróbálja erre kényszeríteni.

Biden hivatalosan eddig semmi jelét nem mutatta, hogy vissza akarna lépni, és eddig közvetlenül egyetlen ellenfele sem hívta még ki.

Néhány potenciális helyettese, Kamala Harris alelnök és Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a rend kedvéért felszólalt a védelmében a vita után, de egyelőre sem ők, sem mások nem álltak elő a következő időszak vészforgatókönyvével.

Ki lehetne a kihívó?

Több jelölt is beszállhat a küzdelembe, de egyelőre nincs nyilvánvaló első számú választás. Harris alelnök szinte biztos, hogy a lista élén állna, de neki is megvoltak a maga korlátai. A felmérések szerint a választók 51 százaléka el­utasítja. Az alkotmány előírja, hogy az alelnök lép előre, ha az elnök meghal vagy cselekvőképtelenné válik, de a jelöltválasztás pártközi folyamatát ez nem befolyásolja.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom, Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer, Kentucky kormányzója Andy Beshear és Illinois kormányzója, JB Pritzker mind ott vannak a lehetséges helyettesek szűkített listáján, de ők jelenleg Biden támogatói és kampányhelyettesei, akik azon dolgoznak, hogy az elnököt újra megválasszák.

Ha Biden az augusztusi konvenció után lemondana, a Demokrata Nemzeti Bizottság 435 tagja új jelöltet választana. A tagok rendkívüli ülésen ülnének össze, hogy kiválasszák a legmegfelelőbbnek tartott személyt.

Donald Trump népszerűsége az egekbe szökött

Egyelőre azonban hivatalosan még szó sincs Biden visszalépéséről, még annak ellenére sem, hogy Donald Trumpnak meredeken ível felfelé a népszerűsége az ellene elkövetett merénylet után. A Polymarket adatai alapján Trump támogatottsága 70 százalékra emelkedett a merénylet előtti 60-ról. Ez a 10 százalékos növekedés azt sugallja, hogy jelenleg minden kiegyenlített államban győzelmet aratna, és 312 elektort szerezne.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben Trump republikánus elnökjelölt kampánystábja közölte, nem erősíti meg az alelnökjelölti vita időpontját, arra hivatkozva, hogy

szerintük teljesen bizonytalan a demokrata párti elnökjelölt kiléte.

„Nem tudjuk, hogy ki lesz a demokraták jelöltje, ezért nem tudjuk rögzíteni az időpontot” – árulta el Brian Hughes, a republikánus kampány egyik vezető tanácsadója.

Bárhogy is határoznak a demokraták, sokáig már nem halogathatják a döntést.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­k­­e­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­c­­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Patika
2024. július 21. 09:42
Mondjuk nyitott koporsőba fektetve.
kir2vik
2024. július 21. 08:45
Mondjuk, ha Biden belehal a Covidba...
Intel
2024. július 21. 06:38
A YouGov felmérése szerint az USA lakosság 21%-a van kedvező véleménnyel Putin elnökről míg a felmérések mind Biden elnök mind helyettese Kamala Harris esetében 20% alatti értéket mutatnak. Kézenfekvő, hogy Biden helyére Putint kell nevezni. Így kitörhet a világbéke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!