Az Európai Bizottság döntött Magyarország, Szlovákia és Ukrajna között, csak még nem meri bevallani

2024. július 30. 12:09

Az ukrán sajtó szerint nincs miért aggódnia Volodimir Zelenszkijnek, mert a rossz viszony miatt az Európai Bizottság úgysem áll Budapest és Pozsony mellé – már csak a hivatalos bejelentés hiányzik.

2024. július 30. 12:09
null

Nyitókép: AFP/Dimitar Dilkoff

Magyarország és Szlovákia arra kérte az Európai Bizottságot, hogy sürgesse Ukrajnát a Lukoil orosz olaj tranzitjának tilalmának feloldására, ám ezt a kérést elutasították – írja a Korrespondent, amely szerint már csak a hivatalos álláspont hiányzik az ügyben.

Három uniós diplomata név nélkül elárulta, hogy a tagállamok közül 11 ország nem állt Budapest és Pozsony mellé, ráadásul az Ukrajnával kötött kereskedelmi megállapodás tartalmaz egy záradékot, amely lehetővé teszi Kijevnek a tranzitszállítások blokkolását, azaz nem sérti meg az Unióval kötött szerződést.

A lap bő egy héttel ezelőtt egyébként már megjósolta, hogy a rossz viszony miatt az Európai Bizottság úgysem áll Magyarország mellé Ukrajnával szemben, így Volodimir Zelenszkijnek nincs miért aggódnia. A szakértői véleményekkel ellentétben az ukránok azt állítják, hogy a Lukoil-tiltás nem okoz energiahiányt vagy árrobbanást.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. július 31. 16:54
Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a pozsonyi Slovnaft olajfinomító nem folytatja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot, amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása. Ukrajna garantálja a kőolaj tranzitját a szankciókkal nem sújtott vállalatok számára, és kész megoldani a tranzitkérdéseket Szlovákiával az Európai Unió társulási megállapodásával összhangban – közölte kedden Roman Andarak ukrán energiaügyi miniszterhelyettes. Eközben Szijjártó von der Leyenre vár..
rizseslecso07
2024. július 31. 12:09
Egy idő után nem hiszek a diplomáciai takony kenegetésben, szájkaratében. Az állandó mentegetőzés, megmagyarázás csak azt árulja el, hogy olyan kemények vagyunk mint a lófing. A politikai ringyót ideje lenne elküldeni az anyjába, a határokat meg lezárni. Szerintem.
sztara
2024. július 31. 11:03
"Az európai bizottság úgysem áll Magyarország mellé",akkor miért sírnak,hogy a magyarok nem szavazták meg a Venezuelai elnökválasztás elitélését?
Kristály
2024. július 31. 08:46
Leyen és Zseli érdemelnek egy egy kitüntetést a mellkasukra abból a sok golyóból amit emberölés szándékkal átküldtek Ukrajnába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!