Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Sorra csatlakoznak országok a Nyugat kihívóinak közösségéhez

2024. június 15. 09:00

Az új hatalmi központok fenntartják maguknak azt a jogot, hogy fejlődésük útját maguk válasszák meg.

2024. június 15. 09:00
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Getty Images / Bet Noire

 

Június 10-én és 11-én az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban tartották a BRICS-országok külügyminisztereinek éves találkozóját. Az év eleje óta a BRICS öt új országgal bővült: Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Etiópia csatlakoztak Brazíliához, Oroszországhoz, Indiához, Kínához és Dél-Afrikához.

Az utóbbi hónapokban pedig számos további ország jelezte csatlakozási szándékát az országcsoporthoz. Köztük Bahrein, Belarusz, Kuba, Kazahsztán, Pakisztán, Szenegál, Venezuela, Törökország, Bolívia és Thaiföld. A kínai elnök meghívta Aleksandar Vucic szerb elnököt is a soron következő BRICS-csúcstalálkozóra, amelyet októberben tartanak majd Oroszországban.

Mozgásban a világ

A BRICS bővülése jelzi, hogy 

Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten is újabb hatalmi központok emelkednek fel,

amelyek fenntartják maguknak azt a jogot, hogy fejlődésük útját maguk válasszák meg. Ennek hatására pedig a világpolitikai tektonikai lemezei eltoldódnak, ennek pedig egy többpólusú világrendet világrend lehet az eredménye. 

Ez persze nem egy szempillantás alatt fog végbe menni, az utóbbi években viszont az egyértelműen látható, hogy

a globalizáció egy „funkcionálisabb” irányba mozdult el.

Az elmúlt 15 év során a BRICS egy jelentős kormányközi együttműködés politikai platformjává nőtte ki magát, amelynek célja, hogy tagjai és a globális dél számára is nagyobb befolyást biztosítson a világ ügyeibe való beleszólásra. Kétségtelen, hogy az elkövetkező években még nagyobb szerepet fognak játszani a nemzetközi diplomáciában.

EU helyett BRICS?

Az elmúlt hetekben hónapokban két hír miatt is felhúzhatták a szemöldöküket. Sajtóhírek szerint belgrádi látogatása során Hszi Csin-ping elnök meghívta Aleksandar Vucic elnököt a soron következő BRICS-csúcstalálkozóra. A hírek szerint Vucic pedig nem zárkózott el a találkozón való részvételtől. Nemrég pedig Hakan Fidan török külügyminiszter jelentette be, hogy Törökország csatlakozni kíván a BRICS-országokhoz

Mind Szerbia, mind Törökország – bár utóbbi esetében ez 2018-ban megrekedt – hosszú ideje folytatnak csatlakozási tárgyalást az Európai Unióval. Ankara még 1987-ben nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az EU elődjéhez, Belgrád pedig 2009-ben kérte hivatalosan felvételét az unióba. Ha az említett országok előbb csatlakoznának a BRICS-hez, mint az EU-hoz, 

ez – különösen Szerbia esetében – komoly diplomáciai bukás lenne Brüsszel számára.

Amit a szemünk előtt látunk, az a BRICS fokozatos felemelkedése. Az országcsoport bővítésével kapcsolatban megfogalmazott – főként nyugati – aggályok egyelőre nem úgy tűnik, hogy beigazolódnak. Oroszország és Irán, jelenleg a világon két a nyugat által legjobban szankcionált gazdaság nem mutatja az összeomlás jeleit, éppen ellenkezőleg, Irán felvétele után Teherán gyakorlatilag kiszabadult a nemzetközi elszigeteltségből. Kína és India gazdasági növekedése valószínűleg idén is magasabb lesz, mint a nyugati államok növekedése.

A  jelenlegi BRICS a világgazdaság mintegy 30 százalékát teszik ki, és a világ népességének 45 százalékával, mintegy 3,5 milliárd fővel rendelkeznek. A világ olajtermelésének több mint 40 százalékát adja a csoport. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a BRICS-országok jelenleg a globális GDP 32 százalékát teszik ki vásárlóerő-paritáson (PPP).

A PPP alapján számolt GDP-t számos kritika éri, valószínűleg éppen ezért Dilma Rousseff, az Új Fejlesztési Bank (NDB) vezetője februárban kijelentette: a BRICS célja, hogy a globális nominális GDP tekintetében megelőzze a G7-eket.

Infographic: The Rise of the BRICS | Statista You will find more infographics at Statista

Ahogy egyre erősödik, úgy egyre többször hasonlítják össze a BRICS-országokat olyan nyugati együttműködésekkel, mint például a G7 országcsoport. Azonban a két szervezet között nincs sok közös, egyrészt a BRICS tagországainak száma már jelenleg is jóval meghaladja a G7 tagok számát. Továbbá a BRICS-re nincs olyan értelemben befolyása egyetlen tagországnak sem, mint amilyen befolyással az Egyesült Államok rendelkezik a nyugati szervezetekben. 

A BRICS-ben több olyan ország veszt részt, amely egymástól független külpolitikát folytat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyugat-ellenes forradalom vagy új világrend?

Ahogy minden nemzetközi és regionális együttműködésnek, természetesen a BRICS-nek is vannak problémái és szembesül nehézségekkel. Az országok együttműködésének keretei még viszonylag kiforratlanok, szervei pedig még eltörpülnek más nemzetközi szervezetek intézményeihez képest. A tagországok érdekei, fejlettségi szintje, politikai rendszerei, ideológiái és vallásai eltérőek. Ugyanakkor több kérdésben éppen a Nyugat elhibázott külpolitikája kovácsolja össze a globális dél országait.

Azonban elhamarkodott lenne azt állítani, hogy a BRICS egy Nyugat-ellenes szövetség lenne, hiszen már most is több olyan ország a tagja, és több olyan ország is érdeklődik a tagság iránt, amely ezzel párhuzamosan például az Egyesült Államok katonai szövetségese. A gyakorlatban inkább arról van szó, hogy 

a globalizáció egy új, „realista” szakaszba lépett,

amelynek nyitányát jelzi a BRICS felemelkedése is. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. június 15. 13:58
Nasi12 Kína egyetlen generáció alatt 6-700 millió embert emelt ki a szegénységből a középosztályba.
Ehetős Odó
2024. június 15. 13:55
Számunkra főképp Szerbia és Törökország belépése lenne érdekes fejlemény. Törökország azért, mert nato-tag, sőt, a legerősebb “európai” tag, precedensértékű lenne. Szerbia pedig azért, mert közvetlen szomszédunk és az első lenne a régiónkban, nekünk pedig kvázi folyosó Kína felé, egyébként is. A többi jelentkező között is vannak értékes olaj- és gáztulajdonosok, mint a venézek, a kazahok meg arabok is. Ezek jelentősen erősítenék a társaságot. Alakul ez.
Nasi12
2024. június 15. 13:42
Kína erösiti a világ középosztályát. Demokratizálja a világ személyi informatikáját. A mobil telefonok, tabletek, notebookok, mini asztali számitógépek terén olyan ár teljesitmény arányt produkálva, ami millióknak elérhetövé teszi az erös közép kategóriás eszközöket is.
Kovács Ubul
2024. június 15. 13:05
A briccset a saját tagjai sem veszik komolyan, semmilyen egységes rendszert nem képvisel, a tagjai részben egymás ellenfelei. Így nettó ostobaság bármilyen közös hatást számlálgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!