Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Oroszország- és Kína-ellenes gazdasági paktumot kötöttek a G7-ek

2024. június 14. 17:10

Mindez azért is érdekes, mert például Kína a világ feldolgozóipari termelésének egyharmadát állítja elő, többet, mint a teljes G7-ek együttvéve – írja az Euractiv.

2024. június 14. 17:10
null

Címlapképen Emmanuel macron francia elnök és Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G7-csúcson, Olaszországban. Forrás: Ludovic MARIN / AFP

***

Pénteken összebeszéltek a G7-ek vezetői, hogyan tudnák megvédeni iparukat a kínaiaktól, és hogyan tartsák kordában Kína állítólagos támogatását Oroszország katonai terjeszkedéséhez – írta meg az Euractiv.

A gondot az jelenti ugyanis, hogy Peking brutális kapacitások fölött rendelkezik, különösen a növekvő zöld technológiai szektorban:

noha Kína a világ GDP-jének 17 százalékát adja, az egész világ feldolgozóipari kapacitásának egyharmada fölött diszponál – több fölött, mint a G7-ek ( Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) együttvéve.

Most a nyolcadik, nemhivatalos taggal, vagyis az EU-val közösen azt vizsgálják, mint egy EU-tisztviselő mondta az Euractivnak, hogy „hogyan kalibrálják és koordinálják válaszaikat”.

Amúgy az EU nemrég bejelentette, hogy akár 38,1 százalékos büntetővámot is kész kivetni a kínai elektromos járművekre, amelyek szerintük inkorrekt támogatásban részesülnek, ebbe a döntésbe Ursula Von Der Leyen EB-elnök is szügyig beleállt.

Amit még kitalált, hogy érdemes lenne harmadik országokkal is koordinálni a lépéseket, illetve „célzott és arányos” válaszokat kell találniuk a kínai terjeszkedésre, úgy, hogy végül „bevonják” a kínaiakat és közös megoldást találjanak. Nem mellesleg Washington már megemelte a maga vámjait a Kínából érkező szektorbeli termékekre.

Noha valószínűsíthető, és ezt az EU-tisztviselők is sejtik, hogy bizony Kína ezt meg fogja torolni.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója Washington nevében üdvözölte a lépést.

Ugyanakkor erősek az aggodalmak amiatt is, hogy nyugati tisztviselők szerint Kína megfékezése veszélyeztetné a nemzetközi ellátási láncokat, és végtére is Kína tud olyat lépni például az elektronikában szükséges ritkaföldfémek terén, ami nagyon fájhat a fejlett technológiájú országoknak.

Egy másik programpont volt Kína állítólagos támogatása Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseihez, fegyveres erőinek bővítéséhez.

Ezért az Egyesült Államok a héten új szankciókat vezetett be az Oroszországot olyan félvezetőkkel ellátó kínai székhelyű vállalatok ellen, amelyek segíthetik a moszkvai hadigépezetet. Mert ugyebár a helyzet kacifántosabb, mint a nyugati fegyverszállítmányoknál Ukrajna részére, hiszen

„Kína nem fegyvereket szállít [Oroszországnak], hanem a fegyverek előállításának képességét és az ehhez rendelkezésre álló technológiát”

– ezt már Joe Biden mondta nemrég újságíróknak.

Végül a G7-ek a nehezen körvonalazható „kollektív fellépésben” állapodtak meg e téren is, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindehhez azt tudta hozzátenni, hogy telefonon beszélt kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel, aki „szavát adta”, hogy nem ad el fegyvereket Oroszországnak.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 13:59
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­e­­­l­­d­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­­e­x­­­i­­­ ­p­u­­­n­c­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
2024. június 15. 13:48 Szerkesztve
Kína demokratizálja a világ személyi informatikáját. A mobil telefonok, tabletek, notebookok, mini asztali számitógépek terén olyan ár teljesitmény arányt produkálva, ami millióknak elérhetövé teszi az erös közép kategóriás eszközöket is. A szankciók ellene nem jók az embereknek. Az európai versenytársakat nem lett volna szabad leszakadni hagyni e téren. Hol a Siemens, a Phillips stb. e téren? Az EU vezetök hibája, hogy nem figyeltek erre. Nem megfojtani kell a versenytársat, hanem támogatni a mienket. Igaz ez az elektromos autókra is. A kicsi, városi autókra különösen. Nem ukrajnába önteni a milliárdokat.
CsakOlvas
2024. június 15. 02:14
5m007h 0p3ra70r 2024. június 14. 18:07: Te is tudod, ezek szerint, hogy nem fog menni. Nagy baj vár ménk ránk.
jandor
2024. június 15. 00:49
Pénteken összebeszéltek a G7-ek vezetői, hogyan tudnák megvédeni iparukat a kínaiaktól nem kell nyersanygot vásárolni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!