Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Ruandába került illegális migránsok meséltek helyzetükről a BBC-nek

2024. június 07. 21:03

Szerintük Ruandában olyan, mintha nyitott börtönben lennének.

2024. június 07. 21:03

Nyitókép: GUILLERMO ARIAS / AFP

A brit kormány több mint egy évvel ezelőtt több migránst szállított át az Indiai-Óceánon található Diego Garcia bázisra érkező Sri Lanka-i migránsok közül Ruandába egy megállapodás keretében. Ezzel a csoporttal készített interjút a BBC.

A csoport tagjai arról számoltak be, hogy elégedetlenek a ruandai egészségüggyel, mivel többüknek „speciális egészségügyi igényeik vannak”. Azt is hozzátették, hogy nem érzik magukat biztonságban a lakásukba többször megpróbáltak betörni, és azt is állították, hogy az utcán több alkalommal is zaklatták őket. Arról is beszéltek, hogy „elszigeteltnek és bizonytalannak érzik magukat” – egyikük „nyílt börtönnek” nevezte az afrikai országot.

A migránsok jelenleg két olyan lakásban laknak, amelyeket a brit hatóságok bérelnek számukra, hetente pedig 39 fontot (mintegy 18 ezer forintot) kapnak az alapvető szükségleteik kielégítésére. Az Egyesült Királyság és Ruanda kormánya által elfogadott tartózkodási feltételek szerint azonban nem dolgozhatnak. A migránsok azt is elismerték, hogy

voltak pozitív élményeik Ruandában, de azt mondják, hogy a negatív tapasztalatok súlyosbították a traumáikat, és félelmet keltettek bennük.

Az Egyesült Királyságból érkező menedékkérők áthelyezéséről szóló megállapodásért felelős ruandai tisztviselő, Doris Uwicyeza Picard elutasította a migránsok bírálatait, szerinte a ruandai egészségügy megfelelően eltudja látni őket, a biztonságról szólva pedig elmondta, hogy az országban virágzó külföldi közösségek vannak, amelyeknek nincs mitől félniük. Picard azt is elmondta, hogy Ruanda nem kapott pénzt a Diego Garcia-i migránsok befogadására és elhelyezésére, és az Egyesült Királyság és Ruanda közötti menekültügyi megállapodás egyetlen alapja az volt, hogy a két ország „nagyon szoros partner”.

A migránsok elmondták a BB-nek hogy többüknek azért kellett elmenekülni Sri Lankáról, mivel

kapcsolatan álltak a Tamil Tigrisek nevű lázadó csoporttal, amelyre 15 évvel ezelőtt mértek vereséget a kormányerők.

Három migráns nemzetközi védelem iránti kérelmét a Diego Garciát irányító Brit Indiai-óceáni Terület (Biot) közigazgatása jóváhagyta. Az ENSZ és a csoportot képviselő ügyvédek szerint ez gyakorlatilag menekültstátuszt biztosít számukra. A brit kormány tavaly viszont azt mondta a BBC-nek, hogy Biot „nem nyithat kiskaput az Egyesült Királyságba”.

Az ENSZ menekültügyi szervezete ennek ellenére felszólította az Egyesült Királyságot, hogy „nemzetközi kötelezettségeinek” megfelelően „biztosítson megoldást” a Ruandában tartózkodó csoport számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Megosztja a migráció a brit politikát

A kampány során mind a Konzervatív párt, mind a Munkáspárt ígéretet tett a migráció csökkentésére, de a Munkáspárt azt mondta, hogy elvetné a konzervatívok azon tervét, hogy egyes menedékkérőket az Egyesült Királyságból Ruandába telepítenének. A Munkáspárt a programot – amely már eddig is 310 millió fontjába (142 milliárd forint) került az adófizetőknek – teljes átverésnek nevezte.

A Liberális Demokraták nyilatkozatukban „mélyen aggasztónak” nevezték a Ruandában tartózkodó migránsok ügyét, és azt mondták, hogy azt „megfelelően ki kell vizsgálni”. Hozzátették, hogy a konzervatívok terve, amely szerint az Egyesült Királyságból Ruandába küldenék a menedékkérőket, „erkölcstelen, megvalósíthatatlan és hihetetlenül drága az adófizetők számára”.

Carla Denyer, a Zöld Párt társelnöke „büntető jellegűnek” és „embertelennek” nevezte a ruandai tervet – hozzátéve, hogy migránsokat úgy lehetne megállítani, ha „biztonságos és legális utakat” biztosítanánk számukra, hogy menedékjogot kérhessenek a tengerentúlról. 

Nigel Farage, a Reform UK vezetője a hét elején kiállt amellett, hogy az illegálisan az Egyesült Királyságba érkező embereket ki kellene toloncolni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:03
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­­k­­­e­­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­u­n­c­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
jovanazugy
2024. június 08. 08:29
Kit érdekel az angol-amerikai propaganda?
zatoicsi
2024. június 08. 07:45
tömeges deportálásokra lenne szükség, millió szám kéne a tetves kecskeszarpattogtatókat visszatelepíteni a hazájukba
zrx8
2024. június 08. 07:24
Kell egy másik művelet is, amely során a ruandai migránsokat Srí-Lankára szállítják :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!