Ennyit a szankciókról: a Huawei nem, hogy megrogyott, de köszöni szépen, él és virul

2024. június 14. 06:21

A szankciós politika (itt is) csődöt mondott, a kínai cég rendkívül sokat fejlődött az amerikai szankciók hatására.

2024. június 14. 06:21

Nyitókép: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Huawei Amerika sorozatos támadásai ellenére nem csak túlélt, hanem ismét virágzik – írta meg az Economist. Az idei első negyedévben a nettó nyereség 564%-kal, 19,7 milliárd jüanra (2,7 milliárd dollár) ugrott az előző évhez képest. A kínai cég újra belépett a mobiltelefon-üzletágba és távközlési berendezéseinek eladásai ismét emelkednek. Mindezt nagyrészt azzal érte el, hogy a külföldi technológiát saját fejlesztésű alkatrészekkel és programokkal helyettesítette, ami a jövőben sokkal kevésbé teszi sebezhetővé az amerikai ellenségeskedéssel szemben. 

Ahogy a kínai távközlési piac növekedett, úgy nőtt a Huawei is. 2020-ra nemcsak a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává, hanem a mobilhálózati eszközök vezető szolgáltatójává is vált, 30%-os piaci részesedéssel. 

Ren Zhengfei, a Huawei alapítója gyakran katonai nyelven beszél cége és Amerika összecsapásairól. „Itt az ideje, hogy felvegyük a fegyvereket, felszálljunk a lovakra és csatába induljunk” – mondta egy 2018-as belső megbeszélésen.

Folyamatos támadás alatt áll a cég

A harci beszéd érthető: a Huaweit több mint egy évtizede támadja Amerika. Az amerikai hatóságok 2012-ben kezdték azt állítani, hogy Kína kémkedésre használhatja a céget. Egy másik széleskörű támadás volt a cég pénzügyi igazgatójának 2018-as vád alá helyezése az Iránnal szembeni szankciók megsértése miatt. 2020-ra az amerikai zaklatás totális háborúvá fajult, a legtöbb amerikai cégnek megtiltották, hogy üzletet kössön a Huaweiel, a külföldi cégeknek pedig megtiltották, hogy amerikai technológiát használó chipeket vagy más eszközöket adjanak el neki. Amerika más országokat is igyekezett lebeszélni arról, hogy mobiltelefon-hálózataikban a Huawei berendezéseit használják.

Visszatekintve, az amerikai villámcsapás csak rövid időre rázta meg ezt a birodalmat. 

A Huawei tavalyi, mintegy 100 milliárd dolláros forgalma kétszerese az Oracle amerikai technológiai vállalaténak. A kínai cég fele akkora, mint a Samsung, a dél-koreai telefongyártó, de a kutatás-fejlesztés terén felülmúlja azt. A 2023-as 23 milliárd dolláros K+F költségvetését csak a legnagyobb amerikai technológiai cégek haladják meg: az Alphabet (a Google anyavállalata), az Amazon, az Apple és a Microsoft.

Az amerikai döntéshozók is tanulnak a hibáikból. A Huawei elleni szankciók fokozatos szigorítása, és különösen a legszigorúbb intézkedések 2018-as bejelentése és 2020-as végrehajtása közötti 28 hónapos különbség rengeteg időt adott a cégnek a felkészülésre. A Huawei kínjainak nagyobb tanulsága azonban még nem esett le az amerikai döntéshozóknak: a céget a nyugati technológiától való elzárása nem fojtotta el, hanem inkább ösztönözte az innováció növelésére.

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2024. június 14. 18:02
2019-ben vettem egy P30 telefont. Minden szempontból tökéletes a mai napig.
2024. június 14. 12:12 Szerkesztve
Tisztelt Szerkesztő Úr! " a Huawei nem, hogy megrogyott, de köszöni szépen, él és virul". Nemhogy az a vessző nem kell oda, hanem ráadásul még egybe is írandó! (Utólag látom, hogy már valaki korábban szóvá tette,...)
julius68-2
2024. június 14. 11:20
2014 a Krím-félsziget elfoglalása és annektálása miatt az USA és az Európai Unió is gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot, mire válaszul Putyin beviteli tilalmat léptetett életbe az ellenük szankciót alkalmazó országokból származó agrártermékekre. Importörből 2017/2018-ra Oroszország a világ legnagyobb búza exportőre lett, megelőzve az évtizedeken át legnagyobb szállítónak számító Egyesült Államokat. A szankciók általában így működnek.
patópál
2024. június 14. 10:54
A szankciók max rövid távon kellemetlenek, hosszú távon viszont az adott gazdaság alkalmazkodik és megszünteti a függőségeit - a szankciók IQ80-as kiagyalói pedig bután pislogva konstatálják, hogy nincs már zsarolási potenciáljuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!