Milei döntött: Argentína mégse csatlakozik a BRICS-hez

2023. december 29. 20:35

Az argentín elnök korábban a kínai kormányt gyilkosoknak nevezte, és azt mondta, hogy nem fog kommunistákkal együttműködni.

2023. december 29. 20:35
Argentina Elections

Argentína új elnöke, Javier Milei visszalépett az ország tervezett belépésétől a bővülő BRICS-be – írta meg a BBC.

A Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika és India vezetőinek írt levelében Milei azt írta, hogy az előző kormány által hozott döntéseket felülvizsgálták. Argentínát január 1-jén vették volna fel a BRICS-be Egyiptom, Irán, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mellett.

Szemléletváltásra azután került sor, hogy Milei novemberben meglepetésszerű választási győzelmet aratott, és radikális ígéreteket tett a dél-amerikai ország gyengélkedő gazdaságának átalakítására.

Milei a baloldali Alberto Fernándezt váltotta, akinek nézetei jobban illeszkedtek a blokk jelenlegi tagjainak nézeteihez.

Milei levelében azt írta, hogy kormánya külpolitikája „sok tekintetben eltér az előző kormányétól”.

Hozzátette, hogy bár nem tartja „helyénvalónak”, hogy Argentína teljes jogú BRICS-taggá váljon, továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett, különösen a kereskedelmi és befektetési forgalom növelése érdekében. Argentína Fernández alatt benyújtott tagsági kérelmét Peking támogatta, de Milei élesen bírálta Kínát.

A kampánykörúton a kínai kormányt gyilkosoknak nevezte, és azt mondta, hogy nem fog kommunistákkal együttműködni.

Argentína az inflációval küzd, az árak az elmúlt évben mintegy 150%-kal emelkedtek. Emellett alacsony készpénztartalékokkal és magas államadóssággal rendelkezik, miközben a lakosság 40%-a a szegénységi küszöb alatt él.

Nyitókép: Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP


 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__iX
2023. december 30. 16:12
Ilyen a libsi sokkterápia. Bagóért eladja az olajiparát az amcsiknak.
urban63
2023. december 30. 08:14
de azért tudtál yuanban törleszteni az IMF-nél? Ha vissza vág az nagyon fog fájni nektek..., a neo libsiknél (meg gyurcsány-soros klántól) még a "komcsi" Kína is jobb!
vérgőz
2023. december 29. 23:14
hat o tudja... mondjuk erdekes, hogy azok gyilkosoznak, ahol a nagypapat lehet Hansnak hivjak es amit a fiokban rejteget az nem dobocsillag...
orokkuruc-2
2023. december 29. 22:42
Szerintem szóltak neki. Argentína most sehova se léphet. Majd a doolár-fixáció után.. a vesztesek közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!