Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megint a magyarok vétójogát buherálja az EU a Financial Times szerint

2024. június 25. 13:10

A leköszönő belga elnökség új ötletekkel jelentkezett.

2024. június 25. 13:10

Nyitókép: Miguel MEDINA / AFP

Ismét belsős értesülésekkel jelentkezett a Financial Times: az európai tagállamok a lap szerint „szeretnék megóvni az EU-s döntéseket Orbán Viktor egyre gyakoribb vétóhasználatától”. Úgy hallották, hogy e célból a leköszönő belga elnökség össze is állított egy dokumentumot, benne Magyarország megkerülésének különböző módozataival.

Ezek között ugyanakkor kevés valóban innovatív ötlet van:

leírják, hogy az EU szerződései bizonyos döntések esetén lehetőséget adnak a minősített többséggel való döntésre az egyhangúság helyett, illetve azt is, hogy bizonyos szerződéses előírásokra hivatkozva lehet magyarázatot követelni a vétót használó tagállamoktól, és „tisztázni azokat a körülményeket”, melyek közepette vétózhatnak.

A lap azt írja: „Magyarország euroszkeptikus miniszterelnökének obstrukciója az elmúlt hónapokban példátlan szintet ért el”, s jelenleg Magyarország hét Ukrajnával kapcsolatos döntést is blokkol 6,6 milliárd euró értékben. „Eljutottunk odáig, hogy semmi sem történik anélkül, hogy azon kellene gondolkozni, hogy hogyan tehetnék tönkre [a magyarok – a szerk.]” – mondta az FT-nek egy, a Budapesttel való tárgyalásokra rálátó diplomata, aki szerint „ebben a pillanatban vagy feladjuk az ambícióinkat, vagy kreatívan gondolkodva kihagyjuk őket”.

A belga elnökség javaslatai mellett az FT szerint felmerült más fővárosokban az is, hogy a féléves magyar tanácsi soros elnökség alatt bojkottálnák a Magyarországon tartott miniszteri találkozókat, vagy „bizalmas záradékokkal látnának el EU-s dokumentumokat, melyek alternatív módokat tartalmaznak a megállapodásra a blokk további 26 tagja között”. Olyan fővárosok is vannak, amelyek nyíltan beszélnek a „nukleáris opcióról”, azaz a hettes cikk szerinti eljárás továbbléptetéséről és Magyarország szavazati jogának megvonásáról, amihez viszont a huszonhatok egyhangúságára van szükség –

itt pedig bejön a képbe, hogy Szlovákia, de adott esetben mások is fenntartásokkal viseltetnének egy ilyen eszköz használatával kapcsolatban.

A lap kiemeli: annak jogi indoklását, ahogyan tegnap az orosz vagyon Ukrajnába csatornázásáról döntött az EU, Magyarország nem támadta meg, pedig „ez a jogi érvelés a blokk Budapesttel szembeni ellenoffenzívájának része volt”. Beszámolnak arról is, hogy Josep Borrell külügyi főképviselő Szijjártó Péterrel közölte tegnap: „ezt nélkületek fogjuk megcsinálni, a mi oldalunkon van a jog”.

A Financial Times információi szerint a magyar kormány ajánlatot tett:

elállnánk az Ukrajnának szánt 6,6 milliárd euró blokkolásától, amennyiben decemberig hozzáférhetünk a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus keretében befagyasztott 6,3 milliárd eurónkhoz a kohéziós alapból.

Ebből egymilliárd euró véglegesen elveszik, ha az év végéig nem jutunk hozzá. (Arról, hogy a sajtóhírekkel ellentétben ezek feloldásához egyáltalán nem a pénzeket névlegesen blokkoló „jogállamisági feltételek” teljesítése kellene, itt írtunk.)

Ezt is ajánljuk a témában

Az FT információi szerint Brüsszel a magyar ajánlatot az 

az Európai Parlamenttől várható politikai válaszcsapás miatt”

elutasította. Azt is megtudták, hogy Donald Tusk egy idei EU-csúcs alatt arra hívta fel Orbánt, hogy adjon zöld utat az Ukrajnának szánt 6,6 milliárd eurónak, hiszen ez a pénz nem Kijevbe menne, hanem azon EU-tagországoknak, akik az Ukrajnának nyújtott katonai segélyük ellentételezésére várnak. Orbán az FT információi szerint úgy válaszolt: tud erről, de „addig nem hátrál meg, amíg a 6,3 milliárd eurót fel nem szabadítják”.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. június 26. 16:35
A konzervativ jobboIdaII teIjesen más, mint az orbánista =Iepenista ruszkicsicska, nyugatáruIó bandák Ég és föId!!! A Les Echos szerint Orbán továbbra is ragaszkodik a KeIet-Közép Európát ismét gyarmatositani akaró gaz ruszkik támogatásához. HAJRÁ NÉPPÁRT! De jólI tették, hogy 3 éve kibacták maguk közü a FIDESZ-bandát.
Reszelő Aladár
2024. június 26. 08:27
Szerintem meg lehet hátrálni Brüsszelben. Nyugodtan. Adják oda a pénzünket és nem állunk az útjukba. Csinálják csak. Mi kötünk egy különmegállapodást Putyinnal, hogy semlegesek maradunk egy esetleges háborúban és vállaljuk, hogy csak humanitárius segítséget nyújtunk a harcoló feleknek. Ha a nyugat úgy dőnt, hogy a saját népessége cseréje mellett a saját földjét is szélöveti, akkor mi ebben nem tudjuk meggátolni őket. Ha annyira ragaszkodnak a "szír" menekültekhez, akkor kapják meg őket. Amint kész a vasút, nagy sebességel, első osztályon fogjuk őket Hegyeshalomig szállítani, ott kapnak ellátást, amíg be nem fogadják őket. Az ellátás költségét pedig az EU részére befizetendő pénzből fogjuk levonni, hiszen a emberi jogok mindent felülrnak. Görögországnak meg senki sem teszi fel a kérdést, hogy amikor a kompjegyet kifizettetik, akkor miért regisztrálják a "menekülteket" Ja és majd küldünk minden évben néhány gyerek herét, hogy tudják, az nemátalakítás működik nálunk is.
blackorion93
2024. június 26. 07:15
Ajvékoljatok Illibsik xD Komolyan elhittétek, hogy csak Orbán lehet ravasz róka?! XD
Zokni
2024. június 25. 22:37
“…Érdekes lesz, most az EU elnökség idején a magyar fő-fő hülyét ismét kiküldik budira! Az a kérdés hogy ki zavarja ki?” - kérdi cccbasatu. A másik kérdés: miért kell Európát arról meggyőzni, hogy a magyarok szarszagban szeretnek üldögélni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!