Joe Biden feladja a leckét a Demokrata Pártnak

2024. július 20. 17:06

A demokraták többsége már nem szeretné, ha Biden maradna az elnökjelölt, de elmozdítása nem lenne könnyű feladat.

2024. július 20. 17:06
null

Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

Egyre több demokrata képviselő szeretné, ha Joe Biden elnök nem indulna újra az elnöki székért a novemberi választáson, ám elmozdítása gyakorlatilag lehetetlen feladat – foglalta össze a lehetőségeket a CNN. Ennek legfőbb oka, hogy a Donald Trump republikánus elnökjelölttel folytatott vállalhatatlan júliusi vitát megelőzően a Demokrata Párt gyakorlatilag egyhangúlag támogatta Biden elnökjelölését.

Elmozdítása így mindaddig szinte lehetetlen, amíg önszántából nem lép vissza, ilyen terve ugyanakkor nincs az elnöknek.

A CNN arra is felhívta a figyelmet, hogy a párt kongresszusa ugyan dönthetne úgy, hogy új jelöltet választ, ám ehhez Biden megmaradt demokrata támogatóinak szavazatára is szükség lenne. Ráadásul az új jelölt kiválasztása is nehézségeket okozna. A felmerült nevek között van

  • Kamala Harris alelnök,
  • Gavin Newsom kaliforniai kormányzó.

A csatorna felidézte, ha Biden visszalépne, akkor a Demokrata Párt augusztusi konvencióján a küldötteknek kellene szavazniuk az új elnökjelöltről. A küldöttek kiválasztása június óta tart, 3949 küldött és 747 szuperdelegált dönt arról, a jelöltek közül ki kerüljön fel a novemberi választások szavazólapjára. A jelöltnek ehhez 2349 delegált támogatását kell megszereznie. 

Abban az esetben, ha Biden már az augusztusi jelölés után lépne vissza, akkor a Demokrata Párt elnöke egyeztetne a párt kongresszusával és a demokrata kormányzókkal, majd a Demokrata Nemzeti Bizottság több mint 400 képviselője szavazna az új jelölt személyéről. A demokraták augusztus 19-22 közötti kongresszusán véglegesítik a jelöltjüket.

Ha Biden ezt követően visszalépne, vagy mentális állapota miatt alkalmatlan lenne az elnökjelöltségre, nagy valószínűséggel Kamala Harris alelnök lenne az új jelölt. 

Mivel Biden jelenleg az Egyesült Államok elnöke, a törvények értelmében alkalmatlansága esetén automatikusan az alelnök látná el az elnöki feladatokat. Ez a Demokrata Párt jelölési szabályai szerint ugyan nem automatikus, de logikus lépés lenne.

Ezt is ajánljuk a témában

Joe Biden elnök péntekig nem változtatta meg elhatározását, miszerint nem lép vissza a 2024-es választási kampányból. Az elnökhöz közeli, név nélkül nyilatkozó források szerint ugyanakkor Biden egyre inkább elfogadja, hogy talán nem lesz képes megtartani a jelöltséget. Biden, aki jelenleg koronavírus-fertőzéséből lábadozik delaware-i tengerparti házában, dühösen várja a gyógyulását. Úgy érzi, hogy ellene irányuló, összehangolt szivárogtatásokkal próbálják rávenni a visszalépésre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­­k­e­l­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­­p­­u­­­n­c­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
atti64
2024. július 20. 22:34
A MUMIA VISSZATÉR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bunyevac1964
2024. július 20. 21:58
Hajra Biden ! A leges legjobb variacio ha ő marad az elnökjelolt es a valasztas napjan leadja majd a voksat az elelnokére, Trumpra ! 😂
Expert0418
2024. július 20. 21:36 Szerkesztve
Az a nézés....A név amit mindenki keresett : Clint Eastwood Joe bá korunk western hőse! Szikla kemény, szívós és nem a szavak embere.... Je suis Biden!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!