Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nigel Farage feltörli a padlót a választáson a brit konzervatívokkal

2024. június 04. 13:45

A totális kudarc felé tartanak a toryk most, hogy a Brexit arca visszatért.

2024. június 04. 13:45
null

Nyitókép: JAMES ARTHUR GEKIERE / Belga / AFP

„Egy óra leforgása alatt ripityára tört Rishi Sunak törékeny reménye abban, hogy megmentse pártja sorsát a brit választáson” írja a POLITICO. A brüsszeli lap azután jutott erre a következtetésre, hogy Nigel Farage, a Brexit arca hétfőn sürgősséggel meghirdetett sajtótájékoztatón jelentette be:

meggondolta magát, visszavonja tíz nappal ezelőtt tett ígéretét, mely szerint nem száll ringbe ezen a választáson, és mégiscsak megpályáz egy parlamenti képviselői széket az Essex megyei Clacton választókerületében.

Farage azt nyilatkozta, hogy vasárnap jutott erre a döntésre, miután „leugrott a pubba” átgondolni a kérdést, és ott rájött, hogy „szörnyű lelkiismeret-furdalás gyötri”; Nagy-Britanniában „semmi sem működik”, és „politikai felkelést” kell vezetnie emiatt. Így aztán öt évre visszaveszi a Brexit Pártból kialakult új formáció, a Reform UK vezetését is.

A július 4-i választáson a népszerű Brexit-arc visszatérése nem csupán a konzervatív párt esélyeit gyengíti, hanem a párt túlélését is kétségessé teszi.

A Brexit Párt 2019-ben több száz választókerületben lépett vissza a toryk javára, ami akkor a Boris Johnson vezette pártot hatalmas parlamenti többséghez segítette hozzá.

Az, hogy most Sunakkal épp ennek ellenkezőjét csinálja, „a miniszterelnök legrosszabb rémálma” – írja a POLITICO.

A Konzervatív Párt összeomlását a közvélemény-kutatások már Farage bejelentése előtt megjósolták: a YouGov előrejelzése szerint

422-140 arányban veri majd tönkre a Munkáspárt az útjukat vesztett torykat,

és ennél csak 40 mandátummal jósol többet a konzervatívoknak a More in Common.

Farage döntése következtében a végeredmény a toryk számára még tragikusabb lehet. A YouGov felmérése szerint a Konzervatív Párt 2019-es szavazóinak bő ötöde tervezett már a Farage-bejelentés előtt is a Reformra szavazni, míg a munkáspárti szavazóknak csupán 3 százaléka nyilatkozott így. Luke Tryl, a More in Common közvélemény-kutató igazgatója a POLITICO-nak egyenesen azt mondta: Farage-ról

nyugodtan mondhatjuk, hogy döntése egzisztenciális kockázatot jelent a tory párt számára.”

Nagy-Britanniában szélsőségesen többségi elvű választási rendszer működik: kizárólag közvetlenül választott egyéni képviselők ülnek a westminsteri parlamentben, listás arányos választás egyáltalán nincs. Farage határozottan állítja, hogy pártja ennek ellenére kap majd mandátumokat, hiába nem sikerült eddig egyik módszerrel sem a parlamentbe jutniuk. A POLITICO-nak háttérben nyilatkozó Reform-közeli párttanácsadó szerint ugyanakkor inkább az a valószínű, hogy ezúttal sem fognak Farage-ék parlamentbe jutni,

de begyűjtenek majd egy csomó szavazatot a toryk jobbszéléről.

A toryk egyik szóvivője a POLITICO-nak azt mondta: Farage „tudja, hogy a Reform nem fog mandátumokat kapni, de úgy tűnik, nem érdekli, hogy a Reformra való szavazás csak a Munkáspártot segíti.”

A választási matematika mellett a kampány szempontjából is szörnyű hír Farage megjelenése a konzervatívoknak. Miután a brit gazdaság gyengélkedése miatt gazdasági adatokkal aligha kampányolhatnak Sunak konzervatívjai a Munkáspárttal szemben, a bevándorlás, a bűnözés és a kultúrharc témájára tervezték fektetni a hangsúlyt – most viszont arra számíthatnak, hogy épp őket fogja majd támadni az ezen ügyekben sokkal hitelesebb Reform.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. június 04. 16:17
Vicces lesz, ha a Munkáspártnak 80%-os többsége lesz a Westminsterben.
Pelso j.
2024. június 04. 15:27
Amennyiben a britek emlékeznek arra, hogy ez a szélhámos mennyit hazudozott nekik a brexit kampányban, akkor nem ő fog feltörölni, hanem vele mások.
Akitlosz
2024. június 04. 14:56
Mintha csak egyéni meg lisás választási rendszer lehetne. Simán rittyentek sokkal egyszerűbb, sokkal közérthetőbb választási rendszert, amelyben sem egyéni körzetek, sem pártlisták nincsenek - sem töredékszavazatok, sem kompenzációk, sem semmi átláthatatlanság, machináció - mégis eleget tesz a választási rendszerekkel szembeni elvárásoknak. Ráadásul a választók által érthető és átlátható, egyszerű módon.
Akitlosz
2024. június 04. 14:49
A "hagyományos" álkonzervatív pártok ideje lejárt. Ez Franciaországban és Németországban is látszik. És máshol is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!