Hollandia
ÉLŐ
Törökország

Fordulat Ukrajnában? – ezek az adatok sokkolhatják Zelenszkijt

2024. július 04. 07:03

Egy friss közvéleménykutatás szerint az elmúlt két évben komoly változáson ment át az ukrán közvélemény.

2024. július 04. 07:03
Polish PM And Latvian President Visit Ukrainian President In Kyiv

Nyitókép: Alexey Furman/Getty Images

Egy friss felmérés látott napvilágot, amely valószínűleg aggasztó lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára. Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) által végzett kutatás szerint Ukrajna lakosságának 45 százaléka elfogadná az Oroszország által elfoglalt területek elvesztését cserébe a „választás szabadságáért”, az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásért, valamint a hadsereg és a függetlenség megőrzéséért – írta meg a Sztrana.

A felmérésből az is kiderül, hogy a polgárok 26 százaléka inkább visszakapná a megszállt területeket, beleegyezne a demilitarizációba, a semleges státuszba és abba, hogy nem csatlakozhat az EU-hoz és a NATO-hoz. A megkérdezettek 29 százalék nem tudja eldönteni, mi lenne a legjobb megoldás.

Az ukránok megosztottak a tárgyalások kérdésében

A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy az ukránok 47 százaléka támogatja az Egyesült Államok és Oroszország közötti közvetlen tárgyalásokat Ukrajnáról Kijev részvétele nélkül, míg 49 százalék ellenzi ezt a lehetőséget. Ez az arány majdnem teljesen egyenlő megoszlást mutat.

Korábbi híradások szerint Európában sokan szkeptikusak Ukrajna győzelmi esélyeivel kapcsolatban, és úgy vélik, hogy a háború akár öt évig is eltarthat. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek csaknem fele szerint a háború nem harctéren, hanem békekötés által fog véget érni.

Növekvő hajlandóság a kompromisszumra

A közvélemény-kutatás adatai azt is mutatják, hogy egyre többen támogatják a háború kompromisszumok révén történő befejezését. A megkérdezettek 58 százaléka szerint az ukrán hatóságoknak nem szabad engedniük az Oroszországgal folytatott tárgyalások során, és addig kell folytatniuk a harcot, amíg csak lehet. 

Ez az arány 2022 májusában még 80 százalék volt.

Az új adatok jelentős kihívást jelentenek Zelenszkij számára, hiszen a felmérés alapján az ukrán közvélemény egy része már inkább a béke és a kompromisszumok felé hajlik.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­k­e­­­l­d­­ ­a­ ­­­s­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­p­­­u­­n­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
vamonos
2024. július 04. 09:49
"A megkérdezettek 58 százaléka szerint az ukrán hatóságoknak nem szabad engedniük az Oroszországgal folytatott tárgyalások során, és addig kell folytatniuk a harcot, amíg csak lehet. " És ez az 58% megy a frontra önkéntesen, vagy lasszóval kell összefogdosni őket? Az ukránok nem tudják felfogni, hogy mi történik a fronton, vagy éppen olyan álomvilágban élnek, mint Zselé?
remi
2024. július 04. 09:32
"Egy lembergit vajmi kevéssé érdekel Harkov státusza. Talán Odessza érdekli, mert jó volt ott nyaralni 2021-ben." Ha viszont csakis a harkoviakat vagy odesszaiakat kérdeznék meg akkor nem feltétlenül fix 1-es a válasz..... Az azért onnan is elég jól látszik, hogy mariupolban normalizálódott az élet, bőségesen vannak munkahelyek, elfogadható fizetés van rubelben, de a piacon lehet hrivnyáért is vásárolni és lehet hoholul nyilatkozni a ruszki állami tévé riporterének.
Patika
2024. július 04. 08:46
Ripacskodásnak megvetés a vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!