Brüsszel reagált Magyarország és Szlovákia dühére – bár ne tette volna

2024. július 30. 08:56

A név nélkül nyilatkozó uniós diplomaták szerint az Európai Bizottság nem akar segíteni az energiabiztonságot fenyegető ukrán szankció ügyében Magyarországnak és Szlovákiának, mert ez „az ő bajuk”.

2024. július 30. 08:56

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Magyarország és Szlovákia megpróbálja kihasználni az uniós szabályokat, hogy megőrizzék a hozzáférést egy olyan kedvezményes termékhez, amelyet szinte mindenki másnak mellőznie kell, az orosz olajhoz – írja a Politico azzal kapcsolatban, hogy az ukránok blokkolják a Lukoil által értékesített kőolaj tranzitját, ami energiahiányt és árrobbanást is okozhatna.

A két ország kérte az Európai Bizottság beavatkozását, ami kényszerhelyzetbe hozta az Uniót. Több diplomata azon dühöngött, hogy ez nem az ő problémájuk.

A lapnak egy név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta, hogy sok EU-tag költséges, de szükséges erőfeszítéseket tett, hogy megszabaduljon az orosz gáztól és olajtól való függéstől – ez várhat Magyarországra és Szlovákiára is.

A szerzők baráti orosz kapcsolatokkal vádolják Orbán Viktort és Robert Ficót is, példaként pedig a németeket és a lengyeleket említik, akik korábban leállították az orosz nyersolaj vásárlását. A magyar kormányfő nemrég arról beszélt, hogy ő még nem látott a lengyelekéhez fogható, mélyen szemforgató politikát, hiszen üzletelnek az oroszokkal, ugyanakkor kritizálnak is ezért minket. 

Nem hiszem, hogy a Bizottság szívesen segítene Magyarországnak

– árulta el a brüsszeli portálnak egy diplomata.

A magyar kormány már jelezte, dolgozik az alternatív megoldásokon, míg Fico egyenesen ultimátumot adott Ukrajnának.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 592 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2024. szeptember 04. 07:14
Sajátos a HOHOL-MOCSOK LOGIKA. Ők kibaszhatnak velünk, de azért mi segitsünk nekik. Erre mondtuk azt anno a diósgyőrvasgyári Alsó-Szinva utcában Pataki Attival, hoszasszongya: "HÁÁT A KIS FASZOM NEM KÉÉNE???"
József Kiss
2024. augusztus 27. 13:08
Azt nem mondják meg, ha a környezőországok nem segítenek hogyan jut el az olaj hozzánk, talán repülőgépeken?
A nagy vonatrablás
2024. július 31. 12:09
Rohadjon meg az EU, anno gazdasági társulásnak indult, most meg már a gyarmata vagyunk és a legtöbb európai ország vezetője kínyalja a seggüket. "Nevetséges" már az ukrajnai háború is, ami tulajdonképpen semmi másról nem szól, mint a Bidé érdekeltségébe lévő nyersanyag, stb. beszerzése és a megvett EU-s politikusok partnerek ebben, elárulták Európát. Az országok vezetői pedig saját népüket, hazájukat, a globalisták érdekeit szolgálják havi több millió euróért (30 ezüst).😡
abcugabcug
2024. július 31. 09:34
A MOL nem panaszkodik, az olaj jön. Minek ez a cirkusz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!