Ennyit az eddigi világrendről – belecsaptak a lecsóba a BRICS-országok

2023. augusztus 25. 17:02

A Nyugat elé kesztyűt dobó orosz-kínai-brazil-dél-afrikai-indiai tömb megduplázta tagállamai számát, immár a világ népességének közel felét tömöríti, és nagyon unja már a dollár-banánt.

2023. augusztus 25. 17:02
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

A héten tartották a BRICS, a világ legnagyobb fejlődő gazdaságait tömörítő csoport háromnapos történelmi csúcstalálkozóját a dél-afrikai fővárosban, Johannesburgban. Az esemény zárásaként a BRICS közös nyilatkozatot fogadott el, amely többek között csütörtökön azt is tartalmazza, hogy felveszik a csoportba Argentínát, Egyiptomot, Iránt, Etiópiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Szaúd-Arábiát.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, szerint

az új tagok belépése a csoport bővítési folyamatának még csak az első szakasza.

A BRICS résztvevői abban is megállapodtak, hogy a csoport neve nem fog megváltozni az új országok csatlakozása után. A várakozások szerint a BRICS bővítése lehetővé teszi majd a tagállamok közötti kölcsönös beruházások növekedését és a további együttműködés elmélyítését.

A BRICS+ országok vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva a globális GDP 37 százalékát teszik majd ki, míg a csoport népessége a világ népességének 46 százalékát, amint azt Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a csúcstalálkozó utolsó napján megjegyezte.

Ezt is ajánljuk a témában

Orosz elnökség

Egyik fontos mozzanata volt a csúcstalálkozónak, hogy a nyugati elszigetelési kísérletek ellenére, a BRICS-országok teljes mértékben támogatták, hogy Oroszország 2024-ben a csoport elnöke legyen, és októberben Kazanyban tartsák a következő csúcstalálkozót – ezt a nyilatkozat is tartalmazza. „Brazília, India, Kína és Dél-Afrika teljes támogatásáról biztosítja Oroszországot a 2024-es BRICS-elnökség és a XVI. BRICS-csúcstalálkozó megrendezése érdekében az oroszországi Kazany városában” – áll a dokumentumban.

A csoport vezetői arra is utasították külügyminisztereiket, hogy

a következő csúcstalálkozóig készítsék el a további lehetséges partnerországok listáját.

A nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy a BRICS egyebek mellett ösztönzi a fejlődő országok nagyobb mértékű részvételét a nemzetközi szervezetek munkájában.

Nemzetközi szervezetek reformja

A nyilatkozat szerint a BRICS támogatja az ENSZ reformját, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformját, abból  a célból, hogy a szervezet demokratikusabbá és hatékonyabbá váljon.
A BRICS-országok vezetői megállapodtak abban is, hogy 

megerősítik az együttműködést a közös érdekű kérdésekben mind a BRICS-országokon belül, mind a többoldalú fórumokon,

beleértve az ENSZ Közgyűlését és az Emberi Jogi Tanácsot, figyelembe véve az emberi jogok szelektív, politikamentes és konstruktív módon, kettős mérce nélkül történő előmozdításának, védelmének és teljesítésének szükségességét”  –olvasható a dokumentumban.

A Bretton Woods-i intézmények reformjára is felszólítottak, beleértve a feltörekvő piacok és fejlődő országok nagyobb szerepvállalását, többek között a Bretton Woods-i intézmények vezető pozícióiban, amely tükrözi a feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok világgazdaságban betöltött szerepét.

Ezt is ajánljuk a témában

Mennyire képes ellensúlyozni a kínai befolyást az ASEAN?

A csendes-óceáni térség államai fegyverkeznek, készülnek egy új konfliktusra, de emellett kereskednek egymással, és építik a szövetségeiket. Az egyik ilyen együttműködési keret az ASEAN, amely nem tud kikerülni az amerikai-kínai dominanciaharc szorításából.

Dedollarizáció

A nyilatkozat szerint A BRICS-tagok ösztönzik a nemzeti valuták használatát a nemzetközi kereskedelemben, valamint a szövetségen belüli pénzügyi elszámolásokban. Továbbá a szövetség szorosabb együttműködést szorgalmaz a tagok közötti ellátási láncok és fizetési rendszerek megerősítése érdekében. A BRICS a „nyitott, átlátható, tisztességes, kiszámítható, inkluzív, méltányos, megkülönböztetésmentes és szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszer” fenntartására szólított fel, amelynek középpontjában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) áll. 

A csoport „aggodalmát” fejezte ki a kereskedelmet érintő egyoldalú, jogellenes intézkedésekkel kapcsolatban, és kijelentette, hogy olyan igazságos és piacorientált mezőgazdasági kereskedelmi rendszert kell létrehozni, amely segít az éhezés felszámolásában és az élelmezésbiztonság elérésében.

Gazdasági együttműködés

A zárónyilatkozat szerint a BRICS-tagállamok elkötelezték magukat a gazdasági együttműködés elmélyítése és a makrogazdasági politika összehangolása mellett. „Elismerjük, hogy a BRICS-országok fontos szerepet játszanak a világgazdaságot érintő kockázatok és kihívások kezelésében a globális fellendülés és a fenntartható fejlődés elérésében. Megerősítjük elkötelezettségünket a makrogazdasági politika koordinációjának fokozása, a gazdasági együttműködés elmélyítése, valamint az erős, fenntartható, kiegyensúlyozott és inkluzív gazdasági fellendülés megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseink mellett” – olvasható a nyilatkozatban.

A BRICS-országok az élelmezésbiztonság biztosítása érdekében a mezőgazdasági együttműködés megerősítésére összpontosítanak globálisan és a csoporton belül is – közölte a BRICS. „Elismerve, hogy

a BRICS-országok a világ élelmiszertermelésének egyharmadát állítják elő,

megerősítjük elkötelezettségünket a mezőgazdasági együttműködés megerősítése, valamint a BRICS-országok fenntartható mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének előmozdítása mellett, az élelmezésbiztonság növelése érdekében mind a BRICS-országokon belül, mind világszerte” – áll a dokumentumban.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért nem érti a Nyugat a globális délt?

Reneszánszukat élik napjainban a kevésbé fejlett államok csoportosulásai. India, Kína és Oroszország inkább elkötelezett ezekkel a nemzetekkel szemben, mint a Nyugat. Oroszország befolyása még a hidegháborúból maradt meg. Kína és India pedig a globális dél vezetőinek, egyúttal tagjainak tekinti magát. Az Egyesült Államok viszont kevésbé aktív diplomáciát folytat a viszonylag fejletlen, de annál fontosabb országok irányába, hacsak nem létfontosságú érdekek forognak kockán.

Atomalku

A BRICS-országok megerősítették, hogy az iráni nukleáris kérdést békés és diplomáciai eszközökkel kell megoldani. „Megismételjük, hogy az iráni nukleáris kérdést békés és diplomáciai eszközökkel, a nemzetközi joggal összhangban kell megoldani” – áll a dokumentumban. A BRICS továbbá kiállt a együttes átfogó cselekvési terv (JCPOA) teljes körű helyreállítása és hatékony végrehajtása mellett. Hangsúlyozták, hogy „a JCPOA és az ENSZ BT 2231. sz. határozata megőrzésének fontosságát a nemzetközi non-proliferáció, valamint a szélesebb értelemben vett béke és stabilitás szempontjából, és remélik, hogy az érintett felek mielőbb újraindítják a JCPOA teljes körű és hatékony végrehajtását”.

***

Nyitókép: Getty Images /  Per-Anders Pettersson 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. augusztus 28. 07:45
Stier G. úrnak szóltak már? Állítólag, Kína szeretné egyedül, és úgysem kerülhet rá sor.
Kovács Ubul
2023. augusztus 26. 08:59
Nyilatkozatokon kívül semmi konkrétum, a korábban belengetett dollárdöglesztő közös valutát meg sem említették. Továbbra is csak bazi nagy gittegylet.
cccbasatu
2023. augusztus 26. 08:10
A nyugat erőszak-rabló státusza megszűnt létezni,ez már biztos,és ez nyilvánvalóvá teszi hogy a világ 2/3 már nyugat ellenes.Jelenleg utóvéd harcok folynak és ha nem lesz totális atomháború akkor is az oroszok és a világ nagyobbik fele a győztes.Így reális Putyin megjegyzése hogy "a világ soha nem lesz olyan mint a múltban volt".Nekünk magyaroknak nehéz a helyzetünk mert az Orbáni politika zsákutcába vitte hazánkat.Szóval ma Magyarországot a se-se -sem szócskák jellemzik minden területen.Orbán az akarnok már annyi kárt okozott az országnak hogy az már vetekszik a gengszterváltás során okozott károkkal.Társadalmilag annyira megosztotta az ország népét és a környező országokba élő magyarságot hogy az már példátlan.Magyarországon polgárjogot nyert a hazudozás ,a lopás,a zsarolás ,anép félrevezetése és bérrabszolgává tétele.Szerintem az országunknak a jelenlegi vezetéssel és az ellenzékkel esélye sincs a globálisan jelentkező kihívásokkal szembe.
pipa89
2023. augusztus 26. 07:10
Az Északi Áramlat-típusú beavatkozások állandósulnak különböző eszközökben, mint például a Big Pharma oltóanyag.erőszakban, LNG-erőszakban, szankciós-erőszakban, embargós erőszakban etc. Olyan, hogy Nyugat, nem létezik. Európa és az USA érdeke nem lehet azonos, ennek józan, geopolitikai okai vannak és nem porhintéses ideológiai oka, mint például a felépített Putyin-démon képzet az EU-nak. Arra kell készülni, hogy bárki is nyerje ezt a konfliktust, Európa legyen annyira erős, hogy szabadon kereskedhessen. Ma ettől olyan messze állunk, mint Makó Jeruzsálemtől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!