Oroszország a BRICS elnökeként építené a többpólusú világrendet

2024. január 07. 10:47

Bővítés, biztonsági együttműködés és dedollarizáció – ezek a témák fogják uralni a Nyugaton kívüli hatalmakat összefogó BRICS-együttműködés 2024-es évét.

2024. január 07. 10:47
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Oroszország 2024 első napján átvette a BRICS országok soros elnökségét, amelynek keretében mintegy kétszáz politikai, gazdasági és társadalmi eseményt terveznek megtartani, valamint egy októberi csúcstalálkozót Kazanyban.

A feltörekvő, nagy gazdaságokat tömörítő BRICS-csoport, amely eredetileg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát foglalta magában, 

2006-ban jött lére Moszkva kezdeményezésére 

Jekatyerinburgban, majd Dél-Afrika is csatlakozott a csoporthoz 2009-ben. 

Az országok vezetői 2023 augusztusban, a Dél-Afrikában tartott 15. BRICS-csúcstalálkozón hagyták jóvá a csoport bővítését azzal, hogy Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást a blokkhoz való csatlakozásra. Tagságuk – Argentína kivételével – hivatalosan 2024. január 1-jén lépett hatályba. Argentína végül hivatalosan elutasította a meghívást, miután az újonnan megválasztott elnök, Javier Milei ellenezte a lépést, és 

azt nyilatkozta, hogy az országa nem fog „kommunistákkal szövetkezni” az ő irányítása alatt.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelszavak: multilateralizmus és méltányos világrend

A BRICS bővítése Argentína döntése ellenére is minden bizonnyal központi kérdése lesz az orosz elnökségnek. Vlagyimir Putyin az ország BRICS-elnökségéről szóló üzenetében hangsúlyozta, hogy Oroszország ezt a lehetőséget „a méltányos világrend kiépítésének és

a multilateralizmus megerősítésének szenteli

a méltányos globális fejlődés és biztonság érdekében”.

Putyin azt is elmondta, hogy a 2024-es elnökség mottója: „a multilateralizmus megerősítése az igazságos globális fejlődés és biztonság érdekében”. Az orosz elnök szerint a BRICS tevékenysége „pozitív hatással lesz a nemzetközi rendszerre”. Hozzátette, hogy a BRICS-csúcstalálkozó várhatóan megmutatja, hogy „a világ egyre több országa akar az Egyesült Államok által kikényszerített »szabályokon alapuló rend« szerint élni. Inkább a saját és partnereik érdekei szerint kívánnak eljárni, kedvező feltételeket teremtve a hatékony közös fejlődéshez”.

Az orosz államfő a BRICS-bővítéssel kapcsolatban elmondta, Oroszország

minden téren igyekszik majd elősegíteni az új résztvevők harmonikus integrációját a szervezetbe”.

Kiemelte, hogy létrehoznak egy új kategóriát azoknak a partnerországnak, akik érdeklődnek a csoporthoz való csatlakozás iránt. A legutóbbi csúcstalálkozó kezdete előtt több mint 40 ország jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt, 23 ország pedig hivatalosan is jelentkezett a csatlakozásra.

Az orosz elnökséget nagyban fogja befolyásolni az ukrajnai háború kimenetele is. A világban megnövekedett bizonytalanság következtében várható, hogy Oroszország a BRICS biztonsági architektúrájának megerősítésére irányuló kezdeményezések élére áll. Az orosz elnök elmondása szerint Oroszország a tagországok közötti külpolitikai koordináció fokozására fog összpontosítani. Célja továbbá, hogy közösen keressenek hatékony válaszokat a nemzetközi és regionális biztonságot és stabilitást fenyegető kihívásokra és fenyegetésekre – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem lesz könnyű kibújni a dollár szorításából 

Harmadik téma, amelyre az orosz elnökség koncentrálni fog, a gazdasági együttműködés – azon belül is 

kiemelt helyen fog szerepelni a dollár hegemóniájának csökkentése a nemzetközi pénzügyi rendszerben. 

Az ukrajnai háború kirobbanása óta a globális dél országai számára kiemelt kérdéssé vált a dollár, a SWIFT fizetési rendszer, valamint az azokhoz kapcsolódó monetáris eszközök „pénzügyi fegyverként” való alkalmazása a Nyugat részéről.

Az orosz BRICS-elnökség prioritásként fogja kezelni azoknak a mechanizmusoknak a kiépítését, amikkel tovább lehet távolodni a dollártól. Ez nemcsak a szigorú szankciók alá vett Oroszországnak, valamint a hasonlóan nyugati elszigeteltség alatt álló friss BRICS-tag Iránnak, hanem Kínának is fontos, amelynek tervei között szerepel, hogy növelje a jüan nemzetközi térnyerését. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a dollármentesítés egyik fő kezdeményezőjének nevezte Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnököt

A dollártól való függőség csökkentése ugyanakkor nem könnyű feladat, és ennek eléréseben még a BRICS-országok között sincs egyértelmű konszenzus. Az egyik elmélet, hogy létrehoznak egy BRICS-valutát, de ez azonban olyan nagyfokú gazdasági integrációt feltételez – lásd Európai Unió –, amely gyakorlatilag megvalósíthatatlan a tagországok között. Következő megoldási javaslat, hogy az egymás közötti tranzakcióikat az elfogadott nemzeti valutájukban denominálják. A harmadik lehetőség az lehet, hogy

a BRICS egy valutakosarat hoz létre – hasonlóan az egykori Európai Valutaegységhez –

valószínűleg az orosz elnökség erre az utóbbi megoldásra fog koncentrálni.

Ezt is ajánljuk a témában

Brutális fordulópont: ennyit az euróról?

A dollár után sokáig az euró volt a második legnagyobb globális valuta, de most Kína véget vetett ennek. Megállítható egyáltalán az EU totális eljelentéktelenedése a világgazdaságban? Szakértőt kérdeztünk.

A többi ország is bízik az orosz elnökségben

A többi BRICS-ország is reményekkel tekint a 2024-es évre. India várakozása szerint Oroszország vezető szerepe a csoportban elő fogja lendíteni a világrendet a „multilateralizmus és multipolaritás” felé. India hosszú ideje hangsúlyozza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformra van szüksége, Újdelhi abban bízik, hogy Oroszország segíteni fog ennek az elérésében is.

A BRICS „pozitív és stabil erővé vált a nemzetközi ügyekben, és az újabb öt országgal való bővülés megmutatta a csoport fényes kilátásait, és kifejezte a csoport jövőjébe vetett teljes bizalmát” közölte Vang Ven-pin a kínai külügyminisztérium szóvivője. A tisztségviselő kifejezte, hogy Argentína döntése – miszerint távol marad a BRICS-től – ellenére Kína továbbra is bízik az országcsoport jövőjében. „A BRICS-partnerekkel együttműködve új eredményekre fogunk törekedni a kibővült együttműködésben” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 20. 19:03
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
kiss.istvan770
2024. január 07. 18:45
A dollár és euró valuta tartalékunkat sürgősen aranyra és egyéb értékálló befektetésre kell cserélni. Csak a kereskedelemhez szükséges mennyiséget szabad megtartani. Persze csak szép csendben.
Illieral
2024. január 07. 14:29
Nem tudom jó lesz e ez a világnak. Mármint az odiág jó, hogy nem csak egy nagy hatalom diktál. De jó e, hogy megint két részre szakad a világ.
Intel
2024. január 07. 14:20
Az USA GDP-je egymaga nagyobb mint a BRICS országoké összesen. A BRICS együttműködés gyakorlati eredménye 17 év alatt nem látszik. Emellett az USA a dollárt korlátlanul nyomtathatja. Katonai költségvetése kb USD900 milliárd. Kb. 900 katonai támaszpontot tart fenn a világban, miheztartás végett. Az USA hegemon világhatalom gazdasági és katonai értelemben egyaránt. AKinek nem tetszik azt elfoglalja, megpuccsolja a kormányát vagy hasonló. Sajnos nincs remény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!