Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Diplomáciai pofon a németeknek: az alkancellárnak „fogalma sincs”, miért mondták le a találkozóját

2024. június 22. 15:36

Nem fogadta Robert Habecket a kínai miniszterelnök.

2024. június 22. 15:36

Nyitókép: Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Robert Habeck német alkancellár, aki egyben az ország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere is, nem tudott találkozni Li Csiang kínai miniszterelnökkel háromnapos kínai útja során, miközben a két ország kapcsolatát a gazdasági viták és a kereskedelmi háborútól való félelem nehezíti – írta a Die Welt.

A német lap szerint Habeck pénteken szállt le Pekingben, ahol azt remélte, találkozik Li Csianggal, mielőtt szombaton tovább utazik Sanghajba, de azt a tájékoztatást kapta, hogy a találkozó „már nem lehetséges az indulása előtt”. A Die Welt hozzátette, állítólag

Habecknek „fogalma sincs” arról, hogy miért mondták le a találkozót.

Az eredeti program helyett a német politikus így „egy egész sor kormányzati tisztviselővel” találkozott szombaton, a lap szerint a politikus napja így is eléggé „sűrű volt”.  Habeck útjára rendkívül kényes pillanatban került sor, mivel ő az első európai politikus, aki Kínába utazott azóta, hogy az Európai Unió új vámokat javasolt Kínával szemben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Néhány órával érkezése előtt a kínai kereskedelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az EU kereskedelmi háborút robbanthat ki, ha továbbra is fokozza a kereskedelmi konfliktus a két fél között. Peking figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy Brüsszel a múlt héten bejelentette, akár 38 százalékos vámot is kivetne a kínai elektromos járműgyártókra, Peking erre válaszul dömpingellenes vizsgálatot indított az unióból származó egyes sertéshústermékek ellen. Kína korábban arra figyelmeztetett, hogy a vámokra válaszul az EU légi közlekedési és mezőgazdasági ágazatát fogja válaszlépsekkel sújtani.

Habeck a pekingi német nagykövetségen tartott fogadáson a Die Welt szerint elégedetlenségét fejezte ki Berlin saját Kína-stratégiájával kapcsolatban is, amelyet túl rövidtávúnak és más uniós országok Kína-politikájával ellentmondónak minősített, amelyet szerinte meg kell reformálni. A lap ugyanakkor hozzátette,

az alkancellár reméli, hogy az EU és a Kína közötti kereskedelmi háborút még meglehet akadályozni,

mivel annak beláthatatlan következményei lennének a német gazdaságra nézve. 

A vasárnapig tartó útja során Habeck többek között az Állami Fejlesztési és Reformbizottság elnökével, Zheng Shanjie-vel, Vang Ven-tao kereskedelmi miniszterrel és Jin Zhuanglong ipari miniszterrel kíván tárgyalni. Várhatóan megvitatják a kétoldalú kapcsolatokat, valamint az aktuális gazdasági, energia- és éghajlat-politikai kérdéseket.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Másokat a koffeinmérgezés tart ébren éjjel, engem a német gazdaság horrorisztikus számai.

***

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shanya
2024. június 23. 08:34
Balfék egy miniszter. Elvágják magukat az olcsó orosz nyersaonyagoktól, a drága USA kérésére, majd csodálkoznak, hogy Kína mennyivel olcsóbban tud gyártani. Nem baj, majd a az extra vámok megoldják, van az európai adófizetőknek pénze. Most meg csodálkozik, hogy nem akarnak vele beszélni? És ezt úgy adják le, mintha erről Kína tehetné, a németek egy része még meg isünnepli. Értem én, hogy Kínának is szüksége van a német importra, de hosszútávon majd ki húzza a rövidebbet Habeck?
Kovács Ubul
2024. június 22. 22:13
"Az üzletember-politikus tervének második része az, hogy Washington visszavonja az úgynevezett legnagyobb kereskedelmi kedvezményt Kínától. Az Egyesült Államok 2000-ben iktatta törvénybe a távol-keleti ország minősítését, ennek megszüntetését a kongresszus mondhatja ki. Ez nem lenne példa nélküli, Oroszország esetében 2022-ben hatálytalanították a kedvezményt az orosz–ukrán háború miatt"
Kovács Ubul
2024. június 22. 22:13
"Donald Trump korábbi amerikai elnök kétlépcsős tervet fontolgat a kínai árukra kivetett vámok emelésére, ha novemberben megválasztják. Trump a hónap során közölte, hogy több mint 60 százalékos vám kivetését fontolgatja Kína ellen, főleg az elektronikai cikkeket, az acélt és a gyógyszereket célozva. Ezek olyan termékek, amelyek esetében a politikus célja, hogy négy év alatt fokozatosan nullára csökkentse a Kínából származó importot."
pityuli-0
2024. június 22. 22:05
Módszeresen belesz...rnak Kína levesébe, beleköpnek a teáscsészéjébe, az anyjukat szidják, aztán meg csodálkoznak, hogy miért nem fogadják őket. Ennyire hülye csak egy mai, nyugat-európai, felvilágosult, nagypofájú, liberál-fasiszta lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!