Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Szlovákiában a politikát felváltotta a pszichiátria

2024. június 07. 20:59

Ebben a beteges időszakban öltött formát Juraj C. terve a miniszterelnök meggyilkolására.

2024. június 07. 20:59
null
Dag Daniš
Dag Daniš

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A szerző korábban az egyik legolvasottabb szlovák napilap, a Hospodárske Noviny főszerkesztő-helyettese, jelenleg a legolvasottabb szlovák portál, a štandard.sk munkatársa.

Szlovákia a világsajtó címoldalán.

Juraj C. gondoskodott erről, amikor rálőtt Robert Fico kormányfőre. 

Óriási sokk volt ez Szlovákiának és Európának is. Bár, ha belegondolunk, valahol a tudatunk mélyén éreztük: valami hasonló, valami nagyon rossz történni fog, ha nem is ennyire véres formában.

A Štandard hasábjain folyamatosan figyelmeztettük az olvasókat,

a választás győztese ellen zajló hisztérikus kampány robbanásközeli állapotokat eredményezhet.

Vagy, ha úgy tetszik, jön a forráspont, amely erőszakos társadalmi konfliktusba torkollhat. Pont erről beszélt néhány héttel ezelőtt Robert Fico. Azt mondta, várja, az ellenzéki sajtó által gerjesztett frusztráció mikor csap át a kormánypárti politikusok elleni erőszakba. 

A töréspont, amelyet sokan nem bírtak elviselni, Korčok vereségével jött el (Az ellenzék által támogatott Ivan Korčok, korábbi külügyminiszter a tavaszi államfőválasztáson Peter Pellegrini fő kihívója volt. – a szerk.). A vert táborban beteges méreteket öltött a gyűlölet és a frusztráció.

A politikát felváltotta a pszichiátria.

Éppen ebben a beteges időszakban öltött formát Juraj C. terve a miniszterelnök meggyilkolására. Nem sokkal az elfogása után el is ismerte, alig egy hónappal korábban határozta el magát. Nem sokkal az államfőválasztás után. Akkoriban sokan szorongásoldóhoz nyúltak, mások alkoholhoz. Voltak, akik azzal izmoztak, hogy emigrálnak – persze csak a Facebookon. Megint mások váltig fogadkoztak, kitartanak a Gonosz elleni harcban. De volt egy, egy erősen frusztrált, de szilárdan elkötelezett valaki, aki fegyverhez nyúlt. 

Végül öt lövést adott le Robert Ficóra, mondván, nem bírja többé elviselni az Ukrajnának nyújtott katonai segítség elmaradását, a különleges ügyészség felszámolását, a média elleni támadásokat, a köztévé átalakítását…

Mondjuk ki, Juraj C. pontosan úgy viselkedett, mint a legegyszerűbb, legprimitívebb politikai propagandák fogyasztója. 

A kormányfő elleni merénylet teljesen átrajzolta a politikai színteret. A progresszívek, Naď demokratái (Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter, a Demokrati párt elnöke – a szerk.), Matovič és a sajtó nagy része a politikai küzdelmet a Jó és a Rossz örök harcává változtatták. Háborút hirdettek az általuk társadalmilag veszélyesnek, kétségbeesettnek, bűnözőknek, agresszívnek, konteósnak beállított kormánypártiak ellen.

A végén pedig meglepődve tapasztalták, hogy a gyűlölet és agresszió ott van az ő soraikban.

Fico egy véres támadás áldozataként az életéért küzd. 

Sokaknak persze ez sem volt elég. Érkeznek a nyakatekert összeesküvés-elméletek. Nikita Slovák, egy „művész” például úgy ítélte meg, a merénylet megrendelőjét Oroszországban kell keresni. 

Persze, mondhatnánk, hogy egyetlen őrült támadását nem lehet összekapcsolni az ellenzékkel. Normális körülmények között még igaz is lenne! Csakhogy Szlovákiában rég nincsenek már normális körülmények. A valóság elől menekül, aki azt állítja, Juraj C. tette pusztán a normálistól való érthetetlen eltérés és semmi köze a kormányellenes politikai és mediális kampányokhoz.

A legijesztőbb épp az, hogy Juraj C. merénylete igenis érthető!

A szlovák politika, meg persze a mediális tér normális ügymenetéből következik.

Egy jóval tágabb problémakörbe illeszkedik, a józan ész elvesztése, a társadalom radikalizálódása jelentette problémák közé. 

Épp erről beszélt Fico abban a bizonyos videóban, amelyben figyelmeztetett, támadások érhetik a kormány tagjait. „Nem más vélemények, más megoldások pártolóival küzdünk, hanem veszélyes, intoleráns emberekkel” – mondta akkor.

Olyan emberekkel, akik képtelenek elviselni az övéktől különböző véleményt, az általuk elvárttól eltérő választási eredményeket. 

Valahol itt van a kutya elásva!

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. június 08. 15:03
Szlovákia akkor járna legjobban, ha perszonálunióra lépne Magyarországgal, vagy Csehországgal. Esetleg mindkettővel egy időben, de tényleg, ez komoly, mindenki megtartja teljes nemzeti szuverenitását, - oktatás, egészségügy, önkormányzatok stb, tehát a helyi beágyazottságát, de akkor miben állnának össze: Először: a közös kormányfőt, külügyest, rotációs rendszerben, 4 évenként felváltva adni, a parlamentek megmaradnak
hallgató
2024. június 08. 08:48 Szerkesztve
Számomra a legundoritóbb az a szlovákiai magyar ex-komcsi/libsi társaság, akik min 2010 óta ontják magukból a polgári Magyarországot mocskoló, diktatúrázó írásokat.....és a hétvégeken Budapestre járnak szórakozni, gyerekeik itt tanulnak, nekik akár saját ingatlanjuk is van ebben a pokoli orbanbasi diktatúrában.
Zsolakomarom
2024. június 08. 08:02
Ficot elmeletem szerint nem lottek le. Vaktoltennyel lohettek, inside job Sok gyanus elem van: 1. a helyszinen minimalis szamu statiszta, de sok rendor es testor volt jelen 2. az allitolagos merenylot megsem lottek szitava 3. az allitolag 5xosen belenlott ficobu nem jott ver! de semmi 4. a serult fico soha sehol nem volt lathato, azota se
2024. június 08. 07:59 Szerkesztve
Agyament eszmefuttatás. Pedig egyszerű a képlet. Az elégedetlenség a Juraj Cintula verseiben megfogalmazódó gazdasági elnyomó r e n d s z e r n e k szólt. Nem Ficó személyének, mert ő csak egy cserélgethető fogaskerék egy gépezetben. Cintula leírta kimondta és részletezte mindazt, ami zavarja. A köznépen való kapitalista élősködés fájt neki a legjobban. Íme a bizonyíték egyike.: Szent kötelesség Tudom minden marad a régiben csak a szereplők változnak, Új kerékként a gépezetben, ami nem törődik velem és nem fogja kimondani a nevem, meg hogy mi az igazság és mennyire éget és fáj nekem Torkomra forrasztja a szót, mint a rákos daganat Az ember csak cserélődik, de különb nem lesz, ugyanaz marad Kiábrándultak már ezért nem bíznak ..ezért.. Mondjuk ki az igazat, amiben még bízni tudnak. Hogy lehet tutira kivitelezni egy radikális tettet, ha a döntés megszületett? A megfigyelő és tudni akaró zsarnoki rend miatt az adja a legnagyobb védettséget, ha egyedül csinál mindent. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!