Az idő a békepolitika oldalán áll – Orbán Viktor tusványosi beszéde a Mandineren (VIDEÓ)

2024. július 27. 09:36

A miniszterelnök szombaton zárta a 33. Tusványos szabadegyetemet. Összefoglalónk!

2024. július 27. 09:36
TÕKÉS László; ORBÁN Viktor

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor még 2023-ban úgy zárta a tusványosi beszédét, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2024-ben már nemcsak a 2030-ig zajló eseményekről tud politikai előrejelzést adni, hanem arról is, hogy milyen lehet a világ 2030 és 2040 között. Elemzők azt várják, hogy a miniszterelnök szombati beszéde, hasonlóan a tíz évvel ezelőttihez, évekre beszédtémát ad majd. 

Ezt is ajánljuk a témában

A kormányfő csütörtökön érkezett meg Tusnádfürdőre, meglehetősen huszárosan. Pénteken pedig arról posztolt a közösségi médiában, hogy már a tusványosi beszédét írja.

A színpadon az elmúlt 33 esztendőben már megszokott trió, (balról jobbra haladva) Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László köszöntötte az érdeklődőket.

Jobb pályán”

 – hangsúlyozta a beszéd témáját Németh Zsolt, a Fidesz alapító tagja a felvezetőjében. Kiemelte, hogy megakapult a Patrióták Európáért pártszövetség, és a harmadik legnagyobb erő lett Brüsszelben, 84 képviselővel – s amely nemzetközi szövetségről minden bizonnyal a miniszterelnök úr is beszélni fog.

Tőkés László püspök bevezető beszédében elmondta: reméli, hogy

az RMDSZ két EP-képviselője kilép majd „a nevére méltatlanná vált” Európai Néppártból,

és csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke többször is kifejtette, hogy pártja nem kíván kilépni a Néppártból – egyelőre. Tusványoson arról beszélt, hogy balra csúszott a Néppárt, de még menthető.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke beszéde elején kijelentette: örül, hogy idén nem kapott diplomácia demarsot a bukarestiekről. Tavaly azt mondta, hogy a román miniszterelnökkel egy szép barátság kezdetén van, idén pedig azt, hogy „haladunk”. Megjegyezte, a Budapest-Bukarest gyorsvasútról és románia schengeni tagságáról is tárgyaltak.

A globális folyamatokról elmondta a miniszterelnök, hogy a világ lassan, de elmozdul a békepárti politika irányába. Kiemelte, hogy mai beszédének 3 fő témája van:

1. A háború felfedi azt a valóságot, amelyben élünk.

2. Mi lesz a háború után? Új világ jön vagy a régi folytatódik?

3. Ha új világ jön, hogyan kell Magyarországnak felkészülnie rá?

A háború a mi piros pirulánk” – idézte fel a Mátrix c. filmet. Ha a kék pirulát választjuk, akkor maradhatunk a látszatvilágban, de a háborút kaptuk meg, „ezt kell lenyelnünk”. A miniszterelnök szerint a háború egy eddig nem ismert, teljesen más perspektívát ad. Ebben a valóságban elvesztik erejüket az ideológiák, a statisztikai ügyeskedések, a politikusok taktikai füllentései.

Marad a pőre, brutális valóság”

 – szögezte le. A háborúban brutális veszteségeket szenvednek a felek, százezres nagyságrendben, „ennek ellenére mégsem akarnak megegyezni [...] mert azt hiszik, hogy győzhetnek”.

Az ukránok azt hiszik, hogy ők valójában önvédelemben vannak, az oroszok pedig azt gondolják, hogy az ukránoknak meg van ígérve a NATO-tagság, ők pedig nem akarnak sem NATO-csapatokat, sem NATO-fegyvereket látni az orosz-ukrán határon.

Ha a két háborúzó félen múlik, nem lesz béke – tette hozzá.

Az elmúlt években ahhoz voltunk szokva, hogy az Egyesült Államok Kínát tálalta ellenfelének, most pedig azt látjuk, hogy Oroszországgal vív proxyháborút. Feltette a miniszterelnök a nagy kérdést: mi a logika abban, hogy Amerika egy tömbbe helyezi a két nagyhatalmat?

Ukrajna új létértelmet talált a háborúban a miniszterelnök szerint. Kifejtette: az ország eddig ütközőzóna volt, most viszont feltűnt előtte a Nyugathoz tartozás perspektívája.

Az európai politika összeomlott, feladta az önvédelmét, az USA politikáját követi, akár az önsorsrontás árán is. A szankciók felviszik az energia árát, és hogy szó nélkül hagyjuk az Északi áramlat felrobbantását, ezt a

nyilvánvalóan Amerikaiak által irányított terrorcselekményt”, az nem más, mint a behódolás aktusa.

A francia-német tengely megbukott – szögezte le a miniszterelnök. A háború kezdete óta kiépült egy London-Varsó-Kijev és egy Balti-államok tengely. A lengyelek például korábban még kikerülték a francia-német tengelyt, Lengyelországot akarja megtenni Amerika első számú támaszpontjának Európában, ellensúlyozandó a németeket és az oroszokat.

Orbán Viktor szerint az a terv, hogy Oroszországot meggyengyítsék, a németeket pedig túlfejlődjék a lengyelek – ezért is hátráltak ki a V4-ekből.

Megjegyezte, nem látott a lengyelekéhez fogható, mélyen szemforgató politikát, hiszen 

ők üzletelnek is az oroszokkal, ugyanakkor kritizálnak is ezért minket.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy Európa nyugati fele már egy poszt-nemzetállami nézőpontból figyeli a világot. Ez a kérdés az Egyesült Államok kapcsán is, hogy Trump vissza tudja-e emelni a poszt-nemzetállami állapotból a nemzetállami szintre. Ezért akarják Trumpot kiiktatni, tette hozzá. „Ne legyen kétségünk, az ami történt, nem biztos, hogy az utolsó kísérlet volt a kampányban”. Trump kapcsán elmondta a miniszterelnök, hogy a pénteki napon beszélt a volt elnökkel, 

Trump pedig a lelkére kötötte, hogy adja át üdvözletét a tusványosi táborlakóknak.

A poszt-nemzeti gondolkodásról

A miniszterelnök kifejtette, hogy az 1960-as évekig kell visszamenni, hogy valaki megértse a nyugati poszt-nemzeti gondolkodás létrejöttének okát: a szexuális forradalom, a diáklázadások a kifejezései voltak annak, hogy az egyén szabadabb lesz, megszabadul a kollektíváktól, csak épp azóta kiderült, hogy az egyén csak közösségekben válhat igazán naggyá. 

Nyugaton pedig már nem vágynak közös célokra.

A nagyság titka Orbán Viktor szerint az, hogy képes legyen az ember arra, hogy valami önmagánál nagyobbat szolgáljon, Istent, hazát, családot.

De a Nyugaton nagyság helyett nagyképűség érezhető, a feleslegesség érzete pedig agresszivitást szül, s megjelent új embertípusként az agresszív törpe.

Második pont: olyan változás jön, amire ötszáz éve nem volt példa

Második nagy témájához érve Magyarország miniszterelnöke kifejtette, hogy régen a változások nyugatos módon történtek, Nyugatról jött a változás, ám most világrendszerváltás történik – Ázsia irányából.

A következő hosszú-hosszú évtizedekben Ázsia lesz a világ meghatározó központja

 – szögezte le, majd megemlítette a BRICS-et és a Shanghai fórumot. Egyre több helyen ott van a technológiai és a tőkeelőny, ott van a legtöbb pénz, ott vannak a legnagyobb pénzügyi alapok, ott lesznek a világ legjobb egyetemei, és mi, nyugatiak még az oroszokat is beletoltuk ebbe a tömbbe.

Donald Trump kísérlete az utolsó lehetőség, hogy Amerika megőrizhesse világelsőségét.

És az élvez majd elsőséget, hogy egész Észak-Amerikát megerősítsék. „America first!” – komolyan kell venni. Mindenhol tőkebevonzó képességet növelnek. Meg fogják fizettetni a biztonság árát velünk, európaiakkal, a NATO-val, és megindítják a hatalmas infrastruktúrafejlesztést.

Európa lehetősége a „skanzen”: az USA alá betagozódva, de fejlődési lehetőségek nélkül; a másik opció pedig a stratégiai autonómia, vagyis az, hogy Európa felveszi a versenyt a világelsőségért – aminek az egyik fontos eleme, hogy a háború után új kiegyezést kell kötni Oroszországgal.

Európának fel kell adnia magát mint önálló politikai projektet, viszont gazdasági projektként fel kell vennie a versenyt.

Ukrajna nem lehet se NATO-, se uniós tag, a lengyeleknek pedig vissza kell térniük Közép-Európába.

Harmadik pont: a világrendszerváltás veszély vagy lehetőség Magyarország számára?

A miniszterelnök szerint ha nem veszélynek, hanem lehetőségnek látjuk a világrendszerváltást,

akkor kezdeményezőnek kell lennünk, önálló nemzeti politikát kell folytatnunk.

A magyar nagystratégia veleje a konnektivitás. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem engedjük magunkat bezárni se a keleti, se a nyugati világgazdaságba. Nem szállunk be a Kelet elleni blokkosodásba, önálló utat járunk. A nagystratégia második fele a szuverenitás védelme. Le van fektetve a nemzeti szuverenitás gazdasági alapja is. Megvannak a gazdasági bajnokok az összes iparban, amelyek mind kint vannak a nemzetközi térben, ahol versenyképesnek bizonyultak. A piramisban a bajnokok alatt ott vannak a középvállalatok, alattuk pedig a kis- és középvállalkozások.

A szuverenitás alapja, hogy az államadósságot 30 százalék közelébe kell csökkenteni, meg kell jelenni a gazdaságban regionális hitelezőként. Termelőközpontnak kell maradni, mert a hazai munkaerő csak itt találhat százszázalékos foglalkoztatást. Ide tartozik még az egyetemi és innovációs központok kiépítése is.

A magyar társadalomnak pedig szilárdnak és rugalmasnak kell lennie: 2035-re Magyarországnak demográfiailag önfenntartóvá kell válnia Ehhez pedig a háború után a gyermekekért járó adókedvezményt növelni kell, a Nyugat-Európából érkező keresztényeket pedig be kell zsilipelni. „Eddig ők válogattak, most mi”.

A teljes foglalkoztatottságot fent kell tartani, a magyar faluk történelmi örökségét pedig meg kell őrizni.

A szuverenitásvédelem lényege a nemzeti különbözőségek megtartása, a saját nemzeti karakterünk megtartása: a nyelvőrzés, a keresztény értékek megtartása. A magyar nagystratégiának nem szabad a „Kis-Magyarországból” kiindulnia, így a kormány belátható időn belül kiterjeszti a magyar családtámogatási rendszert az országhatáron túl található magyarok lakta területekre is.

A következő 20-25 évben folyamatos vita lesz a világrendszerváltáshoz való viszonyról, és a politikai ellenfeleink mindig a betagozódás hívei lesznek, a nagystratégia végrehajtását pedig nem „mi” fogjuk befejezni, hanem a mai 20-25 évesek – mondta Orbán Viktor.

Az ellenfelet a liberélis korszellem folyamatosan csatasorba állítja, köztük mindig lesznek latte avokádós, slimfites, öntetszelgő politikusok, míg a nemzeti tábor csak trombitaszóra bújik elő, és a nemzeti zászlót magasra emelők köré gyűlik, éppen ezért fiatal harcosokat kell keresnünk.

Nemzeti érzelmű, bátor, fiatal harcosok kerestetnek”

 – fejezte be a 33. Tusványos végén tartott beszédét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Összesen 422 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­e­­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
altercat1
2024. július 27. 17:22
Bolsi-libsikéink nem értik a beszéd lényegét, így el kell nekik magyarázni: TOVÁBBRA IS SZOPNI FOGTOK!
szeekely
2024. július 27. 16:07
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kamala Harris amerikai elnökjelölt olyanok mint Jin és Jang, egymást kiegészítő, komplementer békeharcosok! Viktor szerint ha a zsido öli a palesztint, az jó, azt fokozni kell. Ha az oroszok és ukránok egymást ölik, az nem jó, békére van szükség. Kamala szerint ha az oroszok és ukránok egymást ölik, az jó, azt fokozni kell. Ha a zsidók ölik a palesztinokat, az nem jó, békét kell kötni. Két összeillő ember, ilyen kapcsolatok csak az égben köttetnek! Lol
v4nmeeg1p3psid
2024. július 27. 16:02 Szerkesztve
A helyszín kiválasztása is jeles. Az ilyen nagyívű beszédek megtartására legjobb hely Erdély. Figyelj, ezek száz éve cumizzák az oláh faszt. Eszükbe nem jutott fellázadni. Nem az a visszakérdezős, visszabeszélős fajta. Logikus. Csak odamegyek, előveszem a brét, és kész: Elaléltak. Pavlovi reflex. Jedi-trükk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!