Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

„Az EU nem a migráció akadálya, hanem szervezője"

2024. június 28. 08:08

Az EP-választások eredményeiről tartott konferenciát az MCC.

2024. június 28. 08:08
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Unsplash

Az EP választások eredményeiről tartott szakmai konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ahol neves magyar és nemzetközi szakértők elemezték a jobboldali sikerek és a baloldal visszaszorulásának okait.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntő soraiban utalt rá, hogy maga is tanult Németországban, és gyakran rácsodálkozik, mennyit változott az ország arculata az elmúlt években. Manapság erős váltást látunk a konzervatív oldalra, bár az Európai Parlament nem a döntések, hanem a hangunk hallatása miatt fontos, és a baloldal és a zöldek vesztettek erejükből.

Lánczi András, az MCC keretein belül működő European Center for Political Philosophy igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy 

manapság van egy nyomás a jobboldalon, hogy ne vallják magukat jobboldalinak, mert megszégyenítik és lefasisztázzák őket.

Ez viszont teljesen szembe megy a kontinens irányával, és a mostani választások megmutatták ezeket a problémákat, de nem feltétlenül mentek mélyre az európai politikai test mélyrétegeibe.

Werner J. Patzelt, az MCC Brussels kutatási igazgatója szerint

 a fő trend az, hogy a baloldali és woke politikák egyre kevésbé népszerűek.

Néhány embert megijeszt ez, főleg a zöldeket, illetve azokat, akik a jelenlegi folyamatok kritikáját „eurofóbiának” nevezték. De azok is csalódottak lehetnek, akik a radikális jobboldal megerősödését várták. Valójában viszont a jobbközép erősödött meg, és nem működik együtt az előbbiekkel. Pedig a kettő együttműködése konstruktív végeredményre vezetne.

Emanuele Massetti, a Trentói Egyetem oktatója arra mutatott rá, hogy több ok áll a legutóbbi EP-választások eredménye mögött. Az alsóbb osztályok és az alsó középosztály, illetve a mezőgazdaságból élők kritizálják a baloldal és a zöldek „new green dealjét”. De utóbbi a baloldaliaknak sem felelt meg, mert ők még radikálisabb politikát követeltek. Szintúgy hatással volt a választásra az orosz-ukrán háború. 

A szocialisták és az EPP a NATO álláspontját támogatták, és nem is nagyon tért el a retorikájuk. 

De a nyugati közvélemény megosztott, nem értik, pontosan mi a cél, nem értik, miért használ olyan nyelvezetet az EU-s vezetés, mintha eszkalációt keresne. Németországban ez a zavar magával rántotta a liberálisokat és a zöldeket is a koalíció miatt.

És persze itt van a bevándorlás, melyet sokat kritizálnak a konzervatívok. A baloldal a palesztin ügyet felvállalta, és ezzel sok hagyományos szövetségesét elidegenítette. Az EU-s elitek minden krízist úgy értelmeznek, mint ami még több integrációs igényel. Ha valami nem működik – mert a korábbi integráció gondokat okozott –, akkor nem azt nézik meg, mi ment félre, hanem hogy „legyen még több integráció” – véli Massetti.

Thibaud Gibelin, az MCC vendégoktatója kiemelte, hogy

 a migráció ügyét EU-s szinten kell kezelni, mert ez egy az egész kontinenst érintő kihívás. 

Az EU ehelyett szervezni és menedzselni akarja a migrációt, nem pedig ellenezni, ezt egyébként EPP-s politikusok ki is mondták, hogy több tízmillió bevándorlót akarnak – és ez a jobb oldal. Ez a fajta európai jobboldal tehát elvesztette a legitimitását, pedig most lehetősége lenne arra, hogy felfedezze saját gyökereit és az európai őslakosok igényeit vállalja fel.

Ugrósdy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkára kifejtette, hogy a Magyarországgal szembeni, migrációs álláspontját büntető bírság az Európai Bíróság részéről azt mutatja, hogy nem nagyon szabad megbízni az Európai Bíróság és más, hivatalosan nem politikai, európai szintű intézményekben. A V4 terén az együttműködés mértéke megváltozott, pedig a V4 tagjai eredetileg „jófiúk” akartak lenni, de miután másképp kezdtek beszélni, másképp is néztek rájuk. 

A nagyobb nyugat-európai országok úgy kezelik a V4 tagjait, hogy „elmulasztottak egy jó lehetőséget, hogy csendben maradjanak”.

Pedig Ugrósdy szerint a V4 fontos gondolatokat mutat be, ezért támadják őket, hogy ne vehessenek részt a diskurzusban. Lenézték egyes nyugati országokban az álláspontjukat, aztán nagyon meglepődtek, hogy ilyen eredmény születik az EP-választáson, pedig egyszerűen az zajlik, hogy teljesen elvesztették a kapcsolatot saját lakosságukkal. Nem csoda, hogy van egy diskurzus arról is nyugaton, hogy nem kellenének választások, mert az emberek túl buták ahhoz, hogy döntsenek.

Lengyelország most egyesek szerint azt hiszi, hogy „nagy” európai ország lehetnek, de ez nem valószínű, mert Olaszországnak és Spanyolországnak sem sikerült. Lengyelországot nem fogják egyenlő félnek elfogadni a németek és a franciák, mert kelet-európai ország, és még mindig „új” tagként kezelik, és úgy hiszik egyesek nyugaton, hogy az „új” országok hangja nem számít – zárta gondolatait Ugrósdy.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. június 28. 14:32
Nagyon úgy tűnik, hogy az emberek és a vezetők többsége még mindig nem ismeri fel, hogy a háttérhatalmi maffia a fehér intelligenciát és a népességet teljes egészében ki akarja irtani, mivel benne látja a világuralma legfőbb akadályát. Ezt a piszkos munkát pedig a muszlimokkal szándékozik elvégeztetni, s ennek érdekében szervezi a gyors ütemű tömeges betelepítésüket.
sexykitty-101
2024. június 28. 12:58
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­­s­z­­e­­x­­i­ ­p­u­n­­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Robert-N
2024. június 28. 10:06 Szerkesztve
lauderstenonis-2Robert-N 2024. június 28. 10:01 Nem várják tárt karokkal őket a haladárék nyugaton. Nem az a fideszes szöveg, hogy mi védjük egész Európát? És te egyenként megkérdezted mind a 2000 embercsempészt, hogy ugye az elmúlt egy évben nem csempésztél be Magyarországra senkit sem? ---- Te talán megkérdezted, buzi? Szar ügy mi? Nem várják? Akkor miért csalogatják a férgeket?
Robert-N
2024. június 28. 10:05
lauderstenonis-2Robert-N 2024. június 28. 10:03 Vendégmunkás az migráns. Sőt, a legrosszabb a migránsok közül, a gazdasági migráns. Robert-Nlauderstenonis-2 2024. június 28. 10:05 Igen? Legrosszabb, és miért lenne rosszabb, mint a papírok nélküli, segélyezett, bűnöző hordák? Na lássuk. :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!